Hopp til innhold

Breivikpsykolog tror ikke ridderne finnes

SAL 250 (NRK.no): Psykologspesialist Eirik Johannesen har møtt Anders Behring Breivik 20 ganger. Han tror Breivik lyver om Knights Templar for at befolkningen skal leve i frykt, og for at han selv skal framstå som en mer spennende person.

Eirik Johannesen

26 TIMERS SAMTALE: Psykologspesialisten beskriver tiltalte som en klønete selger, som bruker mye av tiden og tanker på å forberede seg på hvordan han skal fremstå i retten. Han har snakket med tiltalte i 26 timer.

Foto: Esther Maria Bjørneboe / NRK

Ifølge Johannesen har tiltalte skapt seg en identitet som han prøver å vise til verden, men som han ikke får til.

– Han har skapt seg en identitet for å overbevise andre høyreekstreme og fascister, som ikke passer med hans naturlige uttrykk og hvem han egentlig er. Men ikke på en psykotisk måte, sier Johannesen.

Psykologspesialisten og hans kollega, overlege Arnhild Flikke, har observert og snakket med tiltalte både før og under rettssaken i over 20 timer til sammen. Mandag vitnet de to i rettssaken mot Breivik.

Siden 23. desember i fjor har Johannesen hatt til sammen 20 samtaler med Breivik på Ila, hvorav 12 av samtalene var han alene med ham mens tiltalte satt i et glassbur.

– En klønete selger

På spørsmål fra aktor Inga Bejer Engh svarte Johannesen at Breiviks påståtte, hemmelige ridderorden, Knights Templar, har vært et tema i samtalene.

– Ja. Han påstår at den eksisterer, men det tror jeg ikke på.

Engh sier at hun selv ikke tror at Knights Templar eksisterer, og spør hvorfor Johannesen ikke gjør det heller.

– Det er disse smilene. Når han prøver å argumentere for hvor fantastisk det er, påpeker han at han er som en selger.

– Jeg tror det er mer til hensikt å maskere nederlaget, sier Johannesen.

Johannesens teori er at Breiviks følelse av å ha mislykket har hatt stor betydning for at han over tid har blitt mer og mer radikalisert

– Det var så vanskelig for ham å bære, og i den fasen har han blitt mer radikal, og idelogien har blitt viktig for ham for å redde seg selv.

– Jeg tror også at han vil fremstå som en mer spennende person. Han har gjort ting som andre har sett på som mislykket, forklarer han.

Einar Kringlen og Eirik Johannesen

PSYKIATRIVITNER: Einar Kringlen t.v. og Eirik Johannesen i sal 250 mandag.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix
– Spiller en rolle

Psykologspesialisten sier Breivik i fengselet bruker mye av tiden og tanker på å forberede seg på hvordan han skal fremstå i retten.

– Han er åpen på hvilken strategi han skal bruke i retten, selv om han ikke ønsker at jeg skal si noe om alt, forteller han.

Johannesen sier han tror tiltalte er annerledes i retten enn på Ila, der han kan tillate seg å være mer avslappet.

– Her i retten spiller han en rolle som han helt ikke får til. Han er litt klønete i det, sier vitnet.

La puslespill

Overlege Arnhild Flikke, som har arbeidet sammen med Johannesen, har snakket med tiltalte i 21 timer totalt.

I ti av de ti besøkene i Ila fengsel, konkluderte hun med at Breivik «ikke var psykotisk eller suicidal, men tilregnelig».

Hun reagerer også på at psykaitriprofessor Ulrik Fredrik Malt fredag sa han hadde talt 30 tics hos Breivik i løpet av én time.

– Noen fengselsbetjenter fortalte meg at Breivik hadde lagt et puslespill med tusen biter på ganske kort tid. Hvis du hadde hatt mange tics i hoder og hender, så hadde du ikke klart det.

– Så da tenkte jeg at han har gode, kognitive evner og finmotoriske evner. Det sier noe om hans kognitive funksjon, og evnen til å kombinere det visuelle med det analytiske, sier Flikke.

– Narissisistisk og dyssosial

Eirik Johannesen er ikke i tvil om at Breivik ikke har noen psykoselidelse.

Han mener tiltalte trolig heller ikke har en personlighetsforstyrrelse, lik den som er bekrevet av det andre sakkyndigparet, Agnar Aspaas og Terje Tørrissen.

De mener Breivik er narsissistisk og dyssosial, og har basert mye av sine undersøkelser på det spesialiserte helseteamets observasjon og samhandling med Breivik på Ila.

– Han har logisk og sammenhengende tale. Han har ikke vist noen tegn til kognitiv svikt. Han har vist gjennomgående god konsentrasjon og oppmerksomhet, god arbeidshukommelse, og evnenivået hans ligger på gjennomsnittet av befolkningen, forklarer Johannsen.

Overbevist om at han ikke er schizofren

– Før jeg kom inn i bildet, har helseavdelingen hatt jevnlig tilsyn på Ila. De har god erfaring med psykose. Veldig mange har sett etter dette, og det er helt usannsynlig at han skulle ha vist noen tegn til dette uten at det ble fanget opp, sier vitnet.

På spørsmål fra aktor Svein Holden, svarer Johannesen at man aldri kan være 100 prosent sikker, men at de er «overbevist» om at Breivik ikke lider av noen psykose, som er forutsetning for at noen kan være schizofren.

– Han kan være lett å lede på hans ego, når han hører fantastiske ting om seg selv, men ikke slik at det skulle gå over til å bli bissart, utdyper psykologspesialisten.

Han tror heller ikke Breivik har Asperbergs syndrom eller Tourettes, selv om dette har vært nøye vurdert.

– Breivik er et spesielt vanskelig tilfelle

Hun har møtt mange mordere og personer med sinnslidelser, men innrømmer imidlertid at Breivk er et spesielt tilfelle.

– Det er veldig vanskelig å vurdere psykose hos Breivik fordi han har enormt mye kunnskap, selv om dette ikke er breddekunnskap, så han har oversikt over veldig mye.

– Når manipulerer han? Når er han ærlig? Jeg er bare et menneske, ikke en datamaskin som kan komme til at 1 pluss 1 er to, så det er spesielt vanskelig i denne saken, sier Flikke.

Hun sier hun stusset over konklusjonen i den første sakkyndig-rapporten, men er klar på at Breivik etter hennes oppfatning ikke er psykotisk i medisinsk forstand.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Arnhild Flikke

- TILREGNELIG: Overlege Arnhild Flikke sier til aktor Inga Bejer Engh (t.v) at det er umulig å vite når Breivik er ærlig og når han manipulerer. Hun er likevel sikker i sin sak når hun sier at han er tilregnelig.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Mer empati enn jeg først trodde

Johannesen sier det virket som om Breivik modererte seg etter hvert i retten.

– For meg viser det at han har forståelse for at ting kan se veldig merkelig ut for andre. Han ser at dette blir mer komisk enn han hadde forestilt seg, sier Johannssen i oslo tingrett.

Han mener tiltalte har gitt en troverdig forklaring på hvorfor han av og til smiler på upassende steder. Vitnet ønsket ikke å gå nærmere inn på dette, men sa i retten at han selv hadde sett ting som kunne forklare hvorfor tiltalte smilte.

– Han er ikke noen empatisk person...men etter hvert som tiden har gått, så oppfattet jeg at han viser den personen som han har blitt beskrevet av venner. Han er en annen person når han skal spille rollen sin.

– Jeg vil ikke si han har mye empati for familien, men det er noe der, som jeg ikke trodde helt i starten, legger psykologspesialisten til.

Forsøkte å få lekkasjer til media

Han forteller også at Breivik har spilt på følelser i et forsøk på å påvirke de som behandlet ham. Han forsøkte også å få dem til å lekke ønsket informasjon til pressen.

– Han trodde det han sier til oss lekker til media, så han tenkte at han kunne bruke oss litt, sier vitnet.

Johannesen sier dette avtok etter hvert som de avviste at de kom til å fortelle noe fra deres samtaler.

– Han er ikke så opptatt av tilregnelighetsspørsmålet som mange skulle tro. Han viser en evne til å forutse kommentarene i mediene. Han kan si at «I dag framstår jeg nok mer utilregnelig», og så ser jeg på TV at det er det kommentatorene sier.

Johannesen sier at det viktigste for Breivik er at det blir interesse for saken.

– Det får flere til å lese kompendiet hans.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.