– Tror Breivik lette etter Eskil Pedersen

SAL 250 (NRK.no): «Hvor faen er han?» sa Anders Behring Breivik før han skjøt Marte Fevang Smith. Hun tror Breivik lette etter AUF-leder Eskil Pedersen.

Marte Fevang Smith

Marte Fevang Smith mistet sin beste venninne på Kjærlighetsstien. Like før hun selv ble skutt hørte hun Breivik snakke.

Foto: http://wordbyword.blogg.no/

Marte Fevang Smith (18) ble skutt i hodet på Utøya 22. juli, og mistet sin beste venninne.

Video 3e9733a8-169c-4536-8dac-07aa40312187.jpg

Marte Fevang Smith var den eneste som overlevde massakren på Kjærlighetsstien.

Foto: Nyhetsspiller

Smith satt sammen med flere andre på Utescenen, og som mange andre sendte hun meldinger til familie og venner i Oslo etter bombeeksplosjonen i Regjeringskvartalet.

– Så begynte vi å høre tre eller fire smell. Flere sier at det er unødvendig å tulle med kinaputter nå. Men så kommer noen løpende ned bakken og roper at «noen skyter, dere må løpe!» sier hun.

Smith og flere andre samlet seg på Teltplassen, der de prøvde å få oversikt over situasjonen.

– Jeg la ikke merke til at det kom noen før jeg så en politiskikkelse som sto rundt ti meter unna meg. Han gikk bort til en person, sto der i kanskje to sekunder, og så skjøt han den personen, sier hun.

Smith forteller at hun og de andre begynner å løpe. Noen sa at det måtte være et PR-stunt eller bare tull, og at de måtte få dem til å slutte.

Ble skutt i hodet

På Kjærlighetsstien fant de et gjemmested, og forsøkte å ringe politiet.

– Jeg legger meg på magen med ansiktet mot skogen. Idet jeg ser opp, så ser jeg den samme personen stå og speide litt utover. Så ser han rett mot meg, og sier; «hvor faen er han?» sier Smith.

Smith forteller at Breivik var veldig rolig, og sier han så ut som om han «skulle ut på en tur, eller klippe plenen.»

Smith tror han lette etter AUF-leder Eskil Pedersen.

– Så går han mot der vi ligger og begynner å skyte alle, én etter én. Når han treffer meg, blir det helt svart. Det kjennes som om bakken forsvinner under meg, og all lyd forsvinner, sier hun.

Smith ble truffet i venstre side av hodet, men overlevde.

Kjærlighetsstien på Utøya 1. april 2012

Ti personer ble drept på Kjærlighetsstien der Marte Fevang Smith ble skutt, blant dem hennes beste venninne.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

– Det neste jeg husker er flere smell, og at noen rundt meg lager lyder jeg ikke helt forstår hva er. Jeg prøver å snu meg for å se hva som skjer der lyden kommer fra. Da er det en som strekker ut en hånd og sier «jeg dør». Jeg prøver å snu meg for å hjelpe, men klarer ikke. Jeg trodde jeg var lam, sier hun.

Ti personer ble drept der Smith ble skutt. En av dem var hennes beste venninne, Maria Maagerø Johannesen.

Spilte død

Smith anslår at hun ble liggende i en halvtime før hun reiste seg.

Hun sier hun spilte død fordi hun trodde det var flere gjerningsmenn, og ville finne et sted å gjemme seg.

– Jeg prøvde å reise meg, men jeg bare falt sammen. Jeg prøvde å se om noen av de rundt meg levde. Jeg prøvde å få kontakt, men det var ingen som svarte meg. Jeg dro meg opp den lille bakken fra skrenten, og litt innover i skogen, sier hun.

Janne Hovland

Janne Hovland reddet livet til Marte Fevang Smith.

Foto: NRK

I skogkanten traff hun Janne Hovland, som har vitnet tidligere, og en skadet gutt. Hovland hjalp dem til Rocketeltet ved Skolestua.

Les: – Du må ligge helt stille, ellers dør du

– Janne sier at jeg må spille død hvis noen kommer inn. Så løper hun for å finne noe som kan stoppe blødningen. Jeg hører skudd, og er helt sikker på at hun blir skutt, men så kommer hun tilbake med bandasjer og teip. Hun sier jeg skal legge meg ned, men ikke lukke øynene og ikke sovne, sier hun.

«Skal du drepe oss nå?»

Da politiet kom, var de sikre på at det var Breivik som kom tilbake.

– Etter en stund går Janne bort til teltåpningen, før hun går sakte baklengs og setter seg bak en høyttaler. Hun ser veldig, veldig redd ut. Jeg ser mot åpningen, og ser det samme beinet som tidligere. Da er jeg helt sikker på at vi kommer til å dø, sier hun.

– Så kommer personen inn i teltet. «Skal du drepe oss nå?», spør Janne. Han sier nei. Han spør Janne om jeg er bevisst, og hun svarer ja.

De ble sittende i teltet mens politiet sikrer øya. Senere ble de kjørt til kaia, og fraktet over til Utvika.

– Jeg husker at jeg satt i bilen, og at politimannen sa at jeg ikke skulle se ut. Så jeg ble sittende å stirre på et veldig stort våpen. Jeg tenkte at hvis noe skjer, har jeg noe å forsvare meg med, sier hun.

Sa unnskyld for blod i bilen

Da hun kom i sikkerhet i Utvika var hun i sjokktilstand.

– Det går en mobiltelefon på rundgang, men jeg klarer ikke å ringe. Jeg bare sitter der. Det eneste jeg klarer, er å be sjåføren om unnskydning for at det kom blod på bilen hans, sier hun.

Det var først etterpå hun fikk vite at bestevenninnen var drept. Smith forteller at hun merket at Maria ble skutt fordi hun holdt henne i hånda da det skjedde.

– Nå er jeg veldig mye mer engasjert. Nå er jeg engasjert for to, både for meg selv og for Maria, sier hun.

I ettertid har Smith brukt bloggen sin til å fortelle åpent om hvor vanskelig det har vært å miste sin beste venninne.

Før vitnemålet fortalte Smith til NRK at hun gruet seg til å vitne, men at hun ville bidra til å gi Breivik en så lang straff som mulig.