Hopp til innhold

Trekker tilbake Utøya-bok

Adrian Pracon skrev bok om sine opplevelser fra Utøya. Med i boken er en 15 år gammel gutt sin siste telefon til pappa. Nå blir boken stoppet, fordi guttens familie ikke ble informert på forhånd.

Adrian Pracon

Adrian Pracon ble skutt av gjerningsmannen på Utøya, og har skrevet bok om sine opplevelser 22. juli.

Foto: Teigen, Trond Reidar / Scanpix

Cappelen Damm trekker tilbake boken «Med hjertet mot steinen», som er skrevet av Utøya-overlevende Adrian Pracon.

Årsaken er at boken inneholder flere sitater fra en 15-åring som ble drept, uten at de etterlatte er blitt spurt.

15 år gamle Eivind er nevnt hele 23 ganger i boken som Pracon har skrevet sammen med journalisten Erik Møller Solheim. Det skriver VG.

VIDEO: Adrian Pracon leser fra manuset

Adrian Pracon fra Skien overlevde terroren på Utøya

Adrian Pracon overlevde Utøya – nå skriver han bok

Familien skuffet

Familien har reagert meget sterkt på at sønnen er gitt en så stor plass i boken uten at Cappelen Damm varslet dem og søkte om godkjennelse på forhånd.
Etter at 15-åringens storesøster skrev en kronikk i lokalavisen Vest-Telemark Blad tidligere denne uken der hun blant annet påpeker faktafeil, varsler forlaget at de trekker tilbake boken som ble utgitt rett etter påske.

Storesøsteren har også varslet om feilsiteringer og at hun mener det er et etisk overtramp.

– Det mest krenkende av alt er at forfatterne og forlaget våger å direktesitere min brors siste samtale hjem til sin far før han ble drept. En direktesitering som overhodet ikke er riktig skrevet, skriver søsteren i et innlegg i dagens avis.

1500 bøker trekkes tilbake

Ida Berntsen i Cappelen Damm sier forlagets fremste oppgave er å rette en uforbeholden unnskyldning til 15 år gamle Eivinds familie.

– I tråd med familiens ønsker skal det som står om ham fjernes. Det er cirka 1500 bøker som er sendt ut, og som nå kalles tilbake, sierBerntsen.

Hun sier det var en svikt i rutinene at familien ikke ble kontaktet, og at det ikke er forfatterens ansvar.

En ny versjon av boken vil bli sendt ut til bokhandlerne om en ukes tid.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.