Hopp til innhold

Torgersen fastholder kritikken av Sørheim og Husbys rapport

Psykologiprofessor Svenn Torgersen er fortsatt ikke overbevist over den første sakkyndigrapporten om Breiviks psyke, men psykiater Michael Setsaas mener de sakkyndige har gjort et godt inntrykk.

Psykologiprofessor Svenn Torgersen er ikke overbevist av redegjørelsen til Husby og Sørheim om at Breivik skal være utilregnelig.

IKKE OVERBEVIST: Psykologiprofessor Svenn Torgersen er ikke overbevist av Hysby og Sørheims redegjørelse.

Torgersen har tidligere kommet med krass kritikk av Torgeir Husby og Synne Sørheims sakkyndigrapport om Anders Behring Breiviks psyke.

– Kritikken står ved lag, sier Torgersen til NRK.

Han mener blant annet at Husby og Sørheim ikke klart å få frem at Breivik virkelig bruker «nyord» eller «neologismer», altså at de skiller seg fra ord på nettsteder han besøkte

Tolkning av «tankelesning»

Torgersen forstår heller fortsatt ikke hvordan Husby og Sørheim kan tolke Breiviks «tankelesning» på den måten de gjør.

– Breivik mener at han vet om folk lyver eller ikke, for eksempel om sin politiske overbevisning, ut fra sin lesning av psykologi og salgserfaring. Det er noe helt annet enn det å kunne lese andre tanker konkret, mener psykologiprofessoren.

(Saken fortsetter under bildet)

Anders Behring Breivik

TO DAGER: Rettspsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim har over to dager lagt frem sin rapport om Anders Behring Breiviks psyke, og svart på spørsmål fra rettens aktører.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Ifølge Sørheim og Husby er kjernen i Breiviks lidelse at han har en selvoppnevnt rett til å avgjøre hvem som skal leve og hvem som skal dø.

– Det kaller de en «umlig vrangforestilling», altså det man finner i schizofreni. Men hvis en person mener at han eller hun har en rett til å bestemme over et slikt spørsmål, så er det en rett som mange har tiltatt seg i krig og i kriminelle miljøer, påpeker Torgersen.

Stopper ved presisering

Det er i hvert noe helt annet enn hvis noen tror de har blitt oppnevnt som Kommandant for noen, eller fått et mandat fra en eller annen utenomjordisk kraft.

– Dette er svært ekstremt, men det har ikke noe med realitetsbruddet i schizofreni å gjøre, påpeker Torgersen.

Husby og Sørheim har stoppet ved presiseringen av det såkalte D-kriteriet slik det står i den blå boken for klassifisering av psykiske lidelser (kalt ICD -10), ifølge professoren.

– Der står det for eksempel å kunne kontrollerer været, eller å ha kontakt med utenomjordiske vesener. Det har de unnlatt å skrive i rapporten, og de unnlater å si det her gang etter gang. De skjærer av kriteriet nettopp der man forklarer hva som ligger i det umulige, sier Torgersen.

(Saken fortsetter under bildet)

Rettsspsykiater Michael Setsaas.

Rettsspsykiater Michael Setsaas synes Husby og Sørheim har fremstått som gode i retten, både faglig og pedagogisk.

Foto: Arne Kristian Gansmo

Grundige

Psykiater Michael Setsaas har et langt bedre inntrykk av Husby og Sørheim.

– Jeg synes de fremstår meget gode, både faglig og pedagogisk. De har gjort sine undersøkelser og avlevert en meget grundig rapport og har så langt ikke funnet grunnlag for å endre sine konklusjoner, svarte Setsaas en leser i et nettmøte hos NRK tidligere i dag.

– Samtidig synes jeg begge to har utvist selvkritikk på enkelte områder og gitt gode forklaringer på hvorfor enkelte ting ble som det ble under observasjonen på grunn av de ytre omstendighetene, forklarte Setsaas, som har flere års erfaring som rettpsykiater.

Funksjonssvikt

Husby og Sørheims mener at Breivik fra 2006 viser en «total funksjonssvikt», når han flytter hjem til sin mor, isolerer seg fra vennene sine og sitter på gutterommet og spiller dataspillet «World of Warcraft» i ett år.

I dag spurte fagdommer Wenche Elizabeth Arntzen om en mulig alternativ tolkning kunne være at Breivik var spillegal. Sørheim svarte da at «det å isolere seg på et rom og spille dataspill, uansett hva man kaller det, ikke er det samme som å ha en vanlig funksjon for en mann midt i 20-årene».

NRK har fått mange kommentarer fra publikum om uttalelsen. Flere mener dette minner om sykeliggjøring av mange mange nordmenn som bruker mye tid med TV- og dataspill, men som ikke nødvendigvis er syke.

– Jeg oppfatter det ikke slik, men den isolerte asosiale situasjonen er lite forenlig med utvikling av god psykososial helse, sier Setsaas til NRK.

–Poenget er vel at de aller fleste tåler det godt uten å bli syke. Så ser vi jo at mange med schizofren utvikling har dette mønsteret.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.