– Det er datteren min som skal skinne

Mandag tok familien til Eva Kathinka Lütken et siste farvel med jenta som mistet livet på Utøya 22. juli.

Cathrine Lütken

Cathrine Lütken syntes det var tungt å ta farvel med datteren mandag. Tirsdag er hun til stede i rettssal 250 i Oslo tingrett.

Foto: Christian Nygaard-Monsen/NRK

– Hun var solstrålen min. Hun var en sterk, flott og nydelig ung jente. At hun var, er vanskelig å si, sier moren til Eva Kathinka Lütken, Cathrine Lütken til NRK.

Tirsdag legges datterens obduksjonsrapport fram i sal 250 i Oslo tingrett.

Mandag tok familien et et gripende og verdig farvel med jenta som mistet livet sitt på Utøya i fjor sommer. Familie og nære venner utgjorde en stor forsamling. Det var nær 70 personer til stede på gravlunden i Oslo.

Kathinkas tremening Pelle Lütken spilte sangen Amazing Grace på saksofon under urnenedsettelsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Urnenedsettelsen til Eva Kathinka Lütken

Det ble et rørende og verdig farvel med Eva Kathinka Lütken i går.

Foto: Christian Nygaard-Monsen/NRK

Er til stede under rettssaken

De tok farvel med Kathinka, som bare ble 17 år gammel. Moren forteller at det fremdeles gjør like vondt, snart ett år etter at datteren hennes ble drept.

– Dette er neste like ille som 22. juli, det er bare mer endelig. Det er mer en finale på tragedien. Det har vært en tøff dag, og jeg har det vondt, sier hun.

Hun syns ikke det er lett å skulle være tilstede i tingretten i Oslo.

– Jeg gruer meg veldig til de skal lese opp hvordan datteren min ble skutt. Det er vanskelig.

– Hun var rett og slett Kathinka.

Cathrine Lütken

Cathrine Lütken har skrevet minneord til datteren.

Foto: Christian Nygaard-Monsen/NRK

Moren føler at sorgen ikke får fritt spillerom og at hun går på vent.

– Først blir det rettssak, så blir det sikkert en ankesak. Det som er vanskelig for alle oss som har mistet noen, er at vi ikke får begynne sorgen vår fordi vi går på vent. Det er vanskelig å gå i butikken og kjøpe ting som hun likte. Det er så mye i media hele tiden, og veldig mange av oss er slitne, sier hun.

Hun ønsker at det er datteren hennes som skal skinne i rettssalen i dag. Hun har skrevet et minneord til Kathinka, som skal bli lest opp.

– Det er hun som skal skinne i dag. Jeg har skrevet pene ord til Kathinka som bistandsadvokaten vår vil lese opp. Hun skal lyse for alle venner og familie. Hun tok vare på alle, og hjalp alle. Hun var rett og slett Kathinka.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.