NRK Meny
Normal

– Håper han aldri slipper ut

Tidligere leder i Telemark AUF Tim Viskjer pustet lettet ut da dommen mot Anders Behring Breivik ble lest opp i formiddag.

Tim Viskjer.

Tim Viskjer sier at han både gruet og gledet seg til dagen i dag.

Foto: Anette Dotseth Stensholt / NRK

Like etter klokken ti i formiddag fikk Viskjer svaret på det han har lurt på i lang tid; Retten fant Anders Behring Breivik tilregnelig.

19-åringen fulgte spent med ved en pc på arbeidsplassen hans i Porsgrunn da dommer Wenche Arntzen leste opp slutningen i dommen.

Anders Behring Breivik er funnet skyldig i terror og dømmes til forvaring med en strafferamme på 21 år, med en minstetid på ti år.

– Jeg ble på en måte glad nå. Han er tilregnelig og ble dømt til forvaring. Og mest sannsynlig får vi aldri se han ute igjen og det er det jeg alltid har ønsket. Så jeg ble faktisk litt lettet nå, sier han til NRK.no like etter at dommen ble kjent.

Tror ikke aktoratet vil anke

Både tiltalte og aktor har to uker på seg til å vurdere om de vil anke dommen, men Anders Behring Breivik har tidligere sagt at han ikke kommer til å anke en tilregnelighetsdom, og Tim Viskjer tror heller ikke at aktoratet vil gjøre det.

– Etter det jeg har hørt så tror ikke jeg at aktoratet kommer til å anke. Vi får bare håpe at saken ligger som den ligger nå og at han aldri slipper ut igjen.

– Starte på nytt

Viskjer reddet livet ved å svømme fra Utøya 22. juli i fjor og nå ser han fram til å komme seg videre.

– Jeg har tatt et steg lenger ut i livet og kommet over dette, men jeg tror dette er det siste steget i trappa for å bli ferdig med det. Du blir aldri helt ferdig med det, men at du slipper å oppleve dette her hver eneste dag når du kommer på jobb eller er ute.

– Tror du at du noensinne kommer til å ha en dag som du ikke tenker på 22. juli 2011?

– Ja, jeg har hatt dager der jeg ikke tenker på det, men det kommer også mange dager der du tenker mye på det; når savnet blir stort og når noe nytt kommer opp, da kan det bli veldig vanskelig, men jeg vil si at jeg klarer meg veldig fint i hverdagen. Jeg har kommet meg tilbake på jobb, jeg skal ta fagbrev og klare meg godt med familie og venner.

– Har du noen planer for helgen for å få tankene bort fra dette?

– Jeg skal slappe av, så er det 50-års lag for Frode på jobben, så da skal vi kose oss legge alt bak oss og starte på nytt, sier han og smiler.