NRK Meny
Normal

Retten måtte ta pause grunnet tekniske problemer

Kort tid etter at den niende rettsdagen var i gang, ble rettssaken stanset. Overføringen av videosignalet fra saken til de 17 tingrettene rundt om i landet ikke fungerer.

Pause i rettssaken grunnet tekniske problemer

STANS: Dette er første gang hittil at det har blitt stans i hovedforhandlingen på grunn av tekniske problemer.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Det første vitnet, Harald Føsker, hadde så vidt kommet i gang med sin forklaring om hvordan han opplevde 22. juli i Regjeringskvartalet.

Men klokken 09.11 avbrøt fagdommer Wenche Elizabeth Arntzen ham: Overføringen til de 17 tingrettene rundt om i landet fungerer ikke, opplyste hun.

Retten varslet en 20 minutter lang pause for å rette opp i problemet. Det var nok til å finne feilen.

– Feilen skal nå være rettet. Det skal visst ha vært en feil med en datamaskin, men nå skal det være i orden igjen, sa dommer Arntzen da saken var i gang igjen.

Startet ikke på nytt

Aktor Inga Bejer Engh lurte på om forklaringen fra vitnet Harald Føsker måtte starte helt på nytt, men dommer Arntzen ønsket ikke dette. Hun fikk støtte fra bistandsadvokatene i retten som representerer de som har rett til å følge rettssaken.

NRK produserer sendingen fra Oslo tingrett med seks kameraer. Videosignalet sendes til tingrettene rundt om i landet, slik at pårørende kan følge saken der.

– De pårørende har denne rettigheten, altså til å kunne følge saken, etter straffeprosessloven, sier advokat Harald Stabell til NRK.

Dette er første gang hittil at hovedforhandlingen må utsettes på grunn av tekniske problemer.