Hopp til innhold

Eksperter svarer på dine spørsmål fredag

Jussprofessor Kristian Andenæs, psykiater Pål Hartvig og Ellen Bjerke fra Ila fengsel stiller til nettmøte hos NRK.no fredag.

Jussprofessor Kristian Andenæs i nettmøte med NRK

Jussprofessor Kristian Andenæs svarer på spørsmål fra kl. 11-12.30.

Foto: Amund Aune Nilsen / NRK

SEND INN DINE SPØRSMÅL I FELTET TIL HØYRE PÅ DENNE SIDEN

Kl. 11.00 - 12.30 svarer jussprofessor Kristian Andenæs på spørsmål. Han er instituttleder ved Institutt for kriminologi og rettssosiologi ved Univeritetet i Oslo.

Andenæs har sagt til NRK at det har vært en tendens i norsk rett til å helle mot tvungen psykisk helsevern i tvilstilfeller.

Pål Hartvig

Psykiater Pål Hartvig fra et tidligere nettmøte hos NRK under terror-rettssaken. Fredag kan du igjen stille ham dine spørsmål.

Foto: Amund Aune Nilsen / NRK

I rettssaken mot Anders Behring Breivik konkluderte to omfattende sakkyndigrapporter helt ulikt i spørsmålet om Breivik var strafferettslig tilregnelig. Det er heller ikke vanlig at tiltalte selv understreker at han/hun ønsker å bli dømt som tilregnelig og fengsel, slik Breivik har gjort.

Kl. 14 - 15.30 stiller seniorrådågiver Ellen Bjerke fra Ila fengsel, hvor Anders Behring Breivik har sittet fengslet, til et nettmøte. Bjerke er tidligere direktør ved Ullersmo fengsel og kan svare på spørsmål om soningsforholdene Breivik har og kan få i tiden fremover.

Kl. 16.30 - 17.30 svarer psykiater Pål Hartvig på spørsmål om psykiatri.

Hartvig uttalte tidlig under hovedforhandlingen i terror-rettssaken til NRK at måten Breivik skildret de groteske handlingene på, en svært nøktern måte, understreket det eneste begge sakkyndig-rapportene var enige om, at tiltalte er narsissist.

Hartvig har også tidligere stilt i et nettmøte under terror-rettssaken.

SEND INN DINE SPØRSMÅL I FELTET TIL HØYRE PÅ DENNE SIDEN

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.