Hopp til innhold

– Det har vært ti tøffe uker

Ifølge aktoratet er Anders Behring Breivik strafferettslig utilregnelig. Hege Løseth, leder for Støttegruppen etter 22. juli i Møre og Romsdal, har tillit til at dommen vil bli uomtvistelig og tydelig.

Hege Løseth

Hege Løseth, styreleder for Støttegruppen etter 22. juli i Møre og Romsdal.

Foto: Lena Stette Høyberg / NRK

Aktoratet mener at Anders Behring Breivik er strafferettslig utilregnelig, og legger ned påstand om å overføre Breivik til tvungent psykisk helsevern. Hege Løseth har ingen fasitsvar på tilregnelighetsspørsmålet. Hun og støttegruppa vil fokusere på at rettssaken foregår i et verdig lys.

– Vi har vært mest opptatt av at det skal være verdighet i alle prosessene rundt rettssaken. Det har vi opplevd at det har vært. Med tanke på Breiviks tilregnelighet har medlemmene våre ulike meninger, men vi har tillit til at dommen vil bli så uomtvistelig og klar som mulig, sier Løseth.

Innvirkning på dommen

Det har lenge vært usikkert hvordan utfallet av rettssaken vil bli etter de detaljerte gjennomgåelsene av de to, motstridende sakkyndigrapportene. Det er retten som har det siste ordet i hvilken dom Anders Behring Breivik vil få, men aktoratet kan ha innvirkning på hvordan dommerne vurderer tilregnelighetsspørsmålet.

– Det har vært ti tøffe og krevende uker for etterlatte, overlevende og berørte. Prosessene fortsetter fremdeles selv om kameraene skrus av, og jeg tror at mange er glade for at vi har én dag igjen, sier lederen av støttegruppen.

Løseth vil fortsette å fokusere på å ta vare på hverandre etter terroren 22. juli. Hun er mor ei 20 år gammel jente som overlevde Utøya.

Fokus på jussen

Selv om rettssaken tar pause nå, så er ikke dommen klar før i midten av august.

– Det er ulike syn på at dommen er utsatt til 14. august. Noen vil gjerne avslutte saken før minnedagen, mens andre mener at det er best å utsette det hele.

– Hva synes du om fokuset på det juridiske i denne saken?

– Vi var forberedt på at fokuset ville ligge på selve jussen. Det har vært vondt for mange, men vi så viktigheten i å forberede oss, sier Løseth.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.