NRK Meny
Normal

Sterke reaksjoner på Breiviks forklaring

SAL 250 (NRK.no): Flere pårørende og bistandsadvokater begynte å gråte da massemorderen forklarte seg følelseskaldt om hvordan han planla massedrapet.

 Trond Henry Blattmann

SE VIDEOINTERVJU: Leder for Nasjonal støttegruppe for 22. juli, Trond Henry Blattmann, sier det var et helvete å høre Breiviks beskrivelser torsdag.

22. juli 2011 så sikkerhetsvakt Tor Inge Kristoffersen en mann i vekter-aktig uniform parkere en stor hvit varebil foran inngangspartiet til Høyblokka i Grubbegata i Oslo.

Tor Inge Kristoffersen

Tor Inge Kristofferen var sikkerhetsvakt som så Anders Behring Breivik på overvåkningskameraene rett før eksplosjonen i Regjeringskvartalet.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Få miutter senere så han uskyldige mennesker bli sprengt i fillebiter.

– Vi så jo mye av det som skjedde live. Det er jo litt spesielt, forteller Kristoffersen til NRK.

Denne uka har sikkerhetsvakta fulgt straffesaken mot mannen han så overvåkningsbildene og som forårsaket tragedien.

– Han skjønner ikke hvor grusomt det han har gjort er

– Han har ikke noe empati. Det virker som ikke evne til å fatte hva han har utsatt andre for. Han sier at han skjønner det er grusomt det han har gjort, men jeg tror ikke han gjør det, sier Kristoffersen.

Han sier det har vært merkelig å høre massemorderens stemme, men at det nok er verst for de som var på Utøya å oppleve den kjølige drapsmannen fortelle detaljert om hvordan han planla massedrap.

– Det er noe helt annet for de som har sett ham i øynene når han har skutt på dem, sier Kristoffersen, som tror det blir tøft når retten skal høre mer konkret
om personene som ble skadet og drept.

– Veldig sterkt

– Det er veldig sterkt å høre at Breivik forteller at det han fikk til 22. juli, denne forferdelige tragedien, bare var en "minimumsløsning", sier Aftenpostens politiske redaktør Harald Stanghelle.

Torsdag forklarte Anders Behring Breivik seg detaljert om at han hadde flere mål han ønsket å ramme før Utøya:

– Jeg vurderte NRK, VG og Aftenposten. Grunnen til at jeg landet på Aftenposten, var geografisk. VG ligger litt unna, det samme gjør NRK. NRK, som jo er kjent som Arbeiderpartiets rikskringkasting, er ellers helt klart det mest attraktive målet i hele Norge, fortalte drapsmannen i retten.

– Det er også sterkt å sitte et par meter fra Breivik og høre hvordan han i detalj hadde tenkt å gå inn i Aftenposten for å drepe alle i en hel etasje, sier Stanghelle.

Breivik fortalte i retten at tidsproblemer gjorde at han likevel valgte å angripe AUF-ungdommene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Harald Stanghelle

Politisk redaktør i Aftenposten synes sier han aldri har opplevd en så sterk forklaring i norsk rett.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Under sin forklaring navnga Breivik blant annet politikere som han ønsket å henrette, og han forklarer hvordan han ville gjøre dette.

– Hans forklaring må være det sterkeste som noen gang er sagt i en norsk rettssal. Aldri har noe vært i nærheten av dette, sier Stanghelle til NTB.

Stanghelle var ikke alene om å synes forklaringene var svært sterke.

– Svært skremmende

– Det var flere som begynte å gråte i salen. Nå blir forklaringene hans bare mer og mer detaljerte, og de blir dypere og vondere, sier nestleder i Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli, Christin Bjelland, til NTB.

Bjelland sier til NRK at hun fikk en fysisk reaksjon på det hun hørte:

– Det var knalltøft. Når detaljene kommer frem, så går det rett i magen. Det gåri kke an å forberede seg på dette, sier Bjelland til NRK.

– Det har vært skremmende for ofre og pårørende å høre om alle terrormålene og få en beskrivelse av tilfeldighetene som gjorde at han havnet på Utøya, forteller bistandsadvokat Christian Lundin til NRK.

Blattmann og Bjelland

Trond Henry Blattmann og Christin Bjelland sier det var knalltøft i retten torsdag.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

– Det er helt andre uskyldige som kunne ha blitt rammet av terroren, men så ender han opp på Utøya ved en tilfeldighet, utdyper Lundin.

Han beskriver forandringen i Breiviks væremåte i løpet av dagen:

– Tidligere i dag har han klart hatt store problemer. Aktoratet driver ham fra skanse til skanse, men akkurat når de snakker om planleggingsfasen, så er han veldig fattet og konsentret, sier Lundin.

– Kald og kynisk

Spesialist i psykiatri ved Oslo universitetssykehus, Kjersti Narud, beskriver Breivik som «i sitt ess» når han snakke om de tekniske tingene:

– Da er det ikke noen følelser involvert i de tingene han beskriver.

– Han er velformulert, kald, kynisk og lite empatisk følelsesmessig, sier hun til NRK.

Kommentator i VG, Anders Giæver, sier det var uhyggelig å sitte i retten torsdag. Han reagerer på kaldblodigheten og hvor uproblematisk han forteller om det han har gjort.

– Det sterke er å se at han sitter helt rolig og forteller. Han har vært på vikende front i hele dag, men når han kommer til selve drapshandlingen, da er han helt fjellstø og ivrig etter å forklare seg, det er veldlig uhyggelig, synes jeg, sier han.