– De hevder muslimer bruker voldtekt og narkosalg som virkemiddel i krigen

SAL 250 (NRK.no): Samfunnsdebattant Lars Gule har debattert med Anders Behring Breivik og hans likesinnede på nett. Han forteller om sterke karakteristikker av muslimer.

Lars Gule

Historiker Lars Gule snakker til forsvarerne Vibeke Hein Bæra og Tord Jordet før sitt vitneprov.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Lars Gule sier selv han har kommentert terrorangrepet siden 40 minutter etter at bomben gikk av i Regjeringskvartalet.

I dag møtte han i retten, ansikt til ansikt med mannen han flere ganger har debattert med på nettet.

Sleivspark fra Breivik

Breivik benyttet anledningen til å komme med noen sleivspark til Gules forhistorie. For 35 år siden ble han tatt med sprengstoff i sekken på flyplassen i Beirut.

– Jeg håper politiet har dobbeltsjekket kofferten til Gule, sa Breivik da han fikk ordet for å kommentere vitnemålet.

Breivik hevdet deretter at det blir feil å kalle ham islamofob, fordi han har en legitim og rasjonell bekymring for islam.

– 40 andre nasjoner og folkegrupper har gått til grunne på grunn av islam. Kosovo og Bosnia er to andre eksempler på det, sa Breivik.

Dommer Arnzen minnet deretter Breivik om at Gule er innkalt av Breiviks forsvarer.

– Dette var ikke noen kritikk til Gules rolle. Slik jeg ser på det er jeg en nyttig idiot for Gule, og han er også nyttig for forsvaret, sa Breivik.

– Jeg vil ikke uttale meg om meningsforskjeller mellom dere, men jeg vil ikke ha noen sjikane, tordnet det fra Arntzen.

Etter pausen beklager Breivik kommentaren overfor Arntzen.

– Dommer Arntzen. Jeg kom med en upassende kommentar, og vil beklage overfor retten og Gule, sa Breivik.

– Selger landet for judaspenger

Lars Gule forteller at han har debattert på internett siden 2006, særlig på nettstedet document.no.

– Der har jeg møtt Breivik, Fjordman og Ole Jørgen Anfindsen, sier Gule.

Før han startet sitt vitnemål, fortalte han om en telefon han mottok i går kveld. Mannen som ringte og presenterte seg med fullt navn, mente at Breivik hadde rett, at han måtte ses på som en veileder, og at norske politikere selger Norge for judaspenger.

– For meg er dette en indikasjon på at altfor mange deler Breiviks oppfatninger, noe vi også ser på internett, også på seriøse debattsteder, sier Gule.

Gule sier at det er viktig å påpeke at det ikke nødvendigvis er slik at det er mange flere som står bak de få som ytrer seg.

Gule understreker at det han presenterer, ikke er forskningsbasert, men at det er anslag.

– En hver persons virkelighetsoppfatning er unik. Slike oppfatninger er sjelden komplette. Men vi har en tendens til at vi deler mange trekk og ideer med andre.

– Krigshandlinger

Gule forteller at Breiviks forestilling om at Vesten er i krig med islam, deles av flere som deler noe av Breiviks tankegods på nett.

– I de kontrajihadistiske miljøene på nett, så er vi i krig. En slags lavintensitets-krig mellom jihadistene og Vesten, sier Gule.

Forestillingen om at muslimer allerede kontrollerer enkelte områder, såkalte «no-go-soner», i Norge er spesielt utbredt, forteller Gule.

– Voldtekt mot ikke-muslimske kvinner blir sett på som en krigshandling. Også kriminalitet og narkohandel blir sett på som et virkemiddel som brukes i denne krigen, forteller han.

Mange av kontrajihadistene mener også at muslimene praktiserer Taqiyya, muligheten til å benekte sin tro dersom ens familie eller inntekt er truet. En slags lisens for å lyve til vantro for å kamuflere islams hellige krigsstrategi.

– At muslimer lyver og skjuler sine egentlige formål, passer godt inn i forestillingen om at det foregår en konspirasjon med vestlige politikere, og særlig Arbeiderpartiet, som da blir svikere, sier Gule som viser til at også Fremskrittspartiets Carl I. Hagen har brukt samme retorikk.

– Før Fremskrittspartiet lanserte uttrykket «snikislamisering», skrev Carl I. Hagen om hvor upålitelige muslimer kan være.

Gule viser til en kronikk der Hagen omtalte muslimske politiske tillitsvalgte da han var leder og mener man dermed kan fastslå at disse tankene har vært til stede en stund.

Eurabia

Denne konspirasjonstenkningen hvor innvandringen generelt og muslimer spesielt er planlagt av politikere i Europa, kalles Eurabia-teorien.

Det er en teori presentert i en bok av det Gule kaller en halv-akademiker, Bat Ye'or.

Han sier Fjordman, med sine omskrivinger i blogg-form, har popularisert denne konspirasjonsteorien. Konklusjonen i denne oppfatningen er at vi må gjøre motstand mot den jihad som pågår.

– De muslimske borgere må nektes adgang til landet. De som er her, må innrette seg og kan ikke ha samme friheter som andre borgere, forteller Gule.

Gule legger fram tall fra en rapport fra Holocaust-senteret som han mener understøtter skepsisen til muslimer i Norge.

– Det som framkommer, er at 11 prosent sier de misliker sterkt at muslimer ville ha blitt naboen deres. 38 prosent ville ha mislikt sterkt at en muslim ble giftet inn i familien.

– Dette er foruroligende høye tall og gir en slags pekepinn i forhold til at mine gjetninger om det kontra-jihadistiske miljøene ikke er tatt ut av lufta, sier Gule.

– Store i kjeften

Gule viser til politiske partier og nettsider i andre europeiske land og anslår at det i vår verdensdel er flere hundre tusen til noen millioner som deler de ytterliggående meningene som Breivik forfekter.

Filosofen og islameksperten sier mange av disse ekstremistene benytter en voldelig retorikk i nettinnleggene sine.

– Man snakker om at krigen er i gang.

– Det ligger et voldspotensiale her, selv om det er få som kan eller vil gjøre noe. Og selv om de er ganske store i kjeften, ser det ut til at de har et store problemer med å danne demonstrasjoner. Det sier meg noe om den betydelige forskjellen på internett-aktivisme og praktisk aktivisme.

– Det sier noe om evnen til å mobilisere blant disse ytterliggående nettdebattantene, sier Gule.

Gule avviser Breiviks påstand om at 15.000 militante nasjonalister i Norge står klare til å kjempe for hans sak.

– Det stemmer ikke. De 12- 15.000 nasjonalistene jeg snakker om, har en verbal vold, men ikke en praktisk vold.

Hva som skal til for å bevege seg fra diskusjon til handling, sier han at han ikke har noe fasitsvar på.

Han mener Breiviks meningsfeller befinner seg i et slags internett-kollektiv, et virtuelt kollekiv, men ikke et organisert.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.