Spillkontakten: – Breivik spilte svært mye

SAL 250 (NRK.no) Spillkontakten og laglederen (26) forteller at terrortiltalte Anders Behring Breivik brukte veldig mye tid inne i spillet World of Warcraft. - Han var mer enn gjennomsnittlig sosial i spillet, og hadde flere venner der.

World of Warcraft og Anders Behring Breivik

VIRTUELL VERDEN: Breivik hadde mye kontakt med mannen som vitnet, men de møttes aldri i virkeligheten selv om de bodde veldig nært hverandre i Oslo.

Foto: Blizzard/NTB Scanpix

Studenten spilte i 2007 svært mye sammen med Anders Behring Brevik. Han beskrev i retten tiltalte som en flink medspiller, og en som ble respektert inne i spillverdenen.

Samtidig så han på Breivik som en av de som brukte aller mest tid på dataspillet World of Warcraft (WoW).

– Han spilte svært mye, nesten like som meg. Jeg spilte 16 timer om dagen, kunne mannen fortelle til retten.

En av Breiviks spillkarakterer i World of Warcraft

SPILLKARAKTER: Dette bildet har politiet funnet på Breiviks datamaskin, og det viser den ene av karakterene han brukte i spillet WoW.

I rundt åtte måneder i 2007 spilte de to mye sammen, og de var begge medlem i samme lag inne i den virtuelle spillverdenen. Mannen som vitnet i Oslo tingrett fungerte da som lagleder.

Breivik fikk etter hvert lederoppgaver i laget av 26-åringen.

– Jeg kan godt huske første gang jeg møtte ham i spillet. Det var 23. januar 2007 da jeg rekrutterte ham. Han virket i starten mer beskjeden, men etter hvert fremstod han med mer selvtillit da han ble kjent med de andre spillerne, kunne den tidligere laglederen fortelle.

Studenten (26) er i dag en langt fra like aktiv dataspiller. I flere år spilte han svært mye, men har senere viet mer tid til andre deler av livet sitt. Siden han møtte Breivik i spillverdenen har han fullført studier på BI, og driver nå med studier innen data.

Breivik viste glede i spillet

Vitnet oppfattet aldri at han ble personlig kjent med Breivik selv om han både spilte sammen med Breivik over lang tid, og snakket mye sammen med ham med hodetelefoner.

26-åringen husker Breivik som over gjennomsnittlig sosial i spillet.

– Han var mer enn gjennomsnittlig sosial i spillet, og hadde flere venner der, kunne 26-åringen fortelle.

Vitnet fortalte at spillet World of Warcraft kan være veldig sosialt, og at de som deltar i samme lag ofte får god kontakt.

«Vi blir på en måte en familie» var uttryket han brukte om laget.

Breivik kommer inn i retten

IRRITERT: Tiltalte var tydelig irritert over at dataspillingen hans ble viet så mye tid i retten.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Breivik spilte i flere ulike lag i spillet, og han har selv forklart at han fortalte medspillerne om at han skrev på en bok eller et kompendie. Laglederen fra våren og sommeren 2007 husker ikke noen bok, men andre samtale-emner.

– Vi snakket ikke om politikk, men diskuterte fotball. Han virket aldri sint, men har uttrykk glede når noe gikk bra i spillet, sa spilleren til aktor Svein Holden da han ble spurt om hvordan kontakten med Breivik var inne i spillet.

Mannen understreket hvordan Breivik kunne uttryke glede i spillet ved å fortelel om en video en medspiller har tatt opp inne i spillet. I videoen kan man høre Breivik juble og le i det laget klarer å løse oppdraget.

– I videoen kan du høre etter at han ble ferdig med oppdraget at han ler, sa vitnet.

Spilte i nesten sju timer hver dag

Laglederen fra Breiviks World of Warcraft-tid i 2007 vitnet etter at aktor Svein Holden i flere omganger hadde forsøkt å få Breivik til svare på spørsmål om sin egen spilling.

Selv mener Breivik at aktoratet overdriver spillingen hans, og at de gjør det for å latterliggjøre ham.

– Jeg vil ikke bidra med å latterliggjøre meg selv med å svare på dette, og kommer ikke til å svare på spørsmål overhode om World of Warcraft, sa Breivik tidligere onsdag.

Les også: Breivik raste mot Holden: – Nå slår jeg av mikrofonen

ABB_gutterom_BRUK

GUTTEROMMET: Mye av spillingen Breivik deltok i gjorde han fra dette rommet i morens leilighet i Hoffsveien på Skøyen i Oslo.

Da Breivik nektet å svare i vitneboksen om World of Warcraft (WoW) onsdag, la i stedet politibetjent Mats Høyem Koteng fram resultatene av politiets etterforskning av dataspillingen.

Politiets etterforskning viser at Anders Behring Breivik spilte World of Warcraft i gjennomsnitt nesten sju timer om dagen helt fram til under et halvt år før terroraksjonen 22. juli.

Informasjonen stammer fra data politiet har fått utlevert fra produsenten Blizzard som står bak spillet World of Warcraft. Tallene gjelder den siste spillingen Breivik gjorde i perioden 23. november 2010 til 4. februar 2011.

– Fra dette tidspunktet har vi informasjon om spilletid, og kan være ganske detaljert om aktiviteten hans, kunne politietterforsker Mats Høyem Koteng fortelle.

Med en gjennomgang av spilletiden til Breivik ønsker aktoratet blant annet å kunne problematisere at han har skrevet på kompendiet samtidig som han spilte «nonstop».

Breivik har tidligere innrømmet å ha spilt WoW så å si sammenhengende over et helt år, i 2006, og i notater som politiet har kommet over, skriver Breivik at han er redd for å bli hektet på nytt.

«I dont have any wish of raiding again as I know I will be sucked into it and become super-fixated once more :))»

Etter en lengre pause fra februar til november 2010, åpnet Breivik opp kontoen sin igjen, viser politiets etterforskning.

– En epost fra Breivik til spillprodusenten Blizzard viser at han fra januar 2010 til november 2010 hadde han en pause. Da skriver han at han vil gjenoppta spillingen sin, sa politets dataspill-etterforsker.

Koteng viste en grafisk framstilling av spilletiden fra november 2010 til februar 2011, og denne viser at Breivik spilte i gjennomsnitt 6 timer og 50 minutter over disse tre månedene. Enkelte dager satt han opptil 17 timer foran datamaskinen for å spille WoW.

Tidligere har retten fått høre at Breivik nyttårsaften ved inngangen til 2011 spilte i over 16 timer i strekk.

Et par måneder etter denne spilleperioden flyttet Breivik til gården på Rena for å gjøre de siste forberedelsene til 22. juli. Den tiltalte har gjentatte ganger avvist at WoW-spillingen hadde noe med terrorangrepet å gjøre

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.