Hopp til innhold

Slik lurte Breivik «alle»

OSLO TINGHUS (NRK.no) Med det falske politiskiltet rundt halsen lurte Anders Behring Breivik seg over på Utøya.

Breiviks falske tjenestebevis

ID-BEVIS: Torsdag fikk retten se dette falske tjenestebeviset som Anders Behring Breivik bar rundt halsen da han tok seg over til Utøya 22. juli.

Foto: Politiet

Retten fikk torsdag se politiets egne beslagsbilder fra Utøya. Blant bevisbildene var fotografier av utstyret den terrortiltalte hadde med seg på Utøya.

Se alle bildene her

Som NRK tidligere har fortalt stjal Breivik identitetsnummeret til en politikvinne med minoritetsbakgrunn på internett. Det falske tjenestebeviset skulle sikre ham den nødvendige båtskyssen over til Utøya.

– Så ut som et legitimt politibevis

AUF-eren Simen Brænden Mortensen, som satt vakt ved fergeleiet da Breivik ba om transport til øya, fortalte i retten torsdag at han sjekket Breiviks politiskilt.

– Jeg spurte om han hadde legitimasjon, og da viste han meg et kort han hadde rundt halsen. Det syntes jeg så ut som et legitimt politibevis, sa han i sin forklaring i retten.

Ombord i fergen MS Thorbjørn fortalte den politiuniformerte terroristen at han hadde i oppdrag å sikre øya etter bombeangrepet mot Regjeringskvartalet i Oslo.

Også kapteinen på fergen var overbevist om at Breivik kom fra politiet. Men så ble han vitne til at Breivik skjøt politimannen Trond Bernsten. Deretter så han at samboeren Monica Bøsei ble skutt og drept.

– Når jeg ser at Trond Berntsen går ned, tenker jeg at det må være en øvelse. Samtidig skjønner jeg at det er noe galt, sa kapteinen i sin forklaring til retten.

DIREKTE: Følg det som skjer i rettssalen

Festet falske politibevis med borrelås

Tjenestebeviset som Breivik brukte for å lure både vaktene på landsiden og mannskapet på fergen, var bare en av flere falske politieffekter den terrortiltalte hadde på seg.

Artikkelen fortsetter under bildegalleriet:

Kripos-etterforsker Gøran Dyvesveen viste i retten torsdag en rekke bilder av utstyr som Breivik hadde laget for å lure sine ofre til å tro at han var fra politiet.

Breiviks uniform

Denne dukka er kledd opp i ustyr som viste hva Breivik hadde på seg på Utøya.

Foto: Politiet

– Dette kan jo være tøft for mange å se, sa Dyvesveen da et bilde av en dukke ikledd Breiviks «uniform» og påkledning dukket opp på skjermene i rettssal 250 i Oslo tinghus.

Da Breivik ble pågrepet i et skogsholdt på Utøya, hadde han på seg en sort, tettsittende drakt med flere falske politimerker.

Nederst på buksa hadde han blant annet et svart og hvit-rutet mønster som ligner på det mønsteret norske polititjenestemenn bruker på sine uniformer.

Den svarte trøya hadde gule sømmer som Breivik hadde forsøkt å skjule.

– På trøya var det svertet over slik at det ikke var så synlig. Og vi kjenner igjen de falske politimerkene som er festa med borrelås, sa Dyresveen da han forklarte seg om Breiviks klær.

Se video av Gøran Dyvesveens forklaring. Artikkelen fortsetter:

Video Viste fram Breiviks utstyr

Viste fram Breiviks utstyr


Skutt på kloss hold

Breivik hadde også på seg en vest med plass til ammunisjon. I en koffert Breivik hadde med seg til Utøya fant politiet 1036 patroner til pistol og rifle.

Kriminalteknikere fra Kripos og andre polititjenestemenn har saumfart hele øya for tomhylser.

Tilsammen ble nærmere 200 tomhylser funnet på Utøya, og de fleste lå i nærheten av de drepte.

Ifølge Dyvesveen tyder dette på at de fleste ble skutt på nært hold.

– Det er forenlig med at de aller fleste skuddene som ble avfyrt, ble avfyrt på kort avstand.

Fra tiltalen kommer det fram at 57 av ofrene ble drept av hodeskudd.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.