Skokasteren: – Jeg gjorde det rette

OSLO SENTRUM (NRK.no) Hayder Mustafa Qasim (20) kastet fredag en sko på Anders Behring Breivik i rettssal 250. Han mener han gjorde det eneste rette.

Video Skokasteren snakker ut

KLIKK FOR VIDEO: Skokasteren Hayder Mustafa Quasim sier i et intervju med NRK i kveld at han fortsatt ikke angrer på det han gjorde.

– Jeg ville sende en melding til denne terroristen og ikke bare på grunn av at jeg mista broren min, men på grunn av alle de etterlatte som har det vondt, sier Quasim da NRK møter han i Oslo sentrum fredag kveld.

Han sier at han ønsker å fortsette rettssaken, til tross for at han risikerer å bli utestengt.

– Hva tenker du om det du gjorde nå i etterkant?

– Jeg angrer ikke på noe som helst av det jeg gjorde, og det at folk ga applaus tolker jeg som at jeg gjorde det rette, sier Quasim.

– Det var ikke planlagt, han gjorde det på impuls fordi han var lei seg, sier bistandsadvokat Kari Nessa Nordtun til NRK fredag ettermiddag.

– You killed my brother

Hayder Mustafa Qasim mistet broren sin Karar Mustafa Qasim på Utøya. Familien er bosatt i Irak og Hayder kom til Oslo denne uken for å følge rettssaken. Torsdag ble brorens obduksjonsrapport lest opp i retten.

Halvveis ut i rettsforhandlingene fredag reagerte Qasim med å reise seg opp i rettssalen og kaste en sko på terrortiltalte Anders Behring Breivik.

Dommer Wenche Elizabeth Arntzen måtte avbryte gjennomgangen av de siste obduksjonsrapportene da Qasim reiste seg og skrek: «You killed my brother. You killer! Go to hell».

Han kastet en svart sko i retning Breivik, men i stedet for å treffe massedrapsmannen traff skoen forsvarer Vibeke Hein Bæra i siden. Hun ble ikke skadet.

(artikkelen fortsetter)

Hayder Mustafa Qasim

I RETTEN: Hayder Mustafa Qasim, midt i bildet, i sal 250 fredag.

Foto: NRK

– Applaus

I området utenfor salen kunne man høre høylytt gråt og hikst etter opptrinnet.

Da Qasim reiste seg og kastet reiste folk i salen seg og begynte å applaudere. Enkelte ropte bravo og folk klemte hverandre og gråt.

Hayder Qasim ble ført ut av rettssalen av flere politimenn og deretter fraktet bort fra tinghuset i ambulanse.

Advokat Kari Nessa Nordtun sa til NRK kort tid etterpå at skokastingen kom som et resultat av sorgen og fortvilelsen klienten hennes føler mot Breivik.

– Det er sånn som ikke skal skje i retten, men samtidig har jeg forståelse for at det skjer. Det er et helsemessig forhold, sier Nordtun til NRK.

Les mer om det som skjedde her

Breivik: – Kast på meg neste gang

– Truer sikkerheten

NRK ba om å få kringkaste skokastingen, men Oslo tingrett avgjorde fredag kveld at mediene ikke får sende opptaket.

Breiviks forsvarere argumenterte i retten mot kringkasting. De mener bildene av det som skjedde medfører en sikkerhetsrisiko.

– Hovedargumentet for å si nei til å kringkaste det som skjedde er at de etterlatte og alle andre tilhørere har vist en imponerende verdighet i rettssalen. Vi mener det vil gi en skjev fremstilling av det som skjedd i denne saken. Vi forstår at noen kaller dette befriende, men dette er en oppgave som vi har påtatt oss. Slike opptrinn er ikke heldige, sier forsvarer Geir Lippestad til NRK.

Advokat Harald Stabell sier det ikke er ikke uvanlig med utbrudd i norske rettssaler, men sier det er uvanlig at det blir kastet noe.

– For en del år siden var det en kriminell som kastet et vannglass mot dommerne, og det førte til at Oslo tingrett byttet fra glass til pappglass, sier Stabell.