Hopp til innhold

– Å være i retten er en av de siste tingene man kan gjøre for sitt barn

OSLO TINGHUS (NRK) Han mistet datteren på Utøya, og tror det blir svært tøft å sitte i rettssalen under obduksjonsrapporten. Men John-Inge Sogn føler likevel at han må være der.

John-Inge Sogn

John-Inge Sogn er i retten i dag når obduksjonsrapporten av datteren hans skal gjennomgås.

Foto: Halldor Asvall / NRK

Isabel Victoria Green Sogn

Isabel Victoria Green Sogn var leder for Stovner AUF, og ble av andre regnet som en av de aller ivrigste av AUF-jentene.

Foto: Privat

Fredag starter gjennomgangen av obduksjonsrapportene av de drepte fra Utøya i Oslo tingrett.

Nå tar 22. juli-rettssaken en ny vending. På plansjene på veggene i rettssalen skal detaljer fra hvert eneste drap på Utøya vises frem.

Dette er så omfattende at det vil ta rundt én uke før retten er ferdig med dette.

Inne en kafé utenfor tinghuset hviler John-Inge Sogn hendene mot kafébordet og ser på dem som er på vei inn i rettssalen.

I uka som kommer skal han sitte få meter fra Breivik når obduksjonsrapporten om datteren hans Isabel Victoria Green Sogn legges frem. Han er en av mange foreldre som ønsker å være til stede når drapene på barna deres legges frem i retten.

– Det blir beintøft, sier han til NRK.

– Må ha svar

Foreldre fra hele landet reiser nå til Oslo for å være til stede når drapet på deres barn legges frem i retten.

– Jeg føler jeg må ha noen svar på det som har skjedd med datteren vår. Det er en av de siste tingene man kan gjøre for sitt barn i denne saken.

– Alle drapssakene fortjener å belyses hver for seg. Derfor ønsker vi å være til stede. Det verste er over, det var 22. juli. Det blir ikke bedre nå, men vi føler at vi må.

– Jeg synes drapssaken til datteren vår blir belyst på en god og verdig måte. Vi har hatt mange spørsmål, men vi har ikke blitt så mye klokere annet enn at vi har funnet ut hvor på Utøya datteren vår ble skutt. Jeg trenger flere svar på hva som skjedde på ulike stedene på Utøya, sier Sogn.

– Viktig at rettstatsidealet blir fulgt

Det er avgjørende for tilliten til rettssystemet at hvert enkelt drap blir nøye gjennomgått i rettssaken, mener tidligere riksadvokat og høyesterettsdommer Georg Fredrik Rieber-Mohn.

Georg Fredrik Rieber-Mohn

Georg Fredrik Rieber-Mohn har jobbet tett med å foreslå for politikerne hvordan de norske reglene for straff skal være.

Foto: Falch, Knut / Scanpix

Som medlem av straffelovskommisjonen har han jobbet tett med å foreslå for politikerne hvordan de norske reglene for straff skal være.

– Et drap er den alvorligste forbrytelse man kan begå i dette samfunnet. Det er selvfølgelig mer alvorlig når det er 77 drap, men for den enkelte, pårørende og etterlatte så er den ene saken viktigst.

– Da må den behandles med den samme grundigheten som man ville ha gjort om den sto alene. Det er rettsstatens krav å behandle saken på vanlig måte, sier han.

– Rettsstaten Norge skal bedømmes ut ifra hvordan den takler en så ekstraordinær sak som denne. Når man ser tilbake på rettssaken i fremtiden vil det være godt å se at rettsstatsidealet er fulgt og at hvert enkelt drap blir behandlet som et enkeltstående drap.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.