NRK Meny
Normal

Bestevennens ekskjæreste så Breiviks livsgnist forsvinne

RETTSSAL 250 (NRK.no): Ekskjæresten til Anders Behring Breiviks bestevenn sier hun så tiltaltes utvikling fra suksessfull i venneflokken, via deprimert og spillegal, til oppglødd over bokprosjektet sitt.

Ekskjæresten til Breiviks bestevenn vitnet i terror-rettssaken 29.05.2012

SA HAN VAR SYK: – Jeg vet ikke hva de andre gutta snakket om, men jeg sa til ekskjæresten min at jeg trodde han var syk, spillegal, og at han burde få hjelp, fortalte kvinnen.

Foto: Esther Maria Bjørneboe / NRK

Den 27-årige kvinnen møtte Breivik for første gang i 2003, i forbindelse med en bursdagsfest på Aker Brygge.

I perioder var hun mye sammen med ham, siden hun var kjæresten til bestevennen.

– Jeg oppfattet ham som åpen og lett å prate med. Han var engasjert, og interessert i andres tanker og meninger. Men han kunne være litt ivrig og intens til tider, det kunne bli litt mye, sa kvinnen.

– Han ville gjerne diskutere politikk, etikk og religion. Av og til, mens andre ville la debatten ligge, kunne han kanskje henge seg opp i debatten og ikke la det ligge.

Positiv periode

Kvinnen tror Breivik kanskje tenkte på ting som andre på hennes alder ikke tenkte på. Hun oppfattet ham som hyggelig og interessert i det andre hadde å si, og at han «så» henne.

– De andre gutta har alltid vært normalt koselige, mens han kanskje var unormalt interessert i å prate meg. Litt unormalt intens, forklarte 27-åringen.

Dette var den første perioden hun kjente ham. Han var sosial, mye sammen med vennegjengen, og drev sitt eget selskap slik hun beskrev det til ham.

– Jeg opplevde ham aldri som sur eller med humørsvingninger.

Endring fra 2006

Breivik endret seg gradvis i 2006, fortalte kvinnen. På denne tiden bodde hun i Oslo, og hun og kjæresten var mye sammen med tiltalte.

– Den store endringen kom på sensommeren 2006.

Hun beskriver det som om livet hans gradvis falt fra hverandre, men også at han var svært opptatt av hva folk tenkte om ham.

– Det begynte med at han møtte en hviterussisk dame på Internett, husker 27-åringen.

Breivik reiste til Hviterussland for å møte kvinnen, og hun kom senere på besøk til ham i Oslo. Det ble derimot ikke noe forhold, husker hun.

Men forholdet fungerte ikke, og selskapet forsvant også.

– Alt skjedde gradvis. De ansatte forsvant, og en dag sa han at han hadde lagt ned selskapet fordi han spilte «World of Warcraft». Han hadde spilt det gradvis mer og mer.

Endret karakter

Vitnet mener Breivik ville legitimere hvor mye han spilte, og at han hadde en teori om at han tjente penger på det. Breivik forklarte selv at han hadde råd til å ta et friår, fordi han hadde lagt seg opp penger gjennom all jobbingen.

Mens Breivik flyttet hjem til moren, flyttet kvinnen fra Oslo. Hun så derfor mindre til ham.

– Men de gangene jeg sa ham, var han stillere og litt mer spak. Smilet og energien var redusert, sa hun.

Breivik fremsto som mer interessert i seg selv og sitt, og mindre i andre, ifølge kvinnen.

– Han fremsto blekere og tynnere, og det var vanskelig for ekskjæresten min og vennene hans å få ham med på sosiale ting.

Kvinnens ekskjæreste, altså Breiviks bestevenn, ble lei seg og frustrert over Breivik. Kvinnen sa at hun trodde Breivik var spillegal, blant annet fordi han valgte å flytte hjem til moren sin.

– Det var som om livsgnisten var blitt borte, sa kvinnen.

De forsøkte å få tak i Breivik flere ganger, men han ikke ville være med ut.

Engasjert i bok

Tiltalte virket å ha fått tilbake energien først i 2008. Da var han til gjengjeld svært motivert, og hadde begynt å snakke om sin bok om islamisering.

– Han var veldig engasjert i boken og innholdet. Det var som om han hadde funnet svaret, og gjerne ville forklare det til oss andre, forklarte 27-åringen.

Breivik snakket da om hvordan islam ville ta over Norge og Europa, og presenterte dette som et faktum som kom til å skje.

– Som vanlig var det ingen som tok ham så seriøst. Vi hørte etter og ga ham noen klare motargumenter, husket hun.

– Han var syk, spillegal

Tiltalte var ikke aggressiv, bare engasjert og ivrig, og virket mer ensporet, forklarte kvinnen.

– Jeg vet ikke hva de andre gutta snakket om, men jeg sa til ekskjæresten min at jeg trodde han var syk, spillegal, og at han burde få hjelp, fortalte hun.

På spørsmålet om hvorfor ekskjæresten ikke ga opp å få kontakt med Breivik, for å få ham ut i dagslys, begynte vitnet å gråte.

– Han ga ikke opp fordi han var trofast og en god venn, svarte hun etter en stund.

Ekskjæresten hennes var lei seg, og måtte ofte forsvare Breivik.

– Overfor hvem? spurte aktor Engh.

– Alle, meg også, svarte vitnet.

Status og suksess

Hun forteller at Brevik også var opptatt av temaer som Frimurerordenen og kristendom. Kvinnen stusset litt over det, siden det ikke var vanlig blant gutter på hans alder.

Breiviks hovedforsvarer Geir Lippestad spurte vitnet om det var noen diskusjon om at resten av vennegjengen lyktes, men ikke Breivik.

– Nei. Jeg oppfattet ham bare som syk, svarte 27-åringen.

I ettertid har hun likevel tenkt på nettopp det med suksess.

– Jeg satt igjen med et inntrykk av at da alle var studenter, da alle sto likt, da sto han kanskje sterkest. Han hadde en bedrift og hadde fått til noe, fortalte kvinnen.

Etter en stund begynte det å gå bra for resten av gjengen. De startet å studere, fikk seg kjærester og kjøpte seg leilighet.

– Så våkner han opp på et vis og ser at det har gått bra med alle. Alle gjør noe fornuftig, bortsett fra ham. Men det er bare mine meninger, sa kvinnen.