Hopp til innhold

Roser og våpen utenfor tinghuset

OSLO TINGHUS (NRK.no) Roser og bevæpnet politi var synet som møtte folk som strømmet til tinghuset for å overvære 22. juli-rettssaken i dag tidlig.

Væpnet politi

Politiet vokter ved tinghuset.

Foto: Helge Carlsen / NRK
Rose ved tinghuset

Ved tinghuset i Oslo har noen festet roser på sperringene.

Foto: Marit Kolberg / NRK
Trond Blattmann

– Det viktigste for oss er at Breivik får en dom som gjør at han aldri kommer til å være ute i samfunnet igjen. Det sa leder i Nasjonal støttegruppe, Trond Blattmann på vei inn i rettssalen.

Foto: Siv Sandvik / NRK
Eskild Pedersen

AUFs Eskil Pedersen på vei inn i rettssaken.

Foto: Paal Wergeland / NRK
Kø foran tinghuset

Allerede klokka kvart over seks sto de første journalistene i kø foran tinghuset.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Litt etter klokka 07.00 mandag åpnet de nye sikkerhetsslusene inn til Oslo tinghus. Da var køen lang og mange hadde allerede stått der i en time for å komme inn til rettssaken mot Anders Behring Breivik.

På gjerdene som sperrer rundt tinghuset har noen hengt opp roser. Rundt i gatene går det væpnet politi som vokter inngangen til tinghuset.

160 bistandsadvokater og om lag 780 fornærmede vil følge rettssaken.

I tillegg er det ventet rundt 600 journalister fra 20 forskjellige land. Inne i retten er det rolig, de de første pressefolkene forberedte seg på de første direktesendingene fra fellesområdet i andre etasje.

For å komme inn i bygningen må alle, også de som jobber i tingretten, gjennom en kontroll, lik den man passerer på flyplasser.

Dermed er det ventet lange køer utenfor, ikke minst de to første ukene, når Anders Behring Breivik skal forklare seg. I de neste ti ukene må den terrortiltalte 33-åringen møte i retten.

Her kan du følge saken direkte i tekst og video

Internasjonal interesse

Mange utenlandske medier har sendt egne medarbeidere til Oslo, mens flere andre bruker de internasjonale byråene. Flere medier, både i Skandinavia og resten av Europa har uttalt at saken får en høy prioritet i nyhetsbildet i hjemlandet de nærmeste ukene.

I rettssalen i dag vil det sitte journalister fra alle verdens hjørner, fra Süddeutsche Zeitung, China Central TV, New York Times og til finske Helsingin Sanomat.

Kø foran tinghuset

Like før klokka sju var køen det lang kø av dem som ville inn.

Foto: Paal Wergeland / NRK

Fri forklaring

Aktoratet i terrorsaken har fra flere hold blitt oppfordret til å styre Breiviks forklaring i retten vekk fra hans snakk om islamsk dominans i Europa og trusselen fra det han kaller kulturmarxisme.

Men det som er klart er at han i løpet av denne saken skal bli gitt en anledning til å forklare seg og forklare hvorfor han gjorde det han gjorde.

Statsminister Jens Stoltenberg forklarer det slik:

– Det å ha en åpen rettssak er en grunnleggende egenskap med et rettssamfunn. Da er det nødvendig at en tiltalt får lov til å gi uttrykk for sine vurderinger og sitt forsvar i en rettssal, sier Stoltenberg.

Breivik starter sin forklaring først tirsdag morgen.

Lederen for Støttegruppen 22. juli, Trond Blattmann, sier pårørende, overlevende og etterlatte nå er så godt forberedt som de kan bli på rettsoppgjøret mot Breivik.

Han mistet selv sønnen Torjus (17) på Utøya og går en krevende tid i vente, når hver minste makabre detalj fra Breiviks udåder nå skal belyses foran dommerne.

– Jeg har forberedt meg lenge sammen med de andre. Nå er dagen her og jeg tror det blir godt å komme i gang. Hvordan reaksjonen blir får jeg se når jeg kommer inn i salen, sier Blattmann.

Koster dyrt

Hovedforhandlingene foregår i rettssal 250. Den har blitt bygget om før saken. Flere vegger er revet, korridorer, litt av en annen rettssal, et lagerrom og et dommerrom er innlemmet, slik at salen nå er blitt 100 kvadratmeter større enn den var.

Dette, leie av erstatningslokaler for domstolene og andre store utgifter har gjort at regjeringen foreslår å øke bevilgningene til gjennomføringen av rettssaken med over 100 millioner kroner.

Folk som ønsker å følge saken kan hente dagspass som gir adgang til publikumssalen mellom klokken 8.00 og 15.45 på hverdager. Man kan kun hente til en dag av gangen. For å kunne følge rettssaken må man være over 18
år gammel. Adgangspassene må hentes dagen før, og de utleveres i resepsjonen hos Borgarting lagmannsrett i Keysersgt. 13 i Oslo.


Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.