Hopp til innhold

– Å høre hvordan folk ble drept blir det verste

17 år gamle Espen Stenseth fra Elverum opplevde massakren på Utøya. Han tror det blir ekstremt tøft å høre detaljene fra drapene under rettssaken.

Espen Stenseth (17), Elverum.

– Jeg vil følge med på rettssaken så mye som mulig, men det kommer til å bli hardt, sier Espen Stenseth til NRK.

Foto: Knut Sveen

Slik følger du rettsaken på nrk.no

Espen Stenseth overlevde massakren på Utøya. Han er en av mange unge som skal følge rettssaken mot Anders Behring Breivik på storskjerm fra Hedmarken tingrett.

Spesielt de ukene som er satt av i retten for å legge fram detaljer fra hendelsene på Utøya kommer til å bli det verste. Det var mange som mista venner der ute, som nå vil få høre detaljene fra hvordan de døde, sier Espen.

Både AUF og ofrenes bistandsadvokater frykter detaljer fra drapene på Utøya kommer til å bli i tøffeste laget å følge med på for overlevende og etterlatte.

– Breivik vil komme med krenkende uttalelser

Inger Johanne Reiestad Hansen

– Det vil komme uttalelser fra Breivik som vil være krenkende for etterlatte, advarer bistandsadvokat Inger Johanne Reiestad-Hansen

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

Bistandsadvokat Inger Johanne Reiestad-Hansen er forberedt på at det kan bli tøffe tak for mange av hennes klienter i retten.

Tiltalte kommer til å komme med uttalelser som er svært alvorlige og krenkende. Dette må tas i betraktning når man vurderer hvorvidt man skal følge med på rettssaken, forteller Reiestad-Hansen.

Jostein Løken bistår flere unge gutter i rettssaken mot Behring Breivik. Han tror detaljer fra rettssaken vil være belastende for hans klienter

Det blir lagt fram opplysningen om de døde, detaljer fra obduksjoner samtidig som tiltalte vil fortelle i detaljer om hva han gjorde og som ikke bærer nag. I sin grusomhet vil dette bli belastende for guttene jeg bistår, sier Løken

Rettssaken mot Anders Behring Breivik starter i dag klokken 09.00

Å følge med på rettsaken mot Anders Behring Breivik blir som å rippe opp sår som er i ferd med å gro. Men jeg tror aldri sårene kommer til å gro hos noen.

Espen Stensteth (17)

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.