– Det var tøft, brutalt, trist og grusomt

Til tross for grufulle detaljer og en enorm psykologisk påkjenning, vil nesten alle etterlatte være til stede i rettssalen når retten går gjennom drapene på deres barn.

Randi Johansen Perreau

Randi Johansen Perreau satt få meter unna Anders Behring Breivik da hun hørte detaljene om hvordan Breivik drepte sønnen Rolf Christopher på Utøya.

Foto: Morten Andersen / NRK

Det startet på fredag. De første etterlatte kom ut av rettssalen i Oslo tinghus. Mange så ned i bakken. Noen ristet litt på hodet, og småpratet litt stille ved fortauet. Alle bar på den samme, vonde opplevelsen.

De hadde nettopp fått beskrevet drapet på sine nærmeste. De har fått høre grusomme detaljer om skadene som ble påført av Breiviks dødelige kuler, mens gjerningsmannen satt få meter unna dem.

– Det var tøft, brutalt, trist og grusomt, men også viktig, sier Randi Johansen Perreau, som var til stede i retten da rettsmedisinerne beskrev drapet på sønnen Rolf Christopher.

– For meg handler det om å kjenne at dette er den harde virkeligheten. Dette er ikke en film som passerer på TV-en, sier Johansen Perreau til NRK.

63 av de 69 familier møter opp

På mandag fortsetter en lang, tung uke med obduksjonsrapporter i tinghuset.

63 av de 69 familiene til de som ble drept på Utøya har takket ja til å være i retten når obduksjonsrapportene om barna deres blir lagt frem.

De seks familiene som har bestemt seg for å ikke komme til Oslo, kan likevel følge det i sin lokale tingrett. De har muligheten til å be om å få reise til Oslo dersom de skulle ombestemme seg, opplyser Oslo tingrett.

– Denne saken har et enormt omfang, men for de enkelte familiene som er rammet, så handler straffesaken også om drapet på deres kjære, sier Anne Margrethe Lund fra Oslo tingrett.

– Vi har stor forståelse for at de ønsker å være til stede i tingretten den dagen obduksjonsrapporten til deres nærforstående behandles, sier Lund til NRK.

Alle åtte familiene til de drepte fra regjeringskvartalet var til stede i retten forrige uke.

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

Video Foreldre tilstede i retten under obduksjonsrapportene

VIDEO: Randi Johansen Perreau var til stede i retten da rettsmedisinerne beskrev drapet på sønnen Rolf Christopher.

– Et kraftig fysisk signal i sjela

På fredag satt Randi Johansen Perreau få meter unna Anders Behring Breivik da hun hørte detaljene om hvordan Breivik drepte sønnen Rolf Christopher på Utøya.

– Å være fysisk til stede i samme rom som den mannen, gjør noe med deg. Det gir et kraftig fysisk signal i sjela. Jeg kjente at det knøt seg i magen, sier Johansen Perreau.

Hun sier det var utrolig vanskelig å være i retten, men at det var viktig for sørgeprosessen.

– For min del, var jeg i retten på fredag for å vise motstand mot denne grusomme mannen. Det er oss du har berørt og tatt noe fra, sier Johansen Perreau.

– Må sørge på vår egen måte

Johansen Perreau legger til at hun forstår godt at noen av pårørende ikke ønsker å være til stede under rettssaken.

– Vi er forskjellige som mennesker. Den enes måte å sørge på, er ikke mer riktig enn andres måte. Hver av oss som sørger, må få lov til å sørge på den måten som er rett for den enkelte, sier hun.

– Vi må ikke tilpasse oss til å sørge på en måte som andre forventer at man skal sørge. Da kan det komme en dag om uker, måneder eller år når man plutselig kjenner at sorgen fortsetter å gnage i kroppen, fordi man ikke sørget på en måte som var rett for deg, sier Johansen Perreau.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.