Hopp til innhold

Krekar slipper å vitne mot Breivik

OSLO TINGHUS (NRK.no): Anders Behring Breiviks forsvarere har besluttet å stryke mulla Krekar fra vitnelisten.

Mulla Krekar

Mulla Krekar har gjennom sin advokat gjort det helt klart at han ikke ønsker å vitne i rettssaken mot Anders Behring Breivik.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Dermed slipper Krekar å vitne i 22. juli-rettssaken.

Forsvarerne har orientert retten om dette i dag.

– Vi har valgt å droppe mulla Krekar av den enkle grunn av han gjennom sin forsvarer har sagt veldig tydelig at han overhodet ikke vil snakke eller bidra ved å vitne. Det er liten grunn til å trekke en person inn i rettssalen som ikke vil snakke, sier forsvarer Geir Lippestad til NRK.no.

– Vår vurdering er at det er våre fagvitner, personer med fagkunnskap innen helse, religion, historie og politikk, som er viktige.

Erstattes med spill-vitne

Forsvarerne har i dag blitt enige med statsadvokatene om at det er viktigere å få inn et vitne med kunnskap på spill.

– Vi er derfor enige om at statsadvokaten kaller inn et slikt vitne i stedet, sier Lippestad.

Breivik har fortalt at han tok seg et friår for å spille dataspill. Han hevdet i sin forklaring at han hadde nytte av krigsspillerfaringen da han var på Utøya, hvor han drepte 69 mennesker.

Ba retten fjerne Krekar

I går sendte Krekars advokat Brynjar Meling et brev til Oslo tingrett der han ba retten om å snarest stryke mulla Krekar fra vitnelisten.

Krekars forsvarere har i lengre tid jobbet for å få ham fjernet fra vitnelisten.

Meling sa til NRK i går at Krekar er en kurdisk motstandsmann, og at han ikke har noe med Europa og multikulturalisme å gjøre.

– Krekar har ingen oppfatning av islam og Europa. Han har ingen europeisk agenda eller mål om å skape en islamsk stat i Norge. Han har ingen oppfatning av det norske multikulturelle samfunnet, ifølge Meling.

Droppet flere vitner

I dag ble det også klart at Breiviks forsvarere har valgt å frafalle vitnene Lars Østby i Statistisk sentralbyrå og religionshistoriker Hanne Nabintu Herland.

Begge disse to var stevnet som sakkyndige vitner og hadde dermed anledning til å si nei til å vitne, mens Krekar var innkalt som vitne. Han hadde dermed vitneplikt.

Nå mener likevel Breiviks forsvarerteam det er lite fornuftig å bruke tid på å tvinge et vitne som ikke vil snakke, til å møte.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.