Hopp til innhold

Krekar slipper å vitne mot Breivik

OSLO TINGHUS (NRK.no): Anders Behring Breiviks forsvarere har besluttet å stryke mulla Krekar fra vitnelisten.

Mulla Krekar

Mulla Krekar har gjennom sin advokat gjort det helt klart at han ikke ønsker å vitne i rettssaken mot Anders Behring Breivik.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Dermed slipper Krekar å vitne i 22. juli-rettssaken.

Forsvarerne har orientert retten om dette i dag.

– Vi har valgt å droppe mulla Krekar av den enkle grunn av han gjennom sin forsvarer har sagt veldig tydelig at han overhodet ikke vil snakke eller bidra ved å vitne. Det er liten grunn til å trekke en person inn i rettssalen som ikke vil snakke, sier forsvarer Geir Lippestad til NRK.no.

– Vår vurdering er at det er våre fagvitner, personer med fagkunnskap innen helse, religion, historie og politikk, som er viktige.

Erstattes med spill-vitne

Forsvarerne har i dag blitt enige med statsadvokatene om at det er viktigere å få inn et vitne med kunnskap på spill.

– Vi er derfor enige om at statsadvokaten kaller inn et slikt vitne i stedet, sier Lippestad.

Breivik har fortalt at han tok seg et friår for å spille dataspill. Han hevdet i sin forklaring at han hadde nytte av krigsspillerfaringen da han var på Utøya, hvor han drepte 69 mennesker.

Ba retten fjerne Krekar

I går sendte Krekars advokat Brynjar Meling et brev til Oslo tingrett der han ba retten om å snarest stryke mulla Krekar fra vitnelisten.

Krekars forsvarere har i lengre tid jobbet for å få ham fjernet fra vitnelisten.

Meling sa til NRK i går at Krekar er en kurdisk motstandsmann, og at han ikke har noe med Europa og multikulturalisme å gjøre.

– Krekar har ingen oppfatning av islam og Europa. Han har ingen europeisk agenda eller mål om å skape en islamsk stat i Norge. Han har ingen oppfatning av det norske multikulturelle samfunnet, ifølge Meling.

Droppet flere vitner

I dag ble det også klart at Breiviks forsvarere har valgt å frafalle vitnene Lars Østby i Statistisk sentralbyrå og religionshistoriker Hanne Nabintu Herland.

Begge disse to var stevnet som sakkyndige vitner og hadde dermed anledning til å si nei til å vitne, mens Krekar var innkalt som vitne. Han hadde dermed vitneplikt.

Nå mener likevel Breiviks forsvarerteam det er lite fornuftig å bruke tid på å tvinge et vitne som ikke vil snakke, til å møte.

Minnemonument for offera etter terroråtaka vart avduka i Stryn

To år har gått sidan terrorangrepet - i dag skal dei omkomne minnast

Fleire stader i landet vert dagen markert, og også i Stryn skal dei i kveld ha markering. – Det er ein veldig tung dag, seier far til omkomne Hanne Kristine Fridtun.

Jens Stoltenberg og John Hestenes

Slik var toårsmarkeringen for 22. juli

Toårsmarkeringen for 22. juli ble en mer lavmælt markering enn fjorårets. Viktigheten av ikke å glemme var temaet for mange av talene gjennom dagen.

Hanne linaker på utøya

– Kan ikke se for meg å dra på sommerleir på Utøya igjen

Det har gått to år siden Hanne Linaker mistet storebroren sin og selv måtte rømme fra massedrapsmannen på Utøya. Hun forteller at det har vært hardt å jobbe seg tilbake til hverdagen.

Tarjei Jensen Bech

– Noen ting har blitt viktigere enn de var før

Tarjei Jensen Bech sliter fortsatt med skadene han fikk på Utøya for to år siden; både de fysiske og psykiske. I dag skal han tenne lys og legge ned roser for de omkomne.

Minnemarkering ved Monica Bøseis grav

Minnes «Mor Utøya»

Det er to år siden terroren rammet Norge. I formiddag var det minnemarkering ved graven til Monica Bøsei ved Hole kirke.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.