Minnet om sønnen gjør han sterk

– Det har vært veldig vanskelig å oppleve at gjerningsmannen snakker om ungdommene og de andre han drepte som sjakkbrikker på et sjakkbrett!

blattmann nettmøte

Trond Henry Blattmann takket leserne for støtte og varme ord under nettmøtet på NRK.no mandag.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Slik svarte lederen for Støttegruppen for 22. juli på spørsmål om hvordan det har vært å følge terrorrettssaken i Oslo tinghus.

Trond Henry Blattmann har fulgt store deler av rettssaken mot mannen som drepte sønnen hans og 68 andre på Utøya. Mandag formiddag svarte han leserne på NRK.no.

Vondt å høre sønnens obduksjonsrapport

Én av leserne ville vite hva Blattmann synes har vært vanskeligst å høre på.

– Det er et vanskelig spørsmål å svare på, men umiddelbart så har det vært vanskeligst å høre obduksjonsrapporten til sønnen min Torjus, svarte Blattmann.

Hans 17 år gamle sønn ble skutt og drept i Bolsjevika på Utøya. Onsdag satt Blattmann i salen da obduksjonsrapporten ble gjennomgått.

Les også: – Han elsket livet

– Føles veldig meningsfullt

Blattmann har også stilt opp i flere intervjuer i media, samtidig som han har ledet arbeidet i Støttegruppen. Flere av innsenderne lurte på hvor han henter styrken sin fra.

– Jeg har hele tiden sagt at Torjus, sønnen min som jeg mistet, ville at jeg skulle arbeide med dette hvis han hadde overlevd Utøya den 22.juli. Dette er en inspirasjon til å holde på med arbeidet i Støttegruppa, samtidig som det å hjelpe andre i samme situasjon føles veldig meningsfullt, skrev Blattmann på nettmøtet.

Kommer ikke til å kaste sko

Blattmann fikk også mange spørsmål om hva slag tanker han gjør seg om gjerningsmannen. Hvordan klarer han å opptre så rolig når han sitter i samme rom som drapsmannen?

– Jeg bruker ikke tid på å tenke på gjerningsmannen overhodet. Det er også viktig for meg at rettssaken blir gjennomført på en verdig måte og i så måte så er raseriutbrudd ufornuftig. Samtidig så er det ikke slik at jeg ikke er sint eller forbannet, men det tar jeg ut på andre måte og på andre steder

Fredag kastet en 20-åring som mistet broren sin på Utøya en sko mot Breivik mens han ropte «Jeg hater deg, du drepte broren min!».

Under nettmøtet på NRK.no sa Blattmann at han skjønner at noen reagerer på den måten. Likevel ville han ikke gjort det samme selv.

– Fordi jeg frykter, kanskje ubegrunnet, at en slik hendelse kan følges opp av andre ting som gjør at verdigheten som er så viktig kanskje forsvinner og at rettssaken utvikler seg i retning av et sirkus. Når det er sagt så er jeg overbevist at dommer Arntzen har full kontroll!

Les alle spørsmål og svar her:

Kommentar fra Ivar kl. 12.23

hva synes du og de pårørende om disse rosetogene?

Trond Henry Blattmann kl. 12.23

Hei Ivar. Vi synes rosetogene har vært fantastiske!

Kommentar fra trond kl. 12.22

har du vært tilbake på utøya? hvordan var det?

Trond Henry Blattmann kl. 12.22

Hei navnebroder. Ja jeg har vært på Utøya 2 ganger etter 22. juli. Det har vært steintøft men samtidig godt på et vis for vi fikk svar på en del spørsmål som vi måtte på Utøya for å få svar på.

Kommentar fra Bernt kl. 12.21

Hvor lenge vil støttegruppa være operativ?

Trond Henry Blattmann kl. 12.21

Hei Bernt. Umulig å svare på. Hjelpebehovet kommer til å vare lenge og i så måte er det behov for Støttegruppa, så jeg tror den kommer til å eksistere i mange år.

Kommentar fra Rigmor kl. 12.20

Hva synes du om skokastingen på fredag? Var du overraska over at det kom en sånn reaksjon?

Trond Henry Blattmann kl. 12.19

Hei Rigmor. Jeg skjønner at det kom en reaksjon og har fått forklaring på hvorfor det nettopp var en sko som ble kastet. Selv ville jeg nok ikke gjort det fordi jeg frykter, kanskje ubegrunnet at en slik hendelse kan følges opp av andre ting som gjør at verdigheten som er så viktig kanskje forsvinner og at rettssaken utvikler seg i retning av et sirkus. Når det er sagt så er jeg overbevist at dommer Arntzen har full kontroll!

Kommentar fra Silje kl. 12.16

Hei! Jeg har et spørsmål ift de pårørende. Mange pårørende velger å overvære rettssaken fordi de ønsker å se ABBs' reaksjoner, og gjerne har de et ønske om å se at han viser følelser, som anger, sorg, etc. Men han har jo sagt, gjennom sine forsvarere, gjentatte ganger, at han ikke angrer- og at han ville ha gjort det igjen. Hva er din mening/ råd til de pårørende og ofrene etter 22 juli, som går inn i rettssaken med en slik forventning til tiltalte?

Trond Henry Blattmann kl. 12.16

Jeg har sagt at etterlatte, overlevende eller berørte må vurdere om de har behov for å se gjerningsmannen. Mange føler det er godt å oppleve at de nå har kontroll over situasjonen når de ser gjerningsmannen kommer inn i håndjern og ikke kan gjlre dem noe, kanskje det er en viktig grunn til at de ønsker å være der. Tror ingen skal ha forventninger om at han viser særlig følelser for hverken ofre eller opårørende eller etterlatte men kan være viktig å ha vært der uavhengig av det så slipper man kanskje å sitte igjen med spørsmål i etterkant av rettssaken.

Kommentar fra Heidi kl. 12.14

Hei Trond! Jeg vil gjerne få takke deg for at dere har kommet fram til at det ikke skal kringkastes på tv! Tusen takk med tanke på våre "Nøkklebarn" som kommer hjem fra skolen alene! Håper det går bra med deg i disse stormfulle dager! Stå på Trond!

Kommentar fra Gaute kl. 12.13

Hva synes du omat breivik får sitte i dress i salen som en menig mann? får da være måte på

Trond Henry Blattmann kl. 12.13

Husk på at dette ikke er en film som man kan se på tv hvor fanger o.l kommer inn i en orange fangedrakt. Jeg tror også at en slik bekledning fort kunne forværre forholdene i rettssaken, ikke for massemorderen men for oss etterlatte, overlevende eller pårørende. Påkledning handler også om respekt for retten, uten at jeg vt om gjerningsmannen har det eller ei!

Kommentar fra Solveig. DK. kl. 12.12

Hej Trond: Hvordan finder du din fantastiske styrke? Jeg er fuld af beundring for det, du klarer.

Trond Henry Blattmann kl. 12.10

Hei Solveig. Det er vanskelig å svare på men jeg tror at støtten fra det norske folk, medlemmene i støttegruppen og familie og venner gjør at man får styrke. Samtidig er det viktig i den grad det er mulig å ikke komplisere ting mer enn nødvendig, gjør ting enkelt og være seg selv.

Trond Henry Blattmann kl. 12.08

Hei til alle dere som kommer med støttekommentarer og ros. TUSEN TAKK :-)

Kommentar fra Vibeke kl. 12.07

Hei Trond Henry, vil bare si at jeg er full av beundring og medfølelse for deg og alle som har gjennomlevd denne tragedien. Vi er mange som støtter dere med gode tanker!

Kommentar fra Bernt kl. 12.07

Hei Trond! Regner med at du har sett alle rettspapirer. Er du overbevist om at tiltalte har vært alene om ugjerningen?

Trond Henry Blattmann kl. 12.07

Hei Bernt. Dette er spørsmål som aktoratet kan svare bedre på enn meg men så langt jeg kan se så er det en mann, massemorderen som sitter tiltalt i salen som har utført disse skrekkelige ugjerningene.

Kommentar fra lenamor kl. 12.07

All støtte til dere :-)du har gjort en god jobb og føler med dere alle.

Kommentar fra Vibeke kl. 12.05

Har media lov til å snakke med Breivik, f eks på vei ut eller inn av rettssalen. Skjønner at det ikke er ønskelig, men ville det være tillatt?

Trond Henry Blattmann kl. 12.05

Hei Vibeke. Nei det går ikke an å snakke med Breivik hverken på vei inn eller ut av rettssalen og det tror jeg er veldig bra at ikke går an!

Kommentar fra Knut kl. 12.04

Hvordan har helsetilbudet i tingretten fungert for pårørende/overlevende. Har mange hatt behov for støtte underveis?

Trond Henry Blattmann kl. 12.04

Hei Knut. Godt spørsmål. Helsetilbudet er utformet slik at det er helsepersonell til stede i alle tilknyttede salen hvor de etterlatte, overlevende og berørte sitter. Samtidig så er det helseberedsskap i tingretten hvis det skulle være behov for det. Vanskelig for meg å svare på om mange har hatt behov. De gangene jeg har vært inne i tilstøtende lokaler har det vært en rolg stemning og bare det at helsepersonell er til stede gjør at folk føler seg ivaretatt og trygge.

Kommentar fra Elisabeth kl. 12.01

Jeg synes du er utrolig sterk som klarer å stå så støtt oppi dette når du har mistet det kjæreste du har. Har selv fire barn. Det går vel ikke an å spørre om hvordan du klarer dette. Det høres kanskje dumt ut men jeg føler sterkt med deg og de andre. Ønsker dere absolutt alt godt!

Trond Henry Blattmann kl. 12.01

Hei Elisabeth. Jeg har hele tiden sagt at Torjus, sønnnen min som jeg mistet ville at jeg skulle arbeide med dette hvis han hadde overlevd Utøya den 22.juli. Dette er en inspirasjon til å holde på med arbeidet i Støttegruppa samtidig som det å hjelpe andre i samme situasjon føles veldig meningsfullt.

Kommentar fra Simen kl. 11.59

Først av alt vil jeg kondolere deg og din familie. Du skal vite du har vår støtte. Så et spørsmål; hvordan klarer du å holde raseriet på avstand og opptre så rolig som du gjør?

Trond Henry Blattmann kl. 11.59

Hei Simen. Jeg bruker ikke tid på å tenke på gjerningsmannen overhode. Det er også viktig for meg at rettssaken blir gjennomført på en verdig måte og i så måte så er raseriutbrudd ufornuftig. Samtidig så er det ikke slik at jeg ikke er sint eller forbannet men det tar jeg ut på andre måte og på andre steder. Og tusen takk Simen :-)

Kommentar fra Wenke kl. 11.57

Hvordan synes du mediedekningen har vært under rettssaken. Mange frykta jo at det skulle bli sirkus. Har media tatt nok hensyn til de pårørene?

Trond Henry Blattmann kl. 11.57

Hei Wenke. Jeg synes pressen har oppført seg bra under rettssaken. Støttegruppa er positivt overrasket over norsk presse men kristisk til en del av det vi har sett i utenlandsk presse. Støttegruppa har jo også utarbeidet et lite klistremerke " No interviews, please" og det blir respektert!

Kommentar fra Sosialdemokrat kl. 11.55

Vil berre seie at du er ein mann med ryggrad og eit mot eg må ta av meg hatten for.

Kommentar fra bjørn kl. 11.54

hva slags straff vil de overlevende og pårørende at abb skal få?

Trond Henry Blattmann kl. 11.54

Hei Bjørn. Her er det nok delte meninger psesielt knyttet til spørsmålet om gjerningsmannen er tilregnelig eller ikke. Når det gjelder straff og tilregnelighetsspørsmålet så er det rettens oppgave og de som har kompetanse på. For Nasjonal Støttegruppe er det viktigste at vi aldri ser denne mannen mer i det norske samfunnet. Han er en massemorder og skal dømmes ut i fra sine handlinger og ikke minst ut i fra den fare han utgjør for samfunnet!

Kommentar fra Anders Holm kl. 11.52

Hvordan har det vært å ha rollen som leder for de pårørende, men samtidig være en pårørende? Synes du har gjort en god jobb og føler med dere alle.

Trond Henry Blattmann kl. 11.52

Hei Anders. Rollen som leder er og har vært krevende men samtidig meningsfull i den forstand at det å hjelpe andre som er i samme situasjon som en selv er godt og en hjelp i det å bearbeide egen sorg. Tusen takk for det Anders :-)

Kommentar fra Roy Skogmo kl. 11.50

Hei Trond. Ser at tiltalte må ut av tingretten og inn i et annet rom når Skoglund skal inn i vitneboksen. Skal en eller flere av de rettsakkyndige som skal observere ham også til det rommet ? Hilsen Roy Skogmo.

Trond Henry Blattmann kl. 11.50

Dette har ikke jeg noe kompetanse på men de rettpsykiatriske sitter i salen når han blir ført ut!

Kommentar fra navn kl. 11.49

Hei Trond henry. Hva har vært det verste å se i retten så langt?

Trond Henry Blattmann kl. 11.49

Det er et veldig vanskelig spørsmål å svare på men umiddelbart så har det vært vanskeligst¨å høre obduksjonsrapporten til sønnen min Torjus. Samtidig så har det vært veldig vanskelig å oppleve at gjerningsmannen snakker om ungdommene og de nadre han drepte som sjakkbrikker på et sjakkbrett!

Kommentar fra Erik kl. 11.47

All støtte til dere. Jeg får vondt i hjertet av at de verste dreper de beste, og det fins knapt noe klarere eksempel på dette enn 22. juli.

Trond Henry Blattmann kl. 11.47

Takk skal du ha Erik, all støtte i disse vanskelige dagene er viktig for oss!

Kommentar fra Lene kl. 11.46

Blattmann: Hvordan synes du at rettssaken har forløpt i forhold til det du ventet deg på forhånd? Har det vært tøffere enn du/dere ventet?

Trond Henry Blattmann kl. 11.45

Hei Lene. Synes rettsaken har forløpt på en verdig og ordentlig måte. Det har vært tøft og tøffere enn jeg hadde forventet samtidig er det viktig at det som kommer frem kan være med på å belyse for retten hva som skjedde og ikke minst være med på å danne sge et inntrykk av hva slags sinnstilstand gjerningsmannen hadde og har

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.