Mener nordmenn og samer er urfolk

ALTA (NRK.no) Terrortiltalte mener både nordmenn og samer er urfolk i Norge. Tidligere på dagen ba samiske overlevende fra Utøya sine advokater om at Breivik får spørsmål om hans syn på samer.

Montasje

– For meg blir han mer og mer avkledd. Nå er han bare en fyr som sitter bak lås og slå med meninger hinsides enhver virkelighet, sa samiske Issát om Anders Behring Breivik.

Foto: Åserud, Lise/Buljo, Inga Renate

– Hvordan ser du på samene da? spurte bistandsadvokat Siv Hallgren onsdag.

– Jeg anerkjenner samenes rettigheter, og de bør (sic) etniske nordmenn som urfolk. Jeg har ikke noe imot samer. Jeg anerkjenner dem som et urfolk og de bør anerkjenne oss som et urfolk, sa Anders Behring Breivik.

– Og samene kan bo i Norge, stemmer det? fortsatte bistandsadvokaten.

– Samene bor i sameland. Også er det mange samer som bor i Oslo, selvfølgelig. Jeg har ikke tatt stilling til det, svarte Breivik.

Snakket om temaet

– Vi oppfattet det slik at han mener at det eneste urfolket i Norge er nordmenn, sa Issát Ánde Jovnna Eira (19), Utøya-overlevende og leder av Karasjok AUF, til NRK tidligere onsdag.

I en pause i rettsaken tirsdag snakket flere av de overlevende sammen om at Brevik tirsdag beskrev nordmenn som et urfolk.

Er vi innvandrere?

– Vi lurte på hva han synes om oss samer. Vi stilte spørsmålet om hva vi er, er vi innvandrere, eller? I hans syn?

– Vi har gitt beskjed videre til våre advokater og til de koordinerende advokatene i rettssaken. Det vil bli stilt spørsmål fra disse senere om den saken også. Vi er samer som er berørt av dette og vi er mange unge samiske politikere som var på Utøya.

Issát Ánde Jovnna Eira er en av fem ungdommer fra Karasjok AUF som følger saken i Alta tingrett. Han følger saken der fram til fredag, og reiser deretter til Oslo.

Lokallagslederen i Karasjok AUF hoppet utenfor en syv meter høy skrent for å redde livet på Utøya 22. juli.

Rak rygg

– Stakkars Anders Behring Breivik. Han er mot multikulturalisme. Men hele verden er multikulturell. Han har tydelig havnet på feil planet, sa AUF-lederen fra Karasjok.

Eira er en av fem ungdommer fra Karasjok AUF som følger saken i Alta tingrett. Han følger saken der fram til fredag, og reiser deretter til Oslo.

– Vi har støttet hverandre og gått med rak rygg ut fra rettssalen, sa Eira.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.