Hopp til innhold

– En av oss hadde rollen som «djevelens advokat»

SAL 250 (NRK.no): Lederen for Den rettsmedisinske kommisjon kommer med nye opplysninger om uenigheter i møte. Etter avsløringer i media har de anmeldt NRK for avlytting.

Leder for Den rettsmedisinske kommisjon Tarjei Rygnestad anmeldte mistanker om avlytting etter lekkasjer i media.

VIDEO - VI BLE OVERVÅKET: Lederen for Den rettsmedisinske kommisjon, Tarjei Rygnestad, fastholder at de er overbevist om at de ble avlyttet da de diskuterte den første sakkyndigrapporten.

Rygnestad sa fra vitneboksen at kommisjonen har sendt en anmeldelse etter mistanker om avlyttning.

NRK har tidligere fortalt hvordan det under et møte i Den rettsmedisinske kommisjon tydelig kom fram uenighet mellom medlemmene i den rettspsykiatriske gruppen.

Den øverste lederen av kvalitetssikringsorganet holder likevel fast på at det egentlig ikke var noen uenighet.

– Ingen vesentlig bemerkning

Lederen for Den rettsmedisinske kommisjon, Tarjei Rygnestad, avviste i retten tirsdag nok en gang at det var uenighet innad i kommisjonen om den første sakkyndigrapporten.

Han sier under møtet de først tok en håndsopprekning blant medlemmene for å avgjøre om de synes konklusjonen i rapporten var rimelig i forhold til premissene.

Alle medlemmene skal da ha rukket opp hånda og konkludert med «ingen vesentlig bemerkning», noe som betyr «forbilledlig», legger Rygnestad til.

Lekte «Djevelens advokat»

– Så tok en på seg rollen som «Djevelens advokat». Da skal man jo være uenig. Og det var slik det foregikk. Alle steiner ble snudd, forteller Rygnestad.

– Vi skulle vri og vende på saken for å se om det var noen vesentlige bemerkinger, utdypet han.

Han bekrefter at alle innvendingene som tidligere hadde kommet fram i pressen var tema på møtet.

– Alle innvendingene som kom frem i pressen, var selvfølgelig fremme, men det var enighet, fastholder Rygnestad.

– Diskusjonen gikk pro et contra, men at det var enighet? spør aktor Inga Bejer Engh.

– Ja, det var mitt klare inntrykk, svarer lederen for Den rettsmedisinske kommisjon.

– Vi ble overvåket

Rygnestad sier at det kom nesten sitatlignende utdrag fra møtet, og at han ble overbevist om de hadde vært avhørt.

– Jeg følte meg overbevist om at de som var til stede holdt seg til forskriften om at de ikke skulle si noe annet sted enn i retten, i henhold til forskriften.

– En av mulighetene er at en av møtedeltakerne kan ha kommet borti telefonen sin og ringt opp noen ved en feil, sier vitnet.

De ville innhente samtalelogger fra de forskjellige deltakerne.

– Trafikkdata viste at det var åpen linje i 53 minutter, og da falt det hele på plass, sier Rygnestad.

– Fortsatt under etterforskning

Nyhetsredaktør Svein Bjøntegård

Nyhetsredaktør Svein Bjøntegård i NRK, avviser at de har bedrevet avlytting.

Foto: Nyhetsspiller

– Med politiets hjelp kom vi frem til at telefonnummeret tilhørte sentralbordet i NRK.

Da gikk kommisjonen til poltianmeldelse og henvendte seg til Sør-Trøndelag politidistrikt og anmeldte ulovlig avlytting.

Saken blir fremdeles etterforsket og Rygnestad har ikke vært i kontakt med NRK om dette.

– Det er en pågående etterforskning, og for oss var det en forklaring på hvorfor dette ble vurdert for å bli vurdert som uenighet. Det var ingen uenighet, man var helt enig om konklusjonen, fastholder lederen for Den rettsmedisinske kommisjon.

Politiet i Sør-Trøndelag, der anmeldelsen ble innlevert, opplyser til NRK at saken er videresendt til Romerike politidistrikt.

Fungerende kriminalsjef i Romerike politidistrikt, Mona Hertzenberg, bekrefter overfor adressa.no at politiet mottok saken fra Sør-Trøndelag i mars.

– Det er gjort en del etterforskning i saken av teknisk karakter, men saken er fortsatt under etterforskning hos oss, sier Hertzenberg til avisen.

NRK bekrefter oppringing, men ikke avlytting

Stein Bjøntegård, nyhetsredaktør i NRK, bekrefter at en NRK-journalist ringte opp Rygnestad den aktuelle dagen.

– Det er riktig at en av våre journalister ringte til Rygnestad den dagen. Vedkommende oppfattet det slik at Rygnestad tok telefonen, men ventet med å svare. I stedet overhørte vedkommende det vi oppfattet som en svært interessant diskusjon, sier Bjøntegård.

– Grunnen til at journalisten ikke la på, var at vedkommende oppfattet det som en svært interessant diskusjon. Men jeg beklager at vi ikke har informert Rygnestad om dette i ettertid.

– Ble det tatt opp på bånd?

– Nei.

– Jeg vil ikke kalle det en avlytting. Vi oppfattet at det i utgangspunktet var en telefonsamtale. Så kom denne interessante diskusjonen. Men jeg beklager at vi ikke har lagt dette helt åpent frem for Rygnestad når vi har kontaktet ham etterpå.

Nyhetsredaktør Svein Bjøntegård i NRK, avviser at de har bedrevet avlytting.

Bjøntegård kommenterer påstand om avlytting.

Nyhetsredaktøren understreker at lederen av Den rettsmedisinske kommisjon aldri kom med forklaringen om en så kalt «djevelens advokat» i møtet da NRK ba om kommentarer til saker om diskusjonene i kommisjonen.

– Den forklaringen Rygnestad kommer med nå, om at dette var et rollespill, har jeg ikke hørt før. Jeg kan ikke si at det er feil, men jeg har ikke hørt det før.

NRK har tatt kontakt med Tarjei Rygnestad i Oslo tingrett etter at han hadde avlagt vitnemålet sitt, men han ønsker ikke å svare på spørsmål om anmeldelsen og sier «ingen kommentar».

Melle og Rygnestad

Leder av den Rettsmedisinske kommisjon Tarjei Rygnestad (t.h.) og leder av den psykiatrisk gruppe i Den rettsmedisinske kommisjon Karl Heinrik Melle før tiltalte Anders Behring Breivik ankommer sal 250 i Oslo tinghus tirsdag.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix
Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.