Husby om Breivik: – Stimulert av fremtidige drapsfantasier

SAL 250 (NRK.no) Synne Sørheim og Torgeir Husby er overbevist om at Anders Behring Breivik først og fremst er drevet av tanken på vold og drap. I retten torsdag la de fram sine bevis for at disse tankene skyldes sykelige vrangforestillinger, ikke ideologi.

Breivik ser mot sørheim og husby

OFFENSIVE: Torgeir Husby og Synne Sørheim mener Breiviks oppførsel i retten underbygger at han er psykotisk

Foto: POOL / Reuters

– Etter å ha hørt ham i retten, og snakket med ham i mange timer, mener vi at kjernen i hans vrangforestilling ikke dreier seg om politikk, dataspill eller noe annet.

Synne Sørheim og hennes kollega Torgeir Husby var på offensiven da de vitnet i terrorrettssaken i Oslo tinghus torsdag.

De sakkyndige er sikre i sin sak

I flere dager har retten hørt psykiatri-eksperter hevde at Anders Behring Breivik ikke er psykotisk, og at de to tar feil når de mener at den tiltalte er paranoid schizofren.

Etter 36 dager med forhandlinger var det endelig deres tur til å forsvare sitt syn. Og de er ikke i tvil: Breivik var psykotisk da han tok livet av 77 mennesker den 22. juli i fjor.

– Vi vurderer at han i mange år har hatt en genuin aktivering av volds- og drapstanker, sa Torgeir Husby da han oppsummerte deres syn torsdag ettermiddag.

Både han og Sørheim har vært til stede hver eneste dag under rettssaken. På en benk foran dommerne har de fulgt Breiviks egen forklaring, og hans reaksjoner på det andre vitner har sagt. Observasjonene de har gjort seg, har styrket deres oppfatning av Breivik.

– Han fremstår fremdeles, her i retten, stimulert av fremtidige drapsfantasier. Han har også vært stimulert av tankene på egen død, da som martyr og frelser, sier Husby.

Beskriver Breivik som en drapsmaskin

Han mener Breiviks drivkraft ikke er ideologi eller politikk i seg selv, men tanken på å drepe.

– Han har næret sitt sinn med tanken på hvor mange han skulle drepe, sa Husby om Breivik.

Ifølge rettspsykiateren viser den terrortiltaltes oppførsel i retten at trangen til å drepe fortsatt er tilstede.

– Her i retten ble han nesten opphisset av å snakke om hvor mange han kunne ha drept i Regjeringskvartalet, mens da han snakket om Utøya, var han uten gnist over de grusomme detaljene som ble beskrevet, sa Husby da han oppsummerte sitt syn.

Husby la merke til at Breivik rødmet og smilte da han snakket om hvor mange han ønsket å drepe på Utøya, og han mener dette viser at han blir stimulert av drapsplaner.

– Breivik er fortsatt farlig

Synne Sørheim mener Breiviks symptomer samlet sett utgjør en farlig cocktail.

Hun trekker fram vedvarende drapstanker, troen på retten til å plukke ut sine ofre, og evnen til å konsentrere seg og planlegge sine operasjoner.

Sørheim understreker også at Breivik ikke hallusinerer eller hører stemmer i hodet.

– Dette er en uvanlig kombinasjon, som gjør ham farlig og potent.

Sørheim viser til at Breivik beklager at han ikke drepte flere 22. juli, og at han ønsker å drepe flere i fremtiden.

Legger til grunn at Knights Templar ikke eksisterer

De sakkyndige er overbevist om at alvorlige vrangforestillinger ligger bak Breiviks ønske om å drepe. Sørheim oppsummerer det slik:

– Vi mener altså at observandens grunnleggende vrangforestilling er at han mener at han skal berge oss alle fra undergang i kampen mellom det gode og det onde. Han mener at han har ansvaret for hvem som skal leve eller dø, og at dette ansvaret er forankret i en overordnet posisjon i en ikke-eksisterende organisasjon.

Breivik mener Sørheim og Husby lyver. Artikkelen fortsetter under videoen:

Breivik ler når rettspsykiater Synne Sørheim leser rapporten fra samtalene med ham.

NETT-TV: Breivik ler under Sørheims vitnemål.

Sørheim brukte mesteparten av sin forklaring til å lese store deler av rapporten de leverte retten i november i fjor.

Hensikten er å bevise for retten hvorfor de mener Breivik er psykisk syk og strafferettslig utilregnelig:

  • Funksjonssvikt

Ifølge de sakkyndige begynte Breivik å trekke seg tilbake allerede i 2002. Men først i 2006 kom de første, klare tegnene på funksjonssvikt.

Breivik flyttet da hjem til sin mor og sluttet å jobbe. Han isolerer seg på rommet, og deltar ikke i husarbeidet. Mor laget all mat og foretok alle innkjøp.

«Symptomene vurderes av de sakkyndige å være omfattende funksjonssvikt, både praktisk, sosialt, økonomisk, og med hensyn til arbeidsevne»

  • Psykotisk vrangforestillinger

Ifølge moren begynte Breivik å oppføre seg «helt hinsides» i 2010. Breivik var ifølge henne ubehagelig intens når han snakket om politikk, og han var svært irritabel og snarsint. Han var også veldig redd for å bli smittet av sykdommer.

«Fenomenene vurderes av de sakkyndige å være uttrykk for psykotiske vrangforestillinger.»

  • Paranoide vrangforestillinger

Moren har også fortalt at Breivik ikke visste hvor stor avstand han skulle ha til henne. Han nektet enten å ha noe med henne å gjøre, eller satt seg helt inntil henne i sofaen og kysset henne på kinnet.

Dette mener de sakkyndige er reguleringsvansker som konsekvens av paranoide vrangforestillinger.

De sakkyndige mener også at det at Breivik i en telefonkonsultasjon med fastlegen sin sa at han brukte munnbind inne, skyldes en paranoid vrangforestilling.

Samtidig mener Husby og Sørheim at Breiviks bruk av uvanlige begreper, som lavintensiv borgerkrig, militær orden, militærdomstol, avretter og operasjon, underbygger dette:

«Begrepsbruken er knyttet til observandens forestilling om at det foregår borgerkrig i landet, og vurderes som uttrykk for bakenforliggende, altomfattende paranoide vrangforestillinger.»

  • Grandiose vrangforestillinger

De sakkyndige viser til at Breivik mener han er ideologisk leder av organisasjonen Knights Templar, at en stor del av befolkningen støtter ham, og at han er en pionér i en europeisk borgerkrig. De trekker også fram at han sammenligner seg selv med historiske krigshelter som Tsar Nicholas og Dronning Isabella.

«Han mener han har ansvar for å bestemme hvem som skal leve og dø i Norge. Ansvaret oppleves reelt, men tyngende. Fenomenene vurderes som bisarre, grandiose vrangforestillinger.»

En annen grandios vrangforestilling de trekker frem, er at «han mener han kan bli ny regent i Norge etter statskupp og maktovertagelse. Om han blir ny regent, vil han ta navnet Sigurd korsfareren den II.»

  • Schizofreni

I retten torsdag sa Sørheim og Husby at Anders Behring Breivik oppfyller både hovedkriteriene og alternative kriterier for schizofreni.

Sørheim gikk punktvis gjennom hvordan en person rammes av schizofreni, at det gradvis trer inn for en person slik at selvopplevelsen endres.

– Ideen om terrornettverket Knights Templar og Breiviks rolle som jury, dommer og avretter, er en idé som ikke kan motbevises.

ICD 10 lister opp ni ulike kriterier med ulik vekting og ulike krav til varighet, påpeker Sørheim.

– Man kan ha ett eneste symptom eller alle ni.

Ifølge Sørheim har de funnet belegg for to av kriteriene som etter diagnosekodeverket ICD-10 alene klassifiserer en person som schizofren.

Det første er vrangforestillinger for persepsjon og kontroll, eksemplifisert ved at Breivik føler han vet hva andre tenker. Det andre er vedvarende bisarre vrangforestillinger.

  • Endringer

Breiviks endring er etter Sørheim og Husbys mening udiskutabel.

– Frem til 2006 bor han med venner og jobber, og han er opptatt av skolen. Han ble tillitsvalgt, og i retten sier venner at han var en god venn. Han tjente egne penger, inklusiv noe svindel, som viser funksjon med ullen moral, sier Husby.

Så forandrer Breivik seg.

– I 2006 bor han hos sin mor, han spiller spill og vasker ikke klærne sine selv. Man kan prøve å bortforklare dette, men det er et faktum at det er en endring. Det er også et faktum at hans venner opplever ham borte fra vennesfæren det året, og han kommer aldri reelt tilbake. Tre til fire kopper kaffe per år er ingen velfungerende vennekontakt, sier Husby.

Han legger til at vennene har beskrevet Breivik i 2006 som tam, bleik og matt, og at de mistenkte at han var deprimert. Også Breiviks mor har beskrevet en klar endring fra 2006, men enda mer fra 2010.

Husby påpeker at Breivik har beskrevet en klar affektendring i 2006. Breivik selv har forklart dette med at han begynte med meditasjonsmetoden Bushido, som skulle gjøre ham mer følelsesløs.

– At han selv mener dette er en tilstand han med trening hensetter seg i, er i denne sammenheng uten betydning, sier Husby og legger til:

– Endring blir så viktig fordi implisitt i denne endringen, ligger retningslinjer for hvilke diagnoser som skal vurderes, både når det gjelder symptomlidelser, organiske lidelser og schizofrene lidelser.

Les alt som skjedde i retten torsdag i vårt direktesenter