Hopp til innhold

Indrebø: – Tror jeg skrev det mange tenkte

Meddommer Thomas Indrebø sier han glemte å informere Tingretten om dødstraff-uttalelsene han kom med etter 22. juli.

Video Meddommer Thomas Indrebø husker ikke hva han skrev

Meddomer Thomas Indrebø får hjelp fra politiet når han drar fra sin leilighet i Oslo sentrum tirsdag.

Tirsdag ble det klart at meddommer Thomas Indrebø måtte fratre som meddommer, etter å ha uttalt følgende på Facebook 23. juli, dagen etter terroangrepene.

«Dødsstraff er det eneste rettferdige i denne saken!!!!!!!!!!», skrev Indrebø, som kaller seg Thomas Ciccone på nettsamfunnet.

Uttalelsen ble gjort kjent via nettstedet vepsen.no mandag kveld. Indrebø erkjente tirsdag å ha kommet med uttalelsen, som førte til en pause i retten tirsdag morgen. Fagdommer Wenche Arntzen konkluderte etter pausen med at Indrebø var inhabil, i tråd med innstillingen fra både aktoratet og forsvaret.

– Skrev det mange tenkte

Noe senere tirsdag formiddag fikk Indrebø hjelp av politiet for å komme seg ut av sin leilighet i Oslo sentrum, og vekk fra pressen som hadde møtt opp utenfor.

– Det hadde skjedd mye det siste døgnet der, og man var litt oppkavet, sier Indrebø om hvorfor han skrev at Anders Behring Breivik burde blitt straffet med døden.

Det som er gjort er gjort, og det som er skrevet er skrevet, sier Indrebø om uttalelsen, og legger til:

– Jeg tror jeg skrev det som mange tenkte, jeg vet ikke, sier Indrebø.

Fagdommer Wenche Arntzen begrunet avgjørelsen med at meddommerne ved flere anledninger har fått mulighet til å fortelle om slike forhold som kan svekke deres habilitet i straffesaken mot Breivik.

Indrebø sier til NRK at han glemte å informere Tingretten om forholdet, fordi han ikke husket å ha skrevet meldingen.

Fortsetter som planlagt

Fagdommer Arntzen informerte tirsdag om at de involverte parter og bistandsadvokatene hadde blitt informert om Indrebøs inhabilitet.

Thomas Indrebø (33) var en av tre lekdommere i straffesaken mot Anders Behring Breivik. I alt er det fem dommere i den såkalte forsterkede retten. To av disse er fagdommere, som har juridisk bakgrunn.

Jussekspert Harald Stabell sier han er overrasket over uttalelsene, men sier han er glad for at dette ble kjent nå, og ikke om tre uker.

– Dette er høyst uvanlig. Håper det blir lenge til man opplever noe lignende. Og det er godt det skjedde nå og ikke om tre uker. Det skal vi være glade for. Det er godt at varadommeren satt i retten i går. Dermed kan rettssaken fortsette som planlagt, sier Stabell.

Den første reservedommeren, pensjonisten Anne Elisabeth Wisløff (71), tar Indrebøs plass. Lærer Ole Westerås (46) fra Lier vil gå inn som ny reserve.

Fritok to av fem lekdommere

For meddommere gjelder de samme regler om habilitet som for fagdommere, skriver NTB. I domstolslovens paragraf 108 heter det:

«Dommer eller lagrettemedlem kan heller ikke nogen være, når andre særegne omstendigheter foreligger, som er skikket til å svekke tilliten til hans uhildethet. Navnlig gjelder dette, når en part av den grunn krever, at han skal vike sete.»

Oslo tingrett fritok i mars to av de fem oppnevnte legkommerne. En mann som var trukket ut som varadommer til 22. juli-saken ble av tingretten kjent inhabil på grunn av sønnens tilknytning til AUF.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.