Meddommer angrer ikke på dødsstraff-melding

OSLO TINGHUS (NRK) Thomas Indrebø ble sparket som meddommer, men angrer ikke på at han skrev at Breivik fortjener dødsstraff.

Video 816327a1-9bbe-4191-a6dd-f9b9721af719.jpg

Sparket meddommer angrer ingenting

Thomas Indrebø

Thomas Indrebø i retten på mandag.

Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix

En Facebook-melding publisert 23. juli i fjor førte tirsdag til at én av meddommerne i 22. juli-rettssaken ble funnet inhabil og måtte trekke seg fra oppgaven.

LES OGSÅ: blitt kjent inhabil

«Dødsstraff er det eneste rettferdige i denne saken!!!!!!!!!!» skrev Thomas Indrebø via sin Facebook-profil i VG Netts kommentarfelt dagen etter terrorangrepet i fjor sommer.

Meddommeren ble varslet om nyheten av en venninne på vei til tingretten samme dag som han ble sparket som meddommer.

Etter å ha blitt kjent inhabil , forlot Indrebø tingretten i drosje fra garasjen under Oslo tinghus for å unngå journalistene som ventet på ham utenfor.

– Det var veldig kaotisk. Jeg ble beleiret utenfor huset mitt på tirsdag og fikk masse telefoner. Så stakk jeg av fra hele greia, sier Indrebø som i dag møtte pressen.

Tilhenger av dødsstraff

Han hevder at han ikke husker å ha skrevet den aktuelle meldingen, og at den var preget av den opphetede stemningen som var i Norge og resten av verden rett etter terrorangrepet.

Men innholdet i meldingen står han fast ved.

Diana Patricia Fynbo

Etter et dommermøte tirsdag, ble det klart at Indrebø fjernes fra saken. Her er meddommer Diana Patricia Fynbo ved siden av Indrebøs tomme stol.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

– Jeg synes at folk som med overlegg går rundt og dreper andre mennesker og bomber hus, må straffes med døden. Jeg mener det er den eneste rettferdighet, både for etterlatte, pårørende og samfunnet for øvrig, sier Indrebø.

Han understreker at han mener alle drap bør straffes med dødsstraff, og ikke bare Breiviks handlinger.

– Ikke bitter

Selv om Indrebø ikke angrer på meldingen, beklager han at hans aktivitet på sosiale medier kunne ført til at rettssaken ble utsatt eller at en dom ville blitt opphevet, dersom det hadde blitt oppdaget på et senere tidspunkt.

– Det hadde jeg synes var veldig vanskelig. Da hadde jeg fått dårlig samvittighet, så det er bra at det kom fram når det gjorde, sier Indrebø.

Anders Behring Breivik sa i retten onsdag at han selv skulle ønske han ble dømt til døden, og at det derfor var synd at Indrebø ikke lenger var meddommer.

– Jeg tar det som et kompliment fra ham. Men utover det får det stå for hans regning, som nå må følge rettssaken fra sidelinja.

– Jeg er ikke lei meg eller bitter. Jeg får se positivt på det. Jeg kan gå tilbake på jobb og nyte våren her i Oslo og bli spart for alle de grufulle detaljene som skal legges fram, sier Indrebø.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.