NRK Meny
Normal

Pårørende: – Hvorfor drar du ikke ut og redder våre barn?

OSLO TINGHUS (NRK.no) Mette Yvonne Larsen har fått et ras av henvendelser fra klienter som lurer på hvorfor de første politipatruljene på Utvika ikke reiste til Utøya. Advokaten mener hun burde få stille flere spørsmål til politiet i retten.

Politimannen som var blant de første ved Utvika vitnet i dag

FØRST PÅ STEDET: 31-åringen fra Nordre Buskerud politidistrikt, utgjorde sammen med kollegaen den første politipatruljen på Utvika 22.juli 2011. Han vitnet fredag, og fikk flere spørsmål om responstid.

Foto: Esther Maria Bjørneboe / NRK

Da Larsen forsøkte å stille oppfølgingsspørsmål til det første politivitnet fra Utøya fredag morgen, ble hun stoppet av dommer Wenche Elisabeth Arntzen halvveis.

Hoveddommeren opplyste den koordinerende bistandsadvokaten at politiets innsats ikke er relevant for skyldsspørsmålet og dermed går utenfor straffesaken.

Larsen forstår de juridiske rammene, men mener fortsatt hun burde fått mer tid.

– Det blir en kritikk mot oss, men jeg kunne ikke dra det lenger. Da hadde jeg fått refs, sier Larsen til pressen utenfor hovedsalen i pausen.

– Jeg syns godt vi kunne fått holde på litt lenger. Det er en del spørsmål vi brenner inne med og denne dommen skal skrives. Dette er kanskje den eneste gangen han står i vitneboksen og er tvunget til å svare. Senere kan han vinkle det som han vil, sier Larsen.

Les også: Hørte skuddene i over 40 minutter før pågripelsen

Les hele politimannens vitnemål her

– Nasjonal tragedie

Mette Yvonne Larsen

STOPPET AV DOMMEREN: Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen fikk ikke stille alle spørsmålene hun ønsket til politivitnet.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Mot slutten av politimannens vitnemål spurte bistandsadvokaten flere spørsmål knyttet til politiets repsonstid på Utvika. Hun spurte også hva slags instruks 31-åringen hadde da han kom til brygga.

– Mine klienter har fått vite at saken ikke gjelder dette, men når han står der blir mine klienter opprørt og spør meg: Hvorfor drar du ikke ut og redder våre barn. Det er det det handler om, sier Larsen.

Politimannen var sammen med en kollega på politistasjonen da de første meldingene om skyting på Utøya kom klokken 17.26 eller 17.27.

Vitnet reiste sammen med kollegaen fra Hønefoss politistasjon klokka 17.33.

Som første patrulje var de på plass i Utvika klokken 17.52. Breivik ble pågrepet på Utøya i overkant av 40 minutter etterpå, om lag klokken 18.35.

– De hadde skuddsikker vest. Det fikk vi etablert i retten, så de kunne dratt. Han sa at det var en robåt der, men var ikke sikker på om det var årer. Da mener jeg de burde sjekke om det var årer der. De fikk også tilbud om en båt fra båtfolket, sier Larsen.

Hun mener vitnemålet etterlater seg et inntrykk av handlingslammelse.

– Han sier han hadde mange andre gjøremål, men hvilke gjøremål hadde han egentlig? Jeg fikk ikke tak på et eneste ett, sier hun.

På spørsmål om hva hun syns om kommandolinjene sier Larsen at hun ikke fikk et klart svar.

– Jeg spurte om hvem som hadde kommandoen og det kunne han ikke svare på.

Alene

Politimannen legger i retten vekt på at han og kollegaen skilte lag og at han var alene. Han fokuserte på å organisere båter til beredskapstroppen.

– Min eneste tanke da er å få båter til Beredskapstroppen. Jeg tenkte ikke tanken på å benytte meg av en båt i den situasjonen, forklarte han i retten.

BAKGRUNN: Mener politiet har plikt til å svare

– Dommerens ansvar

Mette Yvonne Larsen er klar over at spørsmålet om politiets responstid ikke er relevant for om Breivik dømmes eller ikke.

– Det er hva han gjorde som er relevant for dette, sånn sett skjønner vi det. Men denne saken er også en nasjonal tragedie og det sitter så mange rundt som lurer på hva som skjedde, sier hun.

– Vi har fått mailer fra klienter i hele går kveld og i dag tidlig, og masse tekstmeldinger fra folk som lurer på hvorfor vi ikke fikk stilt de spørsmålene. Vi må forklare dem at slik er det jurdisk, så må dommeren ta ansvar for det, sier Larsen.

Reddet ungdommer i båt: – Vil stille politiet 60 spørsmål

Adrian Pracon: – Jeg er ingenting av det Breivik representerer