NRK Meny
Normal

Trygg på at Breivik blir tatt hånd om uansett utfall

Lederen for støttegruppa etter 22. juli i Nord-Trøndelag er ikke overraska over påstanden om at Anders Behring Breikvik må dømmes til tvunget psykisk helsevern.

Narve Nordmelan

Narve Nordmelan i støttegruppa etter 22. juli.

Foto: Knut Reitan / NRK

Aktor Svein Holden under aktoratets prosedyre

Aktor Svein Holden under aktoratets prosedyre.

Foto: Vegard Grøtt / REUTERS / NTB scanpix
Anders Behring Breivik

Anders Behring Breivik i Oslo tingrett

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Det var ikke så overraskende at påtalemyndigheten landet der de gjorde, jeg synes vi har lest det litt mellom linjene, sier Narve Nordmelan, styremedlem i den nasjonale støttegruppa etter 22. juli og fylkesleder i Nord-Trøndelag.

– Utilregnelig

Torsdag ettermiddag la aktoratet i rettsaken mot Anders Behring Breivik ned påstand om at den terrortiltalte må dømmes til tvungent psykisk helsevern og ikke ordinær straff.

Narve Nordmelan sier det er delte meninger blant pårørende og etterlatte om den terrortiltalte bør dømmes som tilregnelig eller ikke.

– Det som er viktig for oss i støttegruppa, og det som mange pårørende, etterlatte og overlevende er opptatt av, er at vi må slippe å se denne mannen på gata på veldig, veldig, veldig lenge.

– Tiltro til statsadvokatene

Tove Selbekk, leder av støttegruppa i Sør-Trøndelag, sier de fleste har full tiltro til statsadvokatene og den jobben de gjør, og at det viktigste er at de slipper å møte Breivik på gata.

– Vi føler en trygghet for at han blir tatt hånd om uansett om det blir det ene eller det andre, og at han ikke får noen sentral plass i livene våre lenger for å si det sånn, sier Narve Nordmelan.

Tung rettssak

Narve Nordmelan har fulgt den ti uker lange rettssaken tett både som styremedlem i den nasjonale støttegruppa og som pårørende far.

Han synes rettsaken har vært krevende med mange vonde følelser, men at man midt oppe i det hele også har blitt varm av livskrafta i vitnemålene til ungdommene.

– Jeg synes det er viktig å følge dette. Det har vært krevende og veldig intenst fordi du kommer veldig nært mye lidelse og sånt. Og det er jo bare en person som er uberørt av det som foregår i retten, og det er den tiltalte.

Video: Forsvarer Geir Lippestad om aktoratets påstand

Forsvarer Geir Lippestad sier Anders Behring Breivik ikke var overrasket over aktoratets påstand.