NRK Meny
Normal

– Ga ham et blikk som fortalte at jeg hater ham

OSLO TINGRETT (NRK): Marius Hoft forteller at han hadde som mål å se Anders Behring Breivik i øynene da han ga sin forklaring i Oslo tingrett mandag.

Marius Hoft utenfor Oslo tingrett

Marius Hoft utenfor Oslo tingrett etter vitnemålet.

Foto: NRK

18-åringen reddet livet ved å gjemme seg i fjellveggen på Utøya, men så bestevennen Andreas Dalby Grønnesby falle i døden.

Les: Her klamrer Marius seg fast i fjellveggen på Utøya

Hoft forteller at han er lettet etter å ha fortalt sin historie i retten.

– Det var utrolig godt å bli ferdig med det. Det var tungt å komme i gang, men noe jeg både gledet og gruet meg til. Jeg ønsket virkelig å se Breivik i øynene. Det var målet mitt, sier han til NRK utenfor tinghuset.

Det fikk han gjort da han var ferdig i vitneboksen.

– Jeg så ham rett i øynene. Jeg prøvde å få blikkontakt flere ganger mens jeg vitnet, men han så bare vekk fra meg. Da jeg reiste meg opp møtte han blikket mitt, og da ga jeg ham et blikk som fortalte at jeg hater ham. Så snudde jeg ryggen til ham og gikk, sier han.

– Det var utrolig godt. Jeg fikk sluppet ut litt av hatet som jeg har holdt inne ganske lenge. Jeg gjorde det ikke bare for meg, men også for Andreas og mine venner, sier Hoft.

Marius Hoft

Marius Hoft i vitneboksen mandag.

Foto: Tegner: Esther Maria Bjørneboe / NRK

Klamret seg til fjellsiden

Hoft og Grønnesby klatret begge over gjerdet og ned den bratte fjellsiden på vestsiden av Utøya for å slippe unna Breivik.

– Jeg og Andreas valgte å klatre ned der fordi vi så på det som et av de tryggeste stedene i nærheten av der vi var. Men det gikk ikke som vi planla, sier Hoft.

Mens Breivik sto rett over ham og henrettet ungdommer, klamret Hoft seg fast i klippene.

– Andreas mister taket og faller. Jeg skrek navnet hans halvveis ut, før jeg kvelte stemmen i frykt for at jeg skulle avsløre meg. Da jeg så ham treffe bakken, tenkte jeg at alt var over. Hvis han dør, er det ingen vits i at jeg skal være glad for å overleve, sa Hoft da han vitnet i dag.

På den smale fjellhyllen var det knapt plass til begge føttene hans. Han måtte forsiktig sparke bort jord og steiner for å få fotfeste med begge bena.

Marius Hoft i fjellveggen på Utøya

Bildet av Marius Hoft i fjellveggen på Utøya er tatt kort tid etter at Breivik ble pågrepet.

Foto: Niclas Hammarström/Aftonbladet

– Det finnes alltid en vei

Hoft ble hentet i sikkerhet ved hjelp av tau da redningsmannskapene kom til Utøya. Han var en av de siste som ble evakuert.

18-åringen har fortalt at han sto i fjellveggen i flere timer, og at foreldrene trodde han var død.

Hoft har fortalt at å miste Grønnesby var som å miste en bror, og at det var familien som gjorde at han kjempet for å overleve.

Nå som han er ferdig med å vitne, kan han endelig se fremover igjen.

– Det betyr veldig mye for meg. Nå er jeg endelig ferdig med det, og kan prøve å fokusere på livet og skolen. Nå har jeg prøvd å skyve ting litt til siden, og prøve å finne en måte å klare meg videre på. Å se fremover, uansett hva som skjer. Det finnes alltid en vei, det har jeg kommet frem til, sier han.

Marius Hoft med familien utenfor Oslo tingrett

Marius Hoft med familien utenfor Oslo tingrett.

Foto: NRK

På skuddhold

Dagens siste vitne, Ane Kollen Evenmo, fortalte at hun ble skutt i foten, og at hun løp til vannet for å forsøke å svømme over til landsiden. Etter vel 20 meter stoppet hun.

– Jeg orket ikke svømme. det var så kaldt, jeg fikk krampe, fortalte vitnet.

Hun kom seg om bord i båten «Reiulf», som Breivik skjøt mot.

– Med en kjemperolig bevegelse, som om vi ikke skulle merke det, rettet han våpenet mot båten. Vi ropte at alle skulle legge seg ned. Så begynte han å skyte, fortalte hun.

Etter vitnemålet fortalte Evenmo at hun ikke følte noe behov for å konfrontere Breivik i retten.

– Jeg gruet meg litt med en gang jeg fikk vite at jeg skulle vitne, men samtidig skulle jeg bare fortelle den historien jeg har fortalt til vennene mine og i politiavhør, sier hun.

– Det at han skjøt meg og at jeg er her, viser bare at jeg vant over ham, og at vi vant. Selv om vi mistet mange, har vi klart å reise oss igjen, sier Evenmo.

Video 55b06810-ee3b-4c49-8339-7b36afabf3cf.jpg

VIDEO: Ane Kollen Evenmo forteller om vitnemålet i retten.