Her er Breiviks nye vitner

OSLO TINGHUS (NRK.no) Advokat Geir Lippestad presenterte i dag en oppdatert vitneliste for Oslo tingrett. Flere profilerte vitner slipper å vitne, mens nye navn kalles inn.

Breivik og Lippestad i tingretten

Forsvarer Geir Lippestad la fredag fram en ny vitneliste. Her i samtale med sin klient Anders Behring Breivik.

Foto: NRK

Blant annet er fredsforsker Johan Galtung og psykiater Einar Kringlen lagt til (se alle endringene i faktaboksen til høyre i saken).

Kringlen mente først at Breivik var utilregnelig. Men sist uke kunne NRK fortelle at den anerkjente psykiateren har ombestemt seg.

– Den oppdaterte bevisoppgaven vår bærer preg av at vi ønsker flere fagvitner, spesielt innen helse, sier Lippestad til NRK.no.

Vil bevise at Breivik er tilregnelig

Lippestad har flere ganger uttalt at hovedmålet til forsvarerne er å bevise at Breivik var tilregnelig under terroraksjonen den 22. juli.

De sakkyndige vitnene forsvarerne kaller inn, skal underbygge dette synet.

Samtidig ønsker Breivik å kalle inn en rekke samfunnsdebatanter og andre som på en eller annen måte belyser hans ideologi og verdenssyn.

– Og da er det viktig å føre fagvitner som kan si noe om hvordan høyreekstreme tenker i andre deler av verden, om hans ideer er unike eller om det er noen flere som tenker sånn, sier Lippestad til NRK.

19 vitner om verdenssyn

Carl I. Hagen

Frp-politiker Carl I. Hagen skal vitne om ytringssensur.

Foto: Johannessen, Sara / Scanpix
Stein Lillevolden

Stein Lillevolden står ikke på den nye vitnelista fra Lippestad.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX
Mohyeldeen Mohammad var ein av arrangørane av demonstrasjonen

Mohyeldeen Mohammad er kalt inn som vitne.

Foto: Helge Carlsen / NRK

I alt kaller forsvarerne inn 19 personer som skal vitne om historie, politikk, religion eller samfunn. Til sammenligning skal ni sakkyndige vitne om hans mentale helse.

I tillegg ønsker forsvarerne å føre vitner som skal forklare seg om Arbeiderpartiets politikk, samt vitner som ifølge forsvarerne har erfaring med «ytringssensur».

Aktørene ble enige i går

Lippestad sa allerede da rettssaken startet den 16. april at det trolig ville komme endringer i forsvarets vitneliste.

Torsdag kveld møttes forsvarerne, aktoratet og de koordinerende bistandsadvokatene i et såkalt aktørmøte. Der gikk de blant annet gjennom vitnelistene for å unngå «dobbeltbookinger».

Lillevolden må ikke vitne likevel

Da den første vitnelista fra forsvarerne ble kjent rett etter påske, var aktivist og blitzer Stein Lillevolden et av vitnene Lippestad hadde kalt inn.

Men Lillevolden gjorde det klart at han nektet å stille.

Nå er blitzeren strøket fra lista.

Islamist må vitne

Mens noen er ute av lista, er flere kalt inn. Fra før av er det det kjent at mullah Krekar skal vitne.

Nå er Mohyeldeen Mohammad, den kjente norske islamisten som har studert islamsk lov i Saudi-Arabia, også kalt inn.

Mohammad ble i vinter pågrepet og siktet for trusler mot statsministeren og kongehuset.

Breiviks forsvarere kaller inne ekstreme islamister for å underbygge Breiviks påstand om at det pågår en form for krig mellom kristne og muslimer i Europa.

– Jeg er ikke kjent med at han er ført opp på noen forsvarerbevisoppgave, men dersom retten stevner han vil han følge sin plikt som norsk borger til å forklare seg for retten, selv om han ikke har noen formening om hva han kan tilføre saken, skriver hans forsvarer John Christian Elden i en e-post til NRK.no.


Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.