NRK Meny
Normal

AUF: – Fokuserer på de etterlatte, ikke på Breivik

FOLKETS HUS (NRK.no) Mange overlevende og pårørende hadde det tøft mens tiltalen mot Anders Behring Breivik ble lest på rettssakens første dag.

Eskil Pedersen

AUF-leder Eskil Pedersen sier han har fokuset på de etterlatte og ikke på gjerningsmannen.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Eskil Pedersen

Eskil Pedersen i rettssal 250.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Støttegruppen 22. juli holdt en pressekonferanse etter at første rettsdag var over.

Leder Trond Blattmann sier til NRK.no at det har vært en tung dag.

– Det har vært ni lange måneder, og det er godt å være i gang. Selv om det var vondt og fælt å høre på ham i rettssalen i dag, sier Blattmann.

Dramatisk nødsamtale

Retten fikk blant annet høre en nødsamtale som ble ringt inn av en ung AUF-er som gjemte seg i et toalett i Kafehuset på Utøya. I bakgrunnen høres rop og en rekke skudd, mens innringeren livredd forklarer at det skytes i ett sett på øya.

Hun hadde nettopp sett at Breivik drepe flere av hennes venner, og gjemte seg på toalettet i Kafébygget. Etter en stund blir det stille i telefonen før avspillingen av lydloggen avsluttes.

Christin Bjelland og Trond Blattmann

Christin Bjelland og Trond Blattmann fra Støttegruppen 22. juli etter første dag i retten.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Statsadvokaten spilte også av en video som den terrortiltalte 33-åringen publiserte på nettet kort tid før 22. juli i fjor. Filmen er et sammendrag av det såkalte manifestet Breivik sendte ut på e-post til drøyt 1000 mottakere om morgenen terrordagen.

Da videoen ble spilt, viste den tiltalte for første gang følelser. Han gråt og tørket tårene.

Vil ikke diskutere med Breivik

AUF-leder Eskil Pedersen var til stede i retten første dag, men skal ikke selv vitne.

På en pressekonferanse nå i kveld, kommenterte ikke Pedersen Breiviks oppførsel i retten i dag, men sa:

– I dag startet en av de viktigste rettssakene dette landet har vært i gjennom. Den 22. juli 2011 ble 77 mennesker drept, 69 av dem på AUFs Utøya.
Dette er et oppgjør med gjerningsmannens handlinger, det som skjedde og hvordan han skal straffes, sier Pedersen.

Pedersen sier AUF ikke vil gå i en diskusjon med Breivik.

– Han har valgt å ta i bruk terror og stille seg på siden av demokratiet. Vi elsker alt det gjerningsmannen hater. Demokrati, mangfold og toleranse, sier Pedersen.

– AUF er en sterk organisasjon, og vi skal ikke opphøre å eksistere de ti ukene rettssaken pågår. Vi skal drive politikk også de neste ti ukene.

– Snart er hverdagen tilbake

Selv beskriver han dagen som tung, og at det gjorde spesielt inntrykk å høre nødsamtalen med det kvinnelige AUF-medlemmet og videoen fra Regjeringskvartalet.

Pausene brukte AUF-erne på å klemme og trøste hverandre.

Pedersen rådet også medlemmene sine til å ikke følge rettssaken daglig de neste ti ukene.

– Gå på skole, gjør leksene deres, gå på jobb, bruk tid med vennene deres. Jeg vil ikke anbefale noen å følge rettssaken hver eneste dag. For snart er hverdagen tilbake for fullt, sier Pedersen.

Til NRK sier Pedersen at han var spent på hvordan det ville bli å se Breivik på nært hold.

– Men når jeg ser gjerningsmannen er det som å se på et bilde. Jeg får ikke så mange følelser inni meg. Jeg har først og fremst tenkt på de etterlatte i dag. Det er der jeg har fokus, sier Pedersen som også har kjent på hatet.

– Ja, jeg har kjent på hatet. Men jeg velger å ikke kjenne hat. Da vil jeg heller bruke tiden på ting som gjør meg godt, sier Pedersen.

Også tirsdag skal han møte i retten, men i morgen kveld setter han seg på flyet for å delta på en AUF-konferanse i Paraguay.