Hopp til innhold

Aleksander mistet bestevennen på Utøya: – Mistet en del av meg

LEVANGER (NRK.no) Mange av ungdommene som overlevde massakren 22. juli i fjor har valgt å skjerme seg fra rettssaken. Det verste starter nå.

Aleksander Bye.

Aleksander Bye mistet sin beste venn på Utøya. Han skal forsøke å skjerme seg fra rettssaken.

Foto: Mette Kjesbu Moslet / NRK

Torsdag skal retten behandle detaljene om det som skjedde på Utøya 22. juli i fjor.

Anders Behring Breivik drepte 69 ungdommer på Utøya og skadet langt flere med rifle og pistol. Blant de døde var åtte unge AUF-ere fra Trøndelag.

Det var Emil Okkenhaug, Sondre Kjøren, Christopher Perreau, Gizem Dogan, Håkon Ødegård, Lene Maria Bergum, Aleksander Aas Eriksen, Snorre Haller.

Tøff russetid

Det er mai og russetid ved Levanger videregående. Blant de mange elevene som nå går mot eksamen, er også tolv som overlevde 22. juli-massakren.

Dette sitter tungt i, ikke minst fordi det skulle vært en til her, en som aldri kom hjem fra Utøya sammen med vennene. Emil Okkenhaug var yngst av de åtte trønderne, bare 15 år.

– Jeg vil helst forsøke å distansere meg fra det, forsøke å glemme, sier Aleksander Bye til NRK.

Vel vitende om at han aldri kommer til å klare akkurat det.

Rose Utøya

Åtte sterke Trøndere var blant de 69 som ble skutt på Utøya.

Foto: Kim Erlandsen / NRK

– En del av meg

Han mistet sin aller beste venn, den forferdelige julidagen i fjor. Han og Emil Okkenhaug var bestandig sammen, også på Utøya.

Nå er Emil borte, sammen med så altfor mange andre.

– Jeg mistet en del av meg. Beste vennen min. Og det kommer jeg aldri over. Hverdagen er helt annerledes enn den brukte å være.

Aleksander Bye er smertelig klar over at rettssaken torsdag blir en fortelling om grufulle detaljer. Han har full forståelse for rettens arbeid.

– Det må til. Vi må gjennom rettssaken. Personlig vil, jeg skjerme meg. Jeg føler at jeg ikke har behov for å høre det som blir sagt. Det ville komme til å trekke meg enda lengre ned.

Levanger videregående skole

Russefeiringa på Levanger videregående skole er spesiell for mange av elevene.

Foto: Mette Moslet / NRK

Får støtte

Mannen som har vært ei profesjonell støtte for mange av Utøya-ungdommene etter 22. juli, tror også Aleksander og de andre gjør klokt i å skjerme seg fra dette.

– Jeg tror all djevelskapen som ligger her, kommer i bøtter, så gjenopplever man tingene. Man kan få problemer med å sove og med å konsentrere seg. Ting blir veldig sterke, sier Jan Egil Wold, avdelingsoverlege ved BUP, Levanger.

For Aleksander Bye vil de kommende ukene være harde, uansett.

– Jeg komme til å være på skole og hos venner, men kommer til å tenke på Utøya i de to månedene som kommer nå. For selv om jeg skjermer meg, så tenker jeg mye på det.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.