Muhammed Abdulrahman gleder seg til å vitne

SAL 250 (NRK.no): Muhammed Abdulrahman håper på en ny start etter å ha vitnet mot Anders Behring Breivik.

Mohammed Abdulrahman

20-åringen fra Hamar var en av dem som slapp unna Anders Behring Breivik ved Stoltenberget på Utøya. Der så han to gutter og en jente bli skutt og drept.

– Det går ikke så veldig bra. Jeg trodde det skulle gå bedre etter hvert, men det har kanskje noe å gjøre med vitneforklaringen. Jeg går og tenker på det hele tiden, sier Muhammed til NRK før han skal inn i rettssalen og avgi sin forklaring.

Muhammed har nettopp hørt gjennomgangen av tolv obduksjonsrapporter før lunsj. Til stede i sal 250 har flere pårørende hørt og sett hvordan deres kjære mistet livet på Utøya.

– Det er sterkere å sitte her enn hva jeg forventet. Det er sterkt å se de pårørende. De griner og er helt knust. Samtidig hører du hvordan de ble drept. Det er mye sterkere enn det jeg trodde det skulle være, sier Muhammed.

Han gruer seg til å vitne, men samtidig gleder han seg også.

– Jeg håper jeg ikke får jernteppe. Jeg tror jeg kommer til å være litt nervøs, og jeg gruer meg til det store presset som er der, men jeg gleder meg til å bidra til at han skal få en straff, sier Muhammed.

– Jeg prøver så godt jeg kan å huske så mye som mulig. Det begynner å bli en stund siden, jeg har fortalt det mange ganger, så noen ganger går det i surr.

Starte på nytt

–Kanskje jeg kan starte på nytt etter at jeg har vitnet. Kanskje det går oppover, men kanskje det går nedover også, sier Muhammend som har med seg broren og venner til tingsretten.

For 20 år gamle Mohammed Abdulrahman skjedde møtet med Anders Behring Breivik ved Stoltenberget.

Her mistet åtte ungdommer livet. Idrettsstudenten kastet seg også i vannet, men innså at han ikke ville greie å svømme helt over til landsiden. Han forsøkte å dukke, men greide ikke å holde seg lenge under vann. Breivik kom ned til vannkanten og begynte å skyte etter ham.

20-åringen så to gutter og en jente bli skutt og drept på Stoltenberget. Breivik hevder imidlertid at han ikke husker disse tre. Abdulrahman skal derfor også vitne om dette i Oslo tingrett.

Tre vitner

Før Muhammed skal avgi sin forklaring skal 17 år gamle Janne Hovland og 18 år gamle Lars Henrik Rytter Øberg avgi sine vitneforklaringer.

Janne Hovland så hørte skuddene ved rocketeltet på avstand og kom seg unna Breivik ved å løpe sammen med en lite gruppe AUF-ere. De tok med seg noen skadde inn i rocketeltet der helse- og sosialstudenten fikk forbundet skadene på vennene. Hovland gikk deretter ut av teltet og så plutselig Anders Behring Breivik som rolig ser ut over Tyrifjorden. Der sto han i tre minutter.

Lars Henrik Rytter Øberg (18) har fortalt at han kastet seg i vannet og kom seg unna etter at han så vennene bli skutt. Etter hvert kom han og flere andre seg opp på en flytebrygge. Her lå de til frivillige redningsmannskaper fikk brakt dem til land.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.