Gjesp og vantro etter Breiviks forklaring

OSLO TINGHUS (NRK.no) – Dørgende kjedelig og uinteressant og uforståelig at han fikk slippe til på den måten. Det er noen av reaksjonene fra de berørte etter å ha hørt Anders Behring Breivik forklare seg i Oslo tingrett tirsdag.

Tore Sinding Bekkedal

– Jeg er bekymret for at andre skal la seg inspirere av Breivik, sier Tore Sindig Bekkedal. Han var på Utøya 22. juli i fjor.

Foto: NRK

Rosetog

– Jeg skulle ønske alle nå kunne huske rosetoget i fjor, sier Astrid Eide Hoem som har fulgt rettssaken fra Nordmøre og Romsdal tingrett.

Foto: Teigen, Trond Reidar / Scanpix

Ali Esbati

Ali Esbati og Marte Michelet ble nevnt av Breivik i hans forklaring.

Foto: NRK
– Mine klienter har reagert med vantro. De synes det er uforståelig at han slipper til i så stor grad med sitt ekstreme politiske budskap, det sier Christian Lundin, som er bistandsadvokat i terrorsaken.

Advokatene fikk spesielt mange reaksjoner da Breivik sammenlignet AUF
med Hitlerjugend og uttalte at de som ble drept på Utøya, ikke var uskyldige barn.

– Kjedelig

Tore Sinding Bekkedal var på Utøya og følger saken i Oslo tingrett. Han syns ikke det er for mye å bruke halvannen time på Breiviks politiske syn og sinnstilstand, når det er satt av ti uker til hele saken. Men han syns det meste var dørgende kjedelig.

– Så det var ikke noe vondt i den forstand. Det var ingenting der man ikke kan lese i et kommentarfelt i en hvilken som helst norsk nettavis, sa han.

Frykter du at meningsfeller skal få med seg det han sier og få inspirasjon?

– Det er jeg veldig bekymret for, men jeg håper at PST og andre institusjoner her i landet vil beskytte oss.

Astrid Eide Hoem gjemte seg i en hule i vannkanten på Utøya. Nå gjenopplever hun mye av marerittet når hun følger overføringen av rettssaken i overføringsdomstolen Nordmøre og Romsdal tingrett.

– Jeg skulle ønske alle kunne huske hvem de var da de løftet rosene i rosetogene i sommer. Jeg håper vi finner tilbake til kjærligheten, det fellesskapet og det samholdet som Norge viste da. Det vil være trist om noen må gjennomgå denne tiden nå alene, sier Hoem.

– Skremmende å bli nevnt med navn

Anders Behring Breivik nevnte i sitt innledningsforedrag Dagbladets debattredaktør Marte Michelet og hennes mann Ali Esbati.

Esbati var ikke selv til stede da han og familien ble stemplet som forrædere, men fikk det referert gjennom andre:

– Det som var spesielt var at han gjorde det uttrykkelig klart at han mener at vårt nyfødte barn er en trussel mot Norge og den norske identiteten og kulturen, sier Esbati som mener Breivik med dette understreket sin virkelighetsoppfatning.

– Han ser på det å blande seg med folk fra muslimske land som forræderi, sier Esbati som synes det er skremmende å bli nevnt med navn.

– Jeg har forstått at han mener Marte er en veldig viktig figur i hans tankeverden. Det er ganske skremmende og ubehagelig, men det er samtidig noe som gjør meg litt stolt. Vi står begge for noe diametralt mot hans ideer, og at Marte oppfattes så provoserende for ham gir meg ytterligere stolthet og kjærlighet til henne, sier han.

– Godt og vondt

– Det er godt å være her og godt å være i gang, sier Bjørn Ihler.

Han syns både aktor og dommer har gjort en god jobb.

– Å høre på Breivik er greit, det var viktig for meg å høre hva han legger til grunn for å skjønne hvorfor han gjorde det han gjorde mot oss den 22. juli, sier han.

Ihler syns det er viktig å høre dette for å kunne bekjempe slike holdninger senere.

– Men det var vanskelig å høre ham si at de som le drept på Utøya ikke var uskyldige, det går inn på meg. Likevel vil jeg høre forklaringen hans videre, for det er viktig for meg for å komme meg videre.

– Fikk holde på for lenge

Bistandsadvokat Christian Lundin syns Brevik burde vært stoppet.

– Jeg synes det er helt unødvendig at han skulle gis anledning til å bli så omfattende. Men det er klart at dette kom ikke som noen overraskelse på meg. Dette var nøye planlagt og nøye regissert. Han har jo en oppgave og et budskap. Han skal etablere en politisk plattform for disse grusomme handlingene, sier Lundin.

Breivik sa at han ikke ville forklare seg, hvis ikke han ikke fikk fullføre sin forklaring. Og Lundin syns det kan se ut som retten lot seg true.

– Men det er klart det er en vanskelig vurdering fra administrators side hvor man skal sette foten ned.

Syns du administrator burde vært strengere?

– Jeg synes man kanskje burde skåret dette litt til, men det er en avveiing som retten må foreta.

Kraftige reaksjoner

Siv Hallgren

– Noen syns Breivik fikk holde på for lenge, andre syns det var greit, sier bistandsadvokat Siv Hallgren.

Foto: NRK

Også bistandsadvokat Siv Hallgren forteller om reaksjoner blant hennes klienter.

– Vi får mailer fra klienter som følger rettssaken andre steder i landet. Vi fikk noen reaksjoner på at han fikk fortelle så mye som han gjorde. Men så er det andre som mener han skal få lov til å snakke ut. De fleste setter en grense når han begynner å si ting som kan være ødeleggende for ettermælet til de avdøde.

Syns du retten burde stoppet ham?

– Dette er jo et forsvar, og det gir et bilde av ham hele veien. Men det gjelder å finne balansen for hvordan han skal kunne snakke ut.

Video 03ccef8b-db1c-466f-ac11-c062f7f5d02d.jpg

NETT-TV: - Dette er klipp-og-lim-ideologi, sier Harald Stanghelle.

Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen mener dommeren styrte Breiviks frie forklaring på en god måte, men sier hun reagerte på tiltaltes karakteristikk av ofrene.

– At han fikk holde en tale er forståelig. Jeg forstår også at aktoratet vil la ham forklare seg, men som bistandsadvokater måtte vi bryte inn på vegne av de 800 ofre og etterlatte som følger saken rundt om i landet, sa hun.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.