NRK Meny
Normal

Frykter sirkus rundt terrorrettssaken

– «No interviews, please», sier noen av de overlevende og etterlatte etter Utøya. Pågangen fra utenlandsk presse har vært enorm. Lederen for støttegruppen frykter et sirkus rundt rettssaken.

Trond Blattmann

– Jeg håper pressefolkene vil respektere disse klistremerkene, sier Trond Blattmann.

Foto: Marit Kolberg / NRK

– Vi ber pressen om å være forsiktig når de tilnærmer seg de etterlatte og de overlevende og lar dem få være i fred, hvis de ønsker det.

Det sier lederen for Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli-hendelsene, Trond Blattmann. I det siste har han blitt oppringt fra redaksjoner over hele verden. Fra sveitsisk og kinesisk presse, fra islandsk og fransk, trykket har vært svært. Han sier han er bekymret for overtramp, men støtter seg til at sorenskriveren i Oslo tingrett har sagt at de vil slå ned på alle som eventuelt bryter reglene.

Gruer seg til spissrotgang

Styremedlem Kitty Eide sier til nrk.no at det er mange som gruer seg til spissrotgang mellom de mange journalistene som skal dekke rettssaken mot Anders Behring Breivik.

– Derfor har vi laget en klistrelapp som man kan sette på seg og vi håper mediene vil respektere dem, sier Blattmann.

John Hestenes

– Utenlandsk presse trykker gjerne flere detaljer enn det den norske gjør, sier John Hestenes.

Foto: Marit Kolberg / NRK
Johannes Gamillsceheg

– I Tyskland ble man like sjokkert som i Norge den 22. juli, sier Johannes Gamillsceheg fra Berliner Zeitung.

Foto: Nils Tore Hjørnevik / NRK

Han mistet sønnen sin Utøya og skal selv se gjerningsmannen for første gang når saken starter. Han han gruer seg.

– Jeg er spent på hvordan jeg kommer til å reagere rent følelsesmessig. Vi er jo ikke bare styremedlemmer i en støttegruppe, vi er også foreldre.

– Hva er din største bekymring før morgendagen?

– Det blir et vanvittig svært trykk, det kan bli nesten et sirkus. Jeg syns det er spesielt å se alle trailerne foran tinghuset og ikke minst å se NRK og TV2 som reklamerer med at de vil være til stede hele tiden. Det er nesten som en OL-sending, bare at det handler om noe mye mer alvorlig enn det, sier Blattmann.

Bekymret over utenlandsk presse

Den store pågangen fra utlandet bekymrer støttegruppen. John Hestenes er bekymret for hvordan medlemmene vil takle rettssaken. Også han håper at klistremerkene vil bli respektert, men sier han har erfart at det har vært vanskelig å styre pressen, særlig den utenlandske.

– Vi har opplevd å ha gitt et intervju, men så er det noe helt annet som kommer ut, gjerne mye mer detaljert enn det norske presse ville ha trykket.

Johannes Gamillsceheg fra Berliner Zeitung tror ikke det er grunn til å bekymre seg over utenlandske medier.

– Vi var like sjokkerte som de norske journalister da dette skjedde. Vi har like stor medfølelse med de etterlatte. Det fins gode og dårlige journalister, jeg kan ikke se at det er slik at de utenlandske journalistene automatisk går etter billige sensasjoner. Jeg gjør det i alle fall ikke, sier Gamillsceheg.