Hopp til innhold

Lippestad: Vurderer å be om utsettelse av saken

SAL 250 (NRK.no) Forsvarerne til Anders Behring Breivik vurderer å be om en utsettelse av hele rettssaken fordi de mener de har fått saksdokumentene for sent.

Video 8ec589ef-fe25-42a0-ab0d-77593f3db18d.jpg

Geir Lippestad åpnet for at saken mot Anders Behring Breivik kan bli utsatt i sine innledende kommentarer. Se uttalelsene i videoen.

Det kom frem under forsvarer Geir Lippestad innledningsforedrag i rettssal 250 mandag ettermiddag.

– Vi må ta forbehold om å begjære utsettelse av rettssaken, sa Lippestad til retten.

Han opplyste også at Breivik har forberedt et dokument han ønsker å lese opp under sin forklaring i morgen.

Ifølge Lippestad fikk forsvarergruppen store mengder dokumenter fra statsadvokatene veldig sent.

– Vi mottok så sent som fredag over 2000 sider med ny dokumentasjon i saken. Det er avhør, men mer kritisk er analyse om organisasjonen Knights Templar om den eksisterer eller ikke eksisterer, sa Lippestad.

Tar av håndjernene på Breivik (16. april 2012)

Breivik ble påført håndjern før han ble fulgt ut av salen. Etter forsvarernes innledende kommentarer og en kort kommentar fra bistandsadvokatene var rettsdagen over.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Han la ikke ned påstand om utsettelse allerede på første rettsdag, men understreker at han ikke vil utelukke en slik begjæring.

Breivik har forberedt tale

Under innledningsforedraget opplyste Lippestad at hans klient har forberedt en 30 minutter lang tale når han starter sin forklaring tirsdag morgen.

– Tiltalte har laget et dokument, og det vil ta rundt 30 minutter å lese dette opp. Dette planlegger Breivik å gjøre i morgen, kunne Lippestad fortelle.

Hovedregelen i norske rettssaler er at forklaringen til tiltalte skal være muntlig – ikke skriftlig. Likevel mener Lippestad at det er viktig at terroristen får lese opp sitt budskap.

– Jeg mener det er viktig at han får lese dette dokumentet innledningsvis slik at han får formidlet det han ønsker, sa Lippestad.

Dommer Wenche Elizabeth Arntzen har varslet at hun vil ta stilling til om Breivik får lese dokumentet når han starter sin forklaring tirsdag.

– Vi skal ikke foregripe hans forklaring, men det er en oppsummering eller en kortversjon av det han ønsker å forklare, sa Lippestad da forsvarerne holdt pressekonferanse etter endt rettsdag.

– Rett til å snakke

Lippestad understreker hvor viktig det er at hans klient får forklare seg. Dette er viktig for forsvaret blant annet i forbindelse med tilregnelighetsspørsmålet.

– Vi har stor forståelse for de etterlatte og overlevendes ønsker om at retten ikke skal bli en talerstol for tiltalte, sa forsvareren under innledningsprosedyren tirsdag.

Les også: Derfor får Breivik en «talerstol»

Han mener likevel at forklaringen til Breivik ikke må avbrytes unødig.

– Han har en rett til å forklare seg. Det er en grunnleggende rettighet etter norsk lov og en menneskerett. Forklaringen er også en av de viktigste bevisene for retten når de skal vurdere om han er tilregnelig og kan straffes, sa Lippestad.

Derfor mener Lippestad at Breivik må få framføre en tale i retten i morgen, tirsdag.

Breivik gjør hilsen

Breivik gjorde en hilsen da han ankom rettssalen første rettsdag. I morgen ønsker han å lese opp et dokument han har forberedt.

Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix

Ville ha protokollføring

Lippestad var tydelig misfornøyd med framgangsmåten til aktoratet og politiet, som skal ha sendt over store mengder informasjon i siste liten.

– Vi ber om at det protokollføres at vi har fått mye bevis sent i saken, sa forsvareren.

I løpet av kort tid skal forsvarerne vurdere hva de gjør videre med den store mengden dokumenter som de ikke har fått satt seg skikkelig inn i.

Før Lippestad tok ordet i retten med sine innledende bemerkninger snakket han lenge med sin klient Anders Behring Breivik. Retten måtte derfor vente på forsvarernes innledende kommentarer.

Vibeke Hein Bæra snakker til Breivik i retten (16. april 2012)

I løpet av rettsdagen snakket Breivik jevnlig med sine forsvarere, her ved Vibeke Hein Bæra.

Foto: Odd Andersen / Afp

Forsvareren startet kommentarene med å slå fast det som allerede var kommet fram i retten tidligere i dag, at Breivik ikke erkjenner straffeskyld.

– Min klient bestrider ikke faktum, men erkjenner ikke straffskyld. Han påberoper seg nødverge, sier Lippestad.

Forsvareren gjorde retten oppmerksom på at spørsmålet om tilregnelighet er viktig for Breivik og forsvaret. Det er tidligere blitt kjent at Breivik ønsker å bli dømt som tilregnelig, og få fengsel.

– Tiltaltes ønske er å bli dømt som tilregnelig. Vår bevisføring vil derfor bygge oppunder en tilregnelighetserklæring, slå forsvareren fast.

Vitneliste

Resten av innledningen brukte forsvarerne til å gå gjennom hvilke vitner de ønsker å føre for retten.

Les også: Breivik vil at «Fjordman» og Krekar skal vitne
Les også: Flere navn på Breiviks vitneliste

Lippestad forklarte også kort hvorfor de ulike vitnene er kalt inn av Breivik og forsvarerne.

– Vi har valgt disse vitnene for å kaste lys på subkulturer. Det er et spørsmål om det er små subkulturer som mener det samme som Breivik, eller om det er noe han er alene om, sa Lippestad.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.