Hopp til innhold

Følg rettssaken direkte på NRK.no

NRKs nye livesenter lar deg følge rettssaken mot Anders Behring Breivik direkte hver dag.

NRK.nos livedekning av rettssaken (uten topp, siste versjon)

I tillegg til løpende oppdaterte nyheter fra rettssakens gang har NRKs nettsider store mengder bakgrunnsmateriale.

Foto: NRK/NTB scanpix

NRK.no/227 kan du også stille spørsmål til eksperter, se levende bilder og få full oversikt over bakgrunnsmaterialet.

Gjennom den ti uker lange rettssaken, som starter 16. april, vil NRK være på plass og rapportere fortløpende fra Oslo tingrett hver dag.

I forbindelse med saken lanserer NRK.no et nytt livesenter, som er en portal for løpende oppdateringer fra rettssalen, ferske reportasjer, bakgrunnsmateriale og dialog med leserne.

– Dette er NRKs største nyhetssatsing noensinne, og den desidert største nettsatsingen. Derfor har har vi utviklet et eget livesenter, der det både vil bli løpende rapportering fra rettssaken samtlige dager, og direkte, levende bilder i Nett-TV alle dager, sier redaksjonssjef Morten Stensland.

De direkte oppdateringene vil også bli brukt på TV, og blir hovedkilden til alt som skjer i retten.

– Det som er spesielt i denne saken, er at nettet blir den viktigste informasjonskilden. Det er kun korte deler av selve rettssaken som er åpen for radio og TV, og dermed blir nettet den eneste løpende informasjonskilden fra rettssaken, sier Stensland.

Prat med eksperter og reportere

Livesenteret er delt inn i tre seksjoner. Hovedsiden domineres av direkte oppdateringer fra retten, og inneholder en oversikt over fremdriften og en oversikt over planen for hver dag.

Les også: Slik blir rettssaken
Les også: Slik blir 22.7-salen

Shabana Rehman

Shabana Rehman blir NRK.nos kommentator under rettssaken.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Til høyre på siden vil det være mulig å stille spørsmål til eksperter, forskere, kommentatorer og NRKs journalister.

Advokat Harald Stabell og AUF-leder Eskil Pedersen og historieprofessor Øystein Sørensen er blant dem som stiller til nettmøte under rettssaken.

Shabana Rehman Gaarder er hentet inn som egen kommentator for NRK.no.

Det vil være et eget område for løpende kontakt med leserne, i tillegg til nettmøter med mange forskjellige gjester, sier Stensland.

Ved å fylle inn navn i boksen til høyre på siden kan du sende inn spørsmål uten registrering. Innleggene vil bli filtrert av NRKs reportere, og besvart fortløpende.

Levende bilder hver dag

22. juli-rettssaken på nrk.no - Tidslinje for terrordøgnet

I tidslinjer med bilder, video og grafikk kan du følge hendelsene 22. juli.

Øverst til høyre kan du følge TV-sendingene til NRK og levende bilder hele dagen. Deler av rettssaken vil bli sendt direkte, men det er blant annet bestemt at mediene ikke får overføre Breiviks forklaring .

Det vil imidlertid bli levende bilder i livesenteret hver dag, og den løpende oppdateringen vil beskrive hva som skjer i retten til enhver tid.

– Det er deler av rettssaken som ikke er refererbare, enten fordi retten har nedlagt forbud, eller fordi de etiske valgene NRK har tatt gjør at vi toner ned deler av det som kommer frem i retten, sier Stensland.

Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas har skrevet en forklaring på hva som dekkes av NRK under rettssaken.

Les redegjørelsen her.

Programdirektør Per Arne Kalbakk stiller også til nettmøte mandag klokken 11, og vil svare på spørsmål om NRKs dekning av rettssaken.

Full oversikt

Seksjonen Dag for dag gir en komplett oversikt over artiklene som produseres under rettssaken. Her kan du også bla deg bakover i tid, og få oversikt over hva som har skjedd.

Interaktivt kart over Utøya

Interaktivt kart over Utøya.

Foto: NRK

NRKs reportere vil dekke hendelser i rettssalen, pressekonferanser på slutten av dagen og lage egne reportasjer hver dag.

– Vi skal drive løpende journalistikk på alle temaer, konflikter og hendelser som vil skje i løpet av rettsaken, sier Stensland.

Fakta-siden er en komplett oversikt over bakgrunnsmaterialet fra 22. juli. Her finner du blant annet:

  • Tiltalen og viktige rettsbegreper.
  • Oversikt over alle aktørene i retten.
  • Oversikt over ofrene fra Regjeringskvartalet og Utøya.
  • Interaktive kart med video, 360 graders bilder og beskrivelser fra Regjeringskvartalet, Utøya, Breiviks kjørerute og Vålstua gård.
  • Interaktive tidslinjer over terrordøgnet, tiden etter og Breiviks liv.
Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.