Hopp til innhold

Terrorvitne fikk støttemeldinger fra flere land

Eivind Dahl Thoresen syntes det var godt å vitne i terror-rettssaken. Jusstudenten har fått støttemeldinger fra flere land, blant annet Algerie.

Eivind Dahl Thoresen

SER FREMOVER: Eivind Dahl Thoresen, som gikk ved Høyblokka da bombeeksplosjonen rammet, er snart ferdig utdannet jurist. Han har fått jobb som advokatfullmektig, men utelukkker ikke en jobb hos påtalemyndigheten på sikt.

Foto: Amund Aune Nilsen / NRK

26-åringen vitnet i rettssaken mot Anders Behring Breivik i Oslo tinghus onsdag. Der gjenfortalte han dramaet fra 22. juli fjor, som det første av vitnene fra Regjeringskvartalet.

Jusstudenten var sommervikar i OBOS-bygget ved Hammersborg torg, og hadde akkurat avsluttet for dagen. Han var på vei ned til togstasjonen, og nærmet seg Høyblokka mens han snakket med en kamerat i telefonen. Så smalt det.

I rettssalen fikk han igjen se videobildene der han blir kastet tilbake av terrorbomben.

Nervøs

– Det var veldig spesielt. Jeg hadde sett videoen på forhånd, men det var veldig sterkt å se videoen i rettssalen, forteller Thoresen til NRK fredag.

Han synes fortsatt det er svært tøft å snakke om hendelsene 22. juli. Det er vanskelig å holde tilbake tårene hvis han går inn på detaljnivå.

– I retten på onsdag måtte jeg utelate et par ting, vedgår Thoresen.

Saken fortsetter under bildet

Eivind Dahl Thoresen vitnet i 22. juli-rettssaken

VITNET: 26-åringen vitnet i rettssaken mot Anders Behring Breivik i Oslo tinghus onsdag. Her sammen med sin bistandsadvokat Ellen Holager Andenæs (t.v.)

Foto: Hakon Mosvold Larsen / Afp

26-åringen var svært nervøs før han skulle vitne. Han fulgte med på gjennomgangen av de siste obduksjonsrapportene, som var rett før han skulle i vitneboksen. Det gjorde det ekstra vanskelig for ham, fordi han begynte å tenke at han kunne ha vært en av de drepte.

Skadde hjelpes på Einar Gerhardsens plass

Thoresen havnet i infernoet i Regjeringskvartalet den 22. juli.

Foto: Holm, Morten / Scanpix
Eivind Dahl Thoresen

Thoresen møtte opp i retten med krykker, men håper å kunne legge vekk disse for godt om ikke lenge.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Det ble pause i rettssaken før han skulle vitne, og da fikk han snakket med aktoratet. Det hjalp.

– Aktorene var klare på at jeg ikke behøvde å se rett på tiltalte. Det hjalp veldig, sier han.

Støttemeldinger

Thoresen så på tiltalte tre-fire ganger under vitneforklaringen, men fikk ikke øyekontakt med ham. Selv om han hadde sett tiltalte på TV, var det spesielt å se ham i samme rom.

– Jeg synes hele situasjonen var veldig virkelighetsfjern. Det har vært vanskelig for meg å innse at jeg var nær ved å miste livet, forteller han.

Selv om han måtte gjenfortelle det han husker fra hele det dramatiske hendelseforløpet fra terrordagen, synes han det var godt å vitne.

– Det var en stor lettelse å komme ut av rettssalen etterpå, sier Thoresen.

Han forteller at han har fått støttemeldinger fra flere land.

– Det er svært rørende. Jeg har blant annet fått en støttemelding fra Algerie, sier Thoresen.

Snart i jobb

Thoresen roser hjelpen han fikk på dagen terroren rammet, og i tiden deretter. Han er ikke helt helbredet, men regner med å være det snart.

– Jeg håper å kunne jogge igjen i sommer, sier han.

Studenten har én eksamen igjen før han er ferdig utdannet jurist. Han har allerede fått jobb som advokatfullmektig. På sikt utelukker han ikke en jobb hos påtalemyndigheten, kanskje som aktor.

– Det er ikke lett å få jobb hos påtalemyndigheten, men det hadde vært interessant en dag. Det ligger uansett et stykke frem i tid, sier Thoresen til NRK.

Thoresen har ellers bare lovord om selve rettsprosessen så langt. Han har fått med seg kritikken mot at det var satt av fem dager til tiltaltes forklaring, samt utspørringen. Enkelte mener tiltalte da fikk en talerstol. Selv synes Thoresen at vurderingene virker riktige.

– Nå er vi ferdige med den delen av rettssaken. Det er satt av mye tid til å gå igjennom alt det andre, påpeker han.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.