NRK Meny
Normal

Fikk med seg kniv inn i rettssal 250

OSLO TINGHUS (NRK) En avistegner fikk mandag morgen med seg kniv inn i rettssalen der rettssaken mot Anders Behring Breivik pågår. Politiet sier sikkerhetssvikten skyldes menneskelig glipp.

Sikkerhetskontroll Oslo tingrett

MYE SIKKERHET: Det er mye sikkerhet rundt tinghuset, og i to store hvite telt må alle som skal inn gjennom en sikkerhetskontroll veldig lik den folk kjenner fra flyplasser.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Tegneren skulle bruke kniven til å spisse blyantene sine med, men skjønte raskt at han ikke burde tatt den med seg inn. Han varslet selv politiet som raskt førte både ham og kniven ut av rettssalen.

– Vedkommende gjorde alt riktig når han hadde fått med seg kniven inn. Han tok kontakt med oss i politiet og leverte fra seg kniven. Den ble da tatt hånd om på hensiktsmessig måte, sier politiets innsatsleder ved tinghuset Torgeir Brenden til NRK.

Væpnet politi

VÆPNET: Politiet har hatt egne vakter ved Oslo tinghus under hele rettssaken. Utenfor bygget står det fast polititjenestemenn bevæpnet med maskinpistoler.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Sikkerhetsoppbudet rundt Oslo tinghus er veldig tydelig for alle som beveger seg i området, eller som skal inn i bygget for å delta eller følge rettssaker. Blant annet må alle som skal inn i huset gjennom en sikkerhetskontroll som er lik de man møter på flyplasser.

Likevel klarte tegneren mandag morgen å komme seg helt inn i rettssal 250 med en svært skarp kniv.

Inne i salen er det kort avstand mellom tilhørerne og aktører som tiltalte Anders Behring Breivik.

– Det er jo selvfølgelig ikke ønskelig at slike gjenstander kommer gjennom adgangskontrollen. Det var en menneskelig glipp som gjorde at dette kunne skje, sier innsatsleder Brenden.

Hvor heldig er det at det skjedde?
– Det er som sagt ikke ønskelig. Likevel har vi sikkerhetstiltak også utenom adgangskontrollen. Den er bare ett av flere sikkerhetstiltak, og dermed er vi også forberedt på at slike gjenstander kan komme seg forbi adgangskontrollen, svarer Brenden fra politiet.

Politiets innsatsleder Torgeir Brenden intervjues om at en person fikk med seg kniv inn i rettssal 250 under rettsaken mot Anders Behring Breivik i Oslo tinghus.

VIDEO - TILTAK: Vi har iverksatt tiltak mot adgangskontrollen, sier innsatslederen i politiet Torgeir Brenden.

Vil følge opp slik at det ikke gjentar seg

NRK kjenner til at tegneren var på jobb for avisa Klassekampen, og at det var snakk om en tapetkniv.

Det var tegneren selv som tok kontakt om knivene, og han fikk raskt slippe inn igjen i rettssalen etter at kniven var tatt hånd om av politiet.

Det er ikke første gang det er sikkerhetshendelser ved tinghuset mens rettssaken mot Breivik pågår. I midten av mai tente en mann på seg selv før han gikk nesten helt inn i sikkerhetskontrollen, og det har også vært andre som har blitt tatt med kniv i området.

Etter episoden med mannen som tente på seg selv opplyste politiet at det til da var bortvist 10 personer fra området i forbindelse med sikkerhetsopplegget rundt rettssaken.

Les også: Endrer ikke sikkerhetsopplegget etter brann-hendelse

Politiet opplyser til NRK at de vil følge opp med sikkerhetskontrollen framover.

– Vi har iverksatt tiltak mot adgangskontrollen for å sikre at det ikke skal gjenta seg, sier Torgeir Brenden med henvisning til glippen der en kniv slapp inn i selve tinghuset mandag.

Han forteller at politiet bruker en del ressurser på å håndtere sikkerheten, og at målet er at alle skal føle seg sikre.

NRK har tatt kontakt med sikkerhets- og vekterselskapet G4S som driver sikkerhets- og adgangskontrollen ved tinghuset.

Konfrontert med politiets opplysninger om at de følger opp arbeidet bekrefter de at det i denne saken er noen som ikke har gjort jobben sin.

– Vi er gjort oppmerksom på det samme som politiet har opplyst. Dette er rett og slett en menneskelig svikt, og det skal ikke være slik, sier markedsdirektør Ådne Mauritzen i G4S til NRK.

Han forteller at han sitter i et møte, men at han kjenner til at det allerede er igangsatt arbeid med å bedre arbeidet med sikkerheten fra deres side.

– Vi vil nå kvalitetssikre at rutinene er gode nok. Her har vi satt i verk ytterligere tiltak for at dette ikke skal skje igjen

Hva betyr det?
– Vi stresser de rutinene som gjelder for sikkerhetskontrollen. Det å sitte ved en skjerm og følge med er en jobb som må gjøres av en vekter. Da må man være oppmerksom når man studerer røntgenbilder slik at man oppdager eventuelle gjenstander, sier markedsdirektøren.

Han vil ikke gå inn i ytterligere detaljer om hvordan sikkerhetsselskapet strammer inn sine rutiner, men bekrefter at de også vil gå over tekniske løsninger.

– Vi må også se til at alle apparatet er justert godt nok for å oppdage eventuelle gjenstander, sier Mauritzen i G4S.