NRK Meny
Normal

Får TV-sende to vitner tirsdag

NRK har fått tillatelse til å sende to av vitneforklaringene i terrorrettssaken tirsdag.

Terrorrettssaken mot Anders Behring Breivik i Oslo tingrett

FÅR SENDE: Det blir tillatt å sende deler av forklaringene tirsdag i Oslo tinghus.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Etter alt å dømme vil NRK benytte seg av denne muligheten til å kringkaste deler av den syvende rettsdagen i Oslo tingrett, ifølge programdirektør Per Arne Kalbakk. De aktuelle vitnene er Svein Olav Christensen fra Forsvarsbygg som skal forklare seg om bomben Anders Behring Breivik lagde for å sprenge Regjeringskvartalet, og politiets innsatsleder Thor Langli.

Sistnevnte skal forklare seg om situasjonen i Oslo etter eksplosjonen.

– Vi får sende begge disse, og det ligger an til at vi vil kringkaste dette litt forskutt, sier Kalbakk.

Vil unngå «bombeoppskrifter»

Grunnen til at NRK legger inn en forsinkelse, er enkelt sagt føre var-prinsippet.

Per Arne Kalbakk

– FØLGE TETTEST MULIG: – Vi vil gi folk muligheten til å følge rettssaken tettest mulig, sier programdirektør Per Arne Kalbakk i NRK.

Foto: NRK

– Vi vet ikke alltid helt hva som kommer, som for eksempel bombeoppskrifter som kan gi copy cat-effekter, forklarer NRK-direktøren.

Dette blir den første TV-sendte forklaringen i terrorrettsaken mot Anders Behring Breivik. Første rettsdag ble sendt i sin helhet, men da Breivik startet sin forklaring tirsdag, ble tillatelsen opphevet. Oslo tingrett har besluttet at de profesjonelle vitnene, som for eksempel politi og sakkyndige, kan kringskastes.

– Retten har åpnet for at vi kan sende profesjonelle vitner, og da vil vi som utgangspunkt sende så mye som mulig for å gi folk muligheten til å følge denne rettssaken så tett som mulig, sier Kalbakk.

Reaksjoner

Tiltalte og fornærmede og andre berørtes forklaringer blir ikke TV-sendt, men refereres. Særlig forbudet mot å sende Breiviks forklaring, som i dag ble avsluttet etter fem dager, har vakt sterke reaksjoner.

Breivik

IKKE SENDT: Terrortiltalte Anders behring Breiviks fem dager lange forklaring ble ikke TV-sendt.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Flere er glade for dette, fordi de syns det er mer enn nok å se og lese det som blir sendt og skrevet om denne saken. Men de fleste syns det er dumt at de ikke får se forklaringen selv. Da gjerne med utgangspunkt i vår variant av begrunnelsen for å sende dette: At folk må få danne seg et bilde av Breivik selv, særlig med bakgrunnen i den tvilen som er sådd om hans tilregnelighet, sier Kalbakk.

Nøyaktig når de TV-sendte forklaringene blir sendt tirsdag, er vanskelig å fastslå før rettsmøtet er i gang. I utgangspunktet, ifølge bevisoppgaven, skal Christensen fra Forsvarsbygg inn klokken 09.30 og Langli i politiet klokken 12.45.

– Det har vært en del endringer underveis, og kan bli det, så vi vil ikke ha dette endelig avklart før rettsmøtet, sier Kalbakk.

NRK 1 sender direkte fra Oslo tinghus klokken 08.30 og i livesenteret på NRK.no her