Terrordommen kan bli utsatt til 24. august

OSLO TINGHUS (NRK.no) Dommen mot Anders Behring Breivik faller enten 20. juli eller 24. august. Det kommer fram av informasjon Oslo tingrett publiserte på sine nettsider tirsdag.

Dommere og sakkyndige i 22. juli-saken

RESERVELØSNING: Det er mye som tyder på at en mulig utsettelse av dommen til 25. august er en reserveløsning i tilfelle dommerne ikke rekker å ha alt klart til 20. juli.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

nettsidene kan man lese følgende:

«Det er ikke avklart hvilken dato domsavsigelsen blir, men dommen er tidligst ventet 20. juli. En annen aktuell dato er 24. august. Det er gitt tillatelse til kringkasting av domsavsigelsen.»

Til NRK opplyser tingretten at de varsler om to datoer som alternativer

– Det er 20. juli som tidligere har vært dommernes arbeidsdato eller 24. august. Hvilken dato opplesningen av dommen vil skje vil bli avklart 11. juli, sier informasjonsjef Irene Ramm.

Grunnen til at retten nå lanserer to alternativer er ifølge Ramm at det er mye som skal planlegges. Blant annet er sikkerhet viktig.

Ina Strømstad

OMFATTENDE: Dommer og medlem av dommernes medieutvalg Ina Strømstad sier det er en omfattende dom som må være klar før de kan offentliggjøre den.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

– Av hensyn til sikkerheten er vi nødt til å ha konkrete datoer å forholde oss til, sier informasjonsrådgiver Markus Iestra som understreker at dommen vil avsies en av de to datoene og ikke andre dager.

Hvis tingretten ikke rekker 20. juli blir det altså 24. august.

Dommer i Oslo tingrett og medlem av dommernes medieutvalg Ina Strømstad forteller at det også er en omfattende dom som skal skrives.

– Det er en vanskelig dom som skal skrives. Vi kan ikke ha en avsigelse før alt er på plass. Vi planlegger mot 20. juli, men må ha en alternativ dato om vi ikke rekker det, sier Strømstad.

Grunnen til at disse to datoene ikke er nærmere hverandre i tid er ifølge retten fordi man må ha ha tid til ferieavvikling.

Ikke ventet

Hittil har rettssaken fulgt tidsplanen nøye, for å være ferdig med saken inne årsdagen for angrepet den 22 juli.

Alle har derfor forventet at dommen ville komme i løpet av første del av juli.

Tor-Aksel Busch

FORVENTET DOM I JULI: Riksadvokat Tor-Aksel Busch forventet tydelig en dom i juli så sent som i går kveld.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Riksadvokat Tor-Aksel Busch understreket så sent som i går kveld at saken var i rute da han gjestet Dagsnytt atten.

Se: Dagsnytt atten - 4. juni

Busch var fornøyd med at alt tydet på en dom før ettårsdagen etter terrorangrepene.

– Vi vekker altså internasjonal oppsikt, at det nå er mulig å ta saken opp til doms, elleve måneder etter at disse ugjerningene fant sted, sa Busch til NRK.

Riksadvokaten mente en tidlig dom var bra og etter intensjonen om å ta hensyn til samfunnet rundt.

– Og jeg tror det er veldig bra for nasjonen. At vi ikke skal forholde oss til en løpende etterforskning, med usikkerhet. Jeg tror det er bra for de pårørende. Så jeg mener den prioriteringen som er gjort, og det tempoet som har vært holdt har vært riktig, sa Busch.

Det er også slik at om dommen først offentliggjøres 24. august vil den komme etter 22. juli-kommisjonens rapport som legges fram mandag 13. august.

– Jeg skjønner godt at det kan bli en utsettelse på dette. Jeg vil jo tro at det blir en ganske omfattende dom å skrive. Og jeg tror også at det for mange egentlig er ok at det kommer i avstand fra ferien og at den ikke kommer samtidig med rapporten fra 22. juli-kommisjonen, sier koordinerende bistandsadvokat Siv Hallgren til NTB.

Rettssaken er planlagt å være til 22. juni og avsluttes med prosedyrer. Deretter vil dommerne trekke seg tilbake for å arbeidet fram til domsavsigelse. Det er klart at opplesningen av dommen kommer til å bli sendt på fjernsyn.

Retten opplyser i dag at det ikke er helt klart om hele dommen vil bli lest opp i retten.

– Om absolutt hele dommen blir lest opp, eller om det blir et sammendrag er ikke klart ennå, sier dommer Ina Strømstad som medlem av dommernes medieutvalg.