Hopp til innhold

Dette hevder Breivik er feil i den første erklæringen

SAL 250 (NRK.no) I retten slakter terrortiltalte Anders Behring Breivik den første rapporten som konkluderer med at han er utilregnelig.

Sakkyndige og vitneboksen i retten

FØLGER NØYE MED: Alle de sakkyndige følger nøye med Breivik når han uttaler seg om de rettspsykiatriske erklæringene. Før han inntok vitneboksen ba de om at skjermen foran ham skulle senkes slik at de kunne se ansiktet godt.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Fra vitneboksen kommer Breivik med sidehenvisninger og nye påstander knyttet til rapporten om sin egne mentale helse.

Den terrortiltalte mener de to første sakkyndige, Synne Sørheim og Torgeir Husby, tidlig konkluderte med at han var utilregnelig.

Deretter tror Breivik at de samlet argumenter og premisser som skulle underbygge påstanden.

I retten onsdag trakk Breivik fram flere forhold han mener er direkte feil i den første rapporten:

  • Breivik mener det er tull å konkludere med at han har bakteriefobi.
  • Han mener psykiaterne med vilje har skrevet for å få ham til å virke irrasjonell.
  • Han tror også at de har samlet vitnemål for å gjøre ham gal.
  • 33-åringen mener også de har utelatt informasjon han ga dem underveis.
  • Breivk mener Husby og Sørheim har framstilt den såkalte «avemosjonaliseringen» feil.

Leste fra kronikk

– Tidlig fikk jeg inntrykk av at de hadde konkludert, og jobbet med å underbygge den konklusjonen de hadde valgt. De baserte premissene på den konklusjonen de hadde valg, sa Breivik i retten onsdag.

Med seg i vitneboksen hadde Breivik store mengder notater, og etter kort tid ba han om at retten skulle få en kopi av den såkalte kronikken han sendte til ulike medier før rettssaken.

Les mer om kronikken her

Den 38 sider lange teksten er i stor grad et angrep på den rettspsykiatriske rapporten fra Sørheim og Husby.

– Det de påstår at jeg har sagt, har jeg aldri sagt. Dette er ikke uskyldige feil, men de har konstruert ting for å underbygge konklusjonen, sa Breivik til statsadvokat Svein Holden da rettspsykiatrien var et tema.

– Jeg lider ikke av bakteriefobi

I den rettspsykiatriske rapporten nevner psykiaterne Sørheim og Husby hvordan Breivik skal ha gått med munnbind hjemme i morens leilighet på Skøyen. Ifølge moren skal den tiltalte ha begynt å ha på seg munnbind fordi han fryktet å bli syk, noe hun reagerte på.

Breivik var i retten onsdag klar på at dette slett ikke stemte.

Svein Holden i retten

BAKTERIEFOBI: Aktor Svein Holden ville vite mer om munnbindet eller partikkelfilteret som Breivik kalte det.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

– Det er en helt absurd påstand. Jeg lider ikke av bakteriefobi, og jeg har aldri gått med munnbind i hele mitt liv. Jeg har et partikkelfilter hjemme som jeg blant annet brukte da jeg jobbet med bomben, forklarte Breivik i retten.

Aktor Svein Holden ville ikke slippe opplysningen om munnbind og ba Breivik utdype. Den tiltalte forklarte da at moren hadde reagert på at han brukte maske.

Han sier han svarte henne, men husker ikke hva han sa annet enn at han tenkte han ikke kunne fortelle henne om bomben.

Til slutt innrømmer likevel Breivik at han ved én anledning også brukte munnbind for å beskytte seg mot smitte.

Moren var kommet hjem i dårlig form, og Breivik ble bekymret for at det passet veldig dårlig å bli syk like før han skulle reise opp til gården.

– Jeg tenkte at nå kan jeg ikke bli syk. Jeg må gjøre absolutt hva jeg kan for å unngå å bli syk. Da brukte jeg partikkelfilteret fem til ti minutter hver dag for å prøve å unngå å bli syk, sa Breivik. Han forklarte også at han hadde spurt fastlegen sin om det ville hjelpe å bruke partikkelfilteret.

Torgeir Husby og Synne Sørheim i retten

FØLGER RETTSSAKEN: Torgeir Husby og Synne Sørheim sitter rett overfor Breivik mens han snakker om rapporten der de konkluderte med at han var utilregnelig.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Mener de fjernet ord fra det han sa

Breivik mener også at Synne Sørheim og Torgeir Husby bevisst har brukt formuleringer i rapporten for å få ham til å framstå syk og tilbakestående.

– Gjennom hele rapporten har de sakkyndige utelatt pronomen som «jeg» i setninger. Slik jeg ser det, er det en del av strategien for å underbygge premissene for konklusjonen deres, sier Breivik.

Fra vitneboksen leste han så opp flere utdrag og setninger fra psykiaternes rapport som han mener er konstruerte, og ikke slik han sa det. «Var en favoritt blant lærerne», «var glup», «ble kjempesuksess» og «bygget nettverk» er formuleringer Breivik trakk fram.

– Det får den de omtaler til å virke svært lite intelligent. I svært mange samtaler virker jeg helt tilbakestående. Det er vel målet deres, sa Breivik til retten.

Les også: Hevder han har hemmelig historisk kilde

Mener de sakkyndige ikke skjønte hans «avemosjonalisering»

Tidligere i rettssaken har Breivik fortalt mye om sine teknikker for å kunne takle de fryktelige tingene han har gjennomført. Den terrortiltalte har forklart hvordan han driver med meditasjon for å kunne fjerne følelser.

Dette mener han de første sakkyndige har utelatt og ikke forstått. Breivik leste opp følgende formulering fra rapporten «observanden framstår emosjonelt avflatet, og uten reaksjoner», og sa at det var helt feil.

– Forklaringen er at for å kunne overleve bruker jeg beskyttelsesmekanismer. Jeg bruker da litt akademisk språk for å distansere meg fra det sammen med teknikker for å «avemosjonalisere» meg selv, sa Breivik.

Han forteller at han bevisst bruker et akademisk språk for å distansere seg, og han driver med meditasjon.

– Jeg forklarte dette til de sakkyndige, men de har ikke skrevet noe om det, sier han.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.