NRK Meny
Normal

Vitner på telefon fra USA

Julie la på svøm fra Utøya og reddet livet. Tirsdag vitner hun mot Anders Behring Breivik på telefon fra USA.

Julie Størholdt Iversen

Julie Størholdt Iversen flyttet til USA en måned etter Utøya.

Foto: Privat

En måned etter 22. juli reiste 17 år gamle Julie Størholdt Iversen fra Halden til Michigan i USA som utvekslingsstudent.

Hun var fast bestemt på at gjerningsmannen ikke skulle sette en stopper for drømmene hennes.

Men hun slipper ikke unna vitnemål, slik som pappa Bengt Erik Iversen hadde håpet. I dag skal politiavhøret som hun avga i juli i fjor leses opp for retten, mens hun selv sitter klar i telefonen hos vertsfamilien sin i Michigan.

– Det ble tidlig bestemt at hun skulle få slippe å reise hjem, det hadde ødelagt hele skoleåret hennes der borte. Hun er på telefon for å kunne kommentere eller svare på ting, sier Iversen til NRK.

– Vi er glade for at hun slipper å stå i Oslo tingrett. Men det er spesielt at hun må vitne i en sånn sak, legger han til.

Følg rettssaken: Direkte ord for ord i vårt 227-senter

Mamma dro til USA

Bengt Erik Iversen

Bengt Erik Iversen skal følge datterens forklaring fra tingretten i Fredrikstad.

Foto: Anette Torjusen/NRK

Han skal følge med på forklaringen fra Fredrikstad tingrett. Mamma har reist for å være sammen med Julie når hun vitner.

– Det var snakk om at hun skulle sitte alene i huset hos vertsforeldrene og svare på telefon, og det kunne ikke vi akseptere. Vi bestemte at moren hennes skulle reise over for å være sammen med henne der borte.

Julie Størholdt Iversen la på svøm fra Utøya og reddet livet, men ble truffet av et streifskudd i benet og kjente gjerningsmannes kuler suse millimeter fra øret sitt.

Pappa Bengt Erik tror det har vært godt for datteren å være utenlands.

– Julie har det ganske bra der borte. Hun er hos en veldig hyggelig familie, liker seg på skolen, og har fått mange nye venner. Hun har vært i full aktivitet og hatt fokus på andre ting. Det tror jeg har vært sunt.