Hopp til innhold

Carl I. Hagen slipper å vitne

OSLO TINGHUS (NRK.no): Anders Behring Breiviks forsvarere har besluttet at den tidligere Frp-lederen slipper å vitne.

Carl I. Hagen

Carl I. Hagen ble fjernet fra forsvarets vitneliste tirsdag kveld.

Foto: Jonas Sætre / NRK

Hanne Nabintu Herland

Hanne Nabintu Herland ble frafalt som vitne etter å ha truet med å ikke møte opp.

Foto: Privat
Mulla Krekar

Mulla Krekar slapp å møte etter at hans forsvarere argumenterte for at han ikke hadde noe å bidra med.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Den tidligere lederen av Fremskrittspartiet skulle etter planen møte i retten i dag. Senest i går ettermiddag da retten ble avsluttet sto hagen fortsatt på vitnelista.

Men i går kveld ble det bestemt at Hagen likevel ikke trenger å møte, opplyser forsvarer Tord Jordet til Dagbladet.

Ytringssensur

Geir Lippestad utdypet beslutningen da retten ble satt nå klokken 9.

– Det er to vitner om ytringsfrihet nå med Hilde Haugsgjerd og Jan Simonsen. Etter å ha vurdert det som kommer fram med disse to vitnene har vi besluttet å la Carl I. Hagen gå ut, opplyser Lippestad.

Da vitnelista ble offentliggjort i begynnelsen av april var ikke Hagen varslet om at han var stevnet.

– Nei, det har jeg ikke fått beskjed om. Jeg vil vente med å kommentere dette til det er bekreftet offisielt. Uansett tar jeg det med en knusende ro, sa Carl I. Hagen den gang .

Hagen var stevnet som sakkyndig vitne på temaet ytringssensur, basert på egne erfaringer som partileder langt ute på den politiske høyrefløyen.

Trolig ville han også fått spørsmål om engasjementet Anders Behring Breivik hadde i partiet hans på slutten av 1990-tallet og starten av 2000-tallet.

Flere har falt fra

Hagen er den siste i rekken av vitner som forsvarerne har valgt å frafalle. Tidligere har også Hanne Nabintu Herland , bloggeren «Fjordman» , islamistene mulla Krekar og Mohyeldeen Mohammed og SSB-forsker Lars Østby blitt fjernet fra lista.

Onsdag skal redaktør i Aftenposten Hilde Haugsgjerd, Arbeiderpartiets generalsekretær Raymond Johansen og Hagens tidligere partifelle Jan Simonsen forklare seg.

– Han (Simonsen red. anm.) vil også si noe om hvordan det blir tatt i mot å støtte Israel, sier Jordet og legger til at Simonsen også vil kunne si noe om personer som har kontaktet ham på nettet og fortalt at de støtter Breivik, sier Jordet til Dagbladet.

I tillegg har aktoratet kalt inn et nytt vitne som har spilt det nettbaserte rollespillet World of Warcraft med Breivik.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.