Hopp til innhold

Breivik: – Ville ikke la meg stoppe

SAL 250 (NRK.NO): Anders Behring Brevik ville drepe dem som kom i hans vei 22. juli.

Anders Behring Breivik

Anders Behring Breiviks sa i retten torsdag at målet med angrepet på Regjeringskvartalet, var å drepe hele regjeringen.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Jeg var bevæpnet og hadde rustning. Jeg hadde ikke latt meg stoppe, forteller den terrortiltalte 33-åringen i tingretten.

Breivik har torsdag vakt sterke reaksjoner i rettssal 250. Gang på gang forsøker han å rasjonalisere de 77 drapene.

På et tidspunkt måtte aktor Svein Holden be om en ekstra pause. Både pårørende og bistandsadvokater gråt åpenlyst over hans rystende beskrivelser av bombeangrepet og massakren på Utøya.

– Hadde detonert bomben der og da

Breivik beskrev at han «koblet ut refleksjonshjernen og handlet på instinkt» da han nærmet seg Regjeringskvartalet med bombebilen.

Da han måtte kjøre mot tillatt kjøreretning for å komme til Grubbegata, som leder til Høyblokka og Regjeringskvartalet, fortalte Breivik at han var redd for at politiet skulle forsøke å stoppe ham allerede før han hadde kommet frem til det første målet.

– Men jeg hadde ikke latt meg stoppe. Da hadde jeg forsøkt å komme meg bak i bilen, og så hadde jeg detonert bomben der og da, forteller Breivik.

Kaos i Regjeringskvartalet etter bombeangrepet

Totalt åtte mennesker ble drept i angrepet på Regjeringskvartalet.

Foto: THOMAS WINJE OIJORD / Afp

Men ingen forsøkte å stoppe han som var på vei til å bli massedrapsmann. Breivik fortsatte mot Høyblokka og parkerte bombebilen utenfor.

Han gikk ut, låste bilen og så seg rundt etter vaktene han hadde regnet med skulle komme til. Da det ikke kom noen, gikk han de par hundre metrene til fluktbilen han hadde satt klar.

– Hadde han stanset meg, hadde jeg måttet skyte ham

– Jeg husker veldig lite, for refleksjonshjernen var koblet fra. Jeg husker at jeg møtte en mann som jeg vurderte som en trussel. Hvis han hadde vært en vakt som skulle undersøke bombebilen eller forsøkt å stanset meg, hadde jeg måttet skyte ham, sier Breivik.

I flere avhør med politiet har Breivik sagt at han oppfattet angrepet på Regjeringskvartalet som mislykket da han skrudde på radioen på vei fra Oslo til Utøya.

I retten gjentar han dette.

– Den første nyhetsmeldingen var at det hadde vært en detonasjon på Youngstorget. Etter rundt ti minutter kom en melding om at inngangspartiet var kollapset og minst én var omkommet. Da tenkte jeg at angrepet var en fiasko, og jeg bestemte meg for at det var nødvendig å gjennomføre hele operasjonen når hele bygget ikke kollapset, sa Breivik.

– Jeg ventet at i hvert fall tolv skulle omkomme, legger han til.

Aktor Svein Holden ville vite hva som var Breiviks mål med angrepet med Regjeringskvartalet.

– Målet var å drepe hele regjeringen, inkludert statsministeren. Høyblokken er det mest attraktive politiske målet i hele Norge. Best case scenario ville vært at hele bygget kollapset og hele regjeringen ble drept, svarte Breivik rolig.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video Aktoratets animasjon av bomben i regjeringskvartalet

Aktoratets animasjon av bomben i regjeringskvartalet

– Hadde kanskje brutt sammen uten meditasjon

Anders Behring Breivik sa i tingretten torsdag at han har meditert siden 2006 for å fortrenge frykt og «av-emosjonalisere» seg.

– Man kan aldri forberede seg på en selvmordsaksjon, men man kan hamre vekk frykt gjennom diverse øvelser. Jeg har brukt meditasjon for å fortrenge frykt og har som en bivirkning av dette blitt av-emosjonalisert. Jeg har opparbeidet dødsforakt, sier Breivik.

Den terrortiltalte forteller at han også nå mediterer daglig, og at det er særlig viktig nå som rettssaken pågår.

Aktor Inga Bejer Engh spør Breivik om han ville ha brutt sammen dersom han ikke mediterte.

– Kanskje, kanskje. Det er ikke godt å si, svarte Breivik.

Men når Engh spør om meditasjonen gjør at han mister medfølelsen for andre mennesker, blir Breivik irritert.

– Nå syns jeg du skal være litt forsiktig med hvordan du omtaler disse begrepene. Det er subjektivt. Nå setter du deg som dommer over andres verdenssyn.

– Det er ikke veldig medfølende overfor andre å dekonstruere sin egen kultur, legger han til.

Brannmannskaper slukker brann i R4, 22. juli

Anders Behring Breivik betegner Høyblokka som det mest attraktive politiske målet i Norge, og mener det er et legitimt mål.

Foto: Oslo brann- og redningsetat
Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.