Hopp til innhold

Breivik: – Jeg burde få dødsstraff

SAL 250 (NRK.NO): – 21 års fengsel er en patetisk straff, mener terrortiltalte Anders Behring Breivik.

Anders Behring Breivik

Anders Behring Breivik sier at de to eneste utfallene av rettssaken han vil respektere, frifinnelse eller dødsstraff.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

På rettssaken tredje dag ble Breivik grillet om sine reiser til Liberia og London, og om organiseringen av nettverket han omtaler som Knights Templar.

Men etter at Breivik hadde sagt at han mener kirkens ledere burde støtte hans kamp for å stoppe avkristningen og islamiseringen av Europa, uttalte han seg også om hva han synes burde være utfallet av rettssaken mot ham.

Breivik mener de to eneste logiske utfallene av rettssaken er at han frifinnes eller blir idømt dødsstraff.

– Synes du det hadde vært riktig om Norge innførte dødsstraff i forbindelse med denne saken, lurte aktor Inga Bejer Engh.

– Det hadde vært det riktige på mange måter. Skal man vurdere en sak som dette, er det bare to utganger. Jeg ser på 21 års fengsel som en patetisk straff, svarte Breivik.

– Ønsker du å dømmes til døden?

– Jeg ønsker jo ikke å bli dømt til døden, men jeg hadde respektert den avgjørelsen. Jeg kommer ikke til å anerkjenne 21 år, det er en latterlig straff, sa Breivik.

Anders Behring Breivik

Anders Behring Breivik mener 21 års fengsel er en latterlig straff.

Foto: DANIEL SANNUM LAUTEN / Afp

– Sånn sett er det synd Indrebø ble sparket. Han virker å være en person med fornuftige holdninger, sier Breivik med henvisning til meddommeren som ble fjernet for å ha kommet med en kommentar 23. juli i fjor om at dødsstraff ville vært det eneste rettferdige.

Aktor ville så vite om han har sett frem til rettssaken.

– Nei, jeg har gruet meg, svarte Breivik.

– Jeg har omfavnet døden

Også i retten i dag gjentok han at han ikke trodde han skulle overleve 22. juli.

– Jeg har omfavnet døden, sa han.

– Jeg tenkte at det var en selvmordsaksjon, jeg trodde ikke jeg skulle overleve 22. juli.

Breivik sa han regnet med at det var «fem prosent sannsynlighet» for at han skulle overleve angrepet i Regjeringskvartalet.

– Det er tross alt Norges best bevoktede bygninger. Men så overlevde jeg ikke bare det, jeg overlevde Utøya også.

Like etter at han ble pågrepet på Utøya 22. juli, kom han med en rekke krav til politiet. Blant dem var at det skulle innføres dødsstraff og såkalt waterboarding, vanntortur, i Norge.

– Det ville ha vært en stor seier å få en nasjon til å bryte så viktige prinsipper., men kravet var knyttet til at jeg skulle angi to celler hvis det ble innfridd. Det beklager jeg. Det er ikke noe jeg står for. Jeg presenterte mine krav på en uprofesjonell måte. Jeg hadde ingen rett til å angi noen, det har ingen. Det har jeg beklaget.

– Har dratt det pompøse til det ekstreme

Da Breivik ringte til politiet 22. juli og sa han ville overgi seg, presenterte han seg som kommandør. Engh ville gjerne vite om det stemmer at Breivik hadde en kommandør-tittel og stilte flere spørsmål om tiltaltes definisjon av «kommandør».

– Jeg foretrakk det mer da du tiltalte meg som et barn, sa Breivik til Engh, med henvisning til gårsdagen, da enkelte kommentatorer karakteriserte måten aktor stilte Breivik spørsmål på, som om det var som hun snakket til et barn.

Engh lurte også på hva en stormesterridder er, med referanse til et politiavhør. I avhøret har Breivik sagt at han kunne bli stormesterridder hvis de andre i nettverket anerkjente bragdene hans.

– Her har jeg tydeligvis dratt det pompøse til det ekstreme. Jeg avgjorde tidlig å legge meg på den linjen overfor politiet og rettspsykiaterne Det har vist seg at det var en stor tabbe, og det tar jeg selvkritikk for, svarte Breivik.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Statsadvokatene Inga Bejer Engh og Svein Holden

Statsadvokatene Inga Bejer Engh og Svein Holden har stilt Anders Behring Breivik en rekke spørsmål for å få ham til å definere uttrykk og strukturer han har beskrevet i avhør og det såkalte manifestet.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Sier han ikke har oversikt over Knights Templar-nettverket

Under sin forklaring i dag hevdet Breivik han forsøkte å sende sitt manifest til en medsammensvoren i Knights Templar.

Det er første gang han knytter det såkalte manifestet til en mulig medhjelper.

Breivik sier han kjenner til seks personer i Knights Templar-nettverket, men sier han i dag ikke har oversikt over nettverket.

Mot slutten av rettsdagen overtok forsvarerne utspørringen.

På spørsmål fra Geir Lippestad om han har snakket sant i politiavhørene, svarte Breivik at han «har snakket sant om det han har ønsket å snakke om»

Han sier han bevisst har utelatt informasjon, og kun har forklart seg om 98 prosent av det han vet.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.