NRK Meny
Normal

Breivik er sikker på fengselsstraff

ILA FENGSEL (NRK.no) Anders Behring Breivik er overbevist om at han blir dømt til fengsel og ikke behandling når dommen faller fredag. Blir han kjent tilregnelig godtar han dommen på stedet.

Geir Lippestad, Vibeke Hein Bæra

HAR FORBEREDT BREIVIK PÅ DOMMEN: Forsvarerne Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra besøkte sin klient på Ila torsdag. Fredag faller dommen.

Foto: Camilla Wernersen/NRK

Selv om han har fått råd fra sine forsvarere om å ta betenkningstid, kommer Breivik ikke til å anke dersom han blir kjent tilregnelig og dømmes til fengsel og forvaring.

Den terrorsiktede er overbevist om at dette er dommer Elisabeth Arntzens ord når hun leser domsslutningen like etter klokken 10.00 fredag morgen.

– Han mener han har gjort disse grusomme handlingene ut fra et formål og et motiv, og ikke ut fra en gal manns tankegang, sier forsvarer Geir Lippestad til NRK.

DOMMEN MOT BREIVIK: Følg NRKs sending direkte fredag fra klokken 08.30

Forsvarerne Lippestad og Vibeke Hein Bæra hadde torsdag et siste møte med Breivik på Ila før dommen.

Under besøket i fengselet har forsvarerne blant annet forberedt 33-åringen på at han får begrenset taletid i retten fredag.

Vil ikke snakke politikk

Ifølge Lippestad er Breivik rolig før domsavsigelsen.

– Kommentaren han har tenkt til å komme med i morgen dreier seg om ankespørsmålet, hans betrakninger rundt det og at han ikke erkjenner straffskyld fordi han påberoper seg nødrett, sier forsvareren.

Lippestad sier Breivik godtar dommen dersom han blir funnet tilregnelig, men uansett kommer til å understreke at han ikke erkjenner straffskyld.

– Han har det slik han har hatt det hele tiden. Han er kanskje den av oss som er minst spent på utfallet av dommen, sier Lippestad.

Selv om Breivik mener han burde fått mer tid til å snakke om sitt politiske syn under rettssaken, går kommentarene fredag ikke på overbevisningen eller selve dommen.

– Han har forberedt kommentarer til selve spørsmålet om anken. Det er litt komplisert, all den tid han ikke erkjenner straffskyld, samtidig som han ikke vil anke dersom han blir kjent tilregnelig. Dette vil han gi kommentarer til, sier Lippestad.

Les også: Vil forberede Breivik på tale-nekt

Frykter andre innsatte

Breivik er helt klar på at han ønsker at saken avsluttes dersom han blir kjent tilregnelig, opplyser forsvareren.

– Det han snakket om i dag var overflyttingen til Skien fengsel. Det syns han gikk greit. Han hadde det bra der og har det bra her. Det er sånn han sier. Han er fornøyd med å sitte på isolasjonsvedtaket. Han tenker at dersom han er sammen med andre innsatte så kan det være en fare for ham selv, sier Lippestad.

Oslo tingrett

DIREKTE FREDAG KLOKKEN 10.00: Dommen mot Breivik.