Her ler Breivik av psykiaternes opplesning

SAL 250 (NRK.no): Anders Behring Breivik lo, smilte bredt og ristet på hodet da de sakkyndige Torgeir Husby og Synne Sørheim gjenga utdrag fra samtaler de har hatt med ham. Da de leste opp hva moren hans har sagt, virket han mer utilpass.

Breivik ler når rettspsykiater Synne Sørheim leser rapporten fra samtalene med ham.

Breivik mente godteri som belønning er militærstrategi i encellestruktur, sa Synne Sørheim da hun forklarte sakkyndigrapporten for retten.

De to psykiaterne, som konkluderte med at Breivik er paranoid schizofren og strafferettslig utilregnelig, redegjør i dag for sine vurderinger.

Etter lunsj startet Torgeir Husby med å lese opp et referat fra en samtale de hadde med Breiviks mor i midten i av august i fjor.

Moren: «Han var så snill»

Breivik så ned i bordflaten foran seg mens psykiateren forklarte hvordan moren gradvis hadde lagt merke til at sønnen endret seg fra å ha vært en god gutt.

«Han var så snill, han tenkte alltid på meg,» sa moren om Breivik.

Så begynte han å forandre seg.

Moren var spesielt bekymret da Breivik nærmest forskanset seg på rommet sitt og spilte dataspill dag ut og dag inn etter at han flyttet hjem igjen i 2006.

«Lurte på han begynte å bli gær'n»

Breiviks gutterom

Dette bildet viser Anders Behring Breiviks gutterom hjemme hos moren.

Den største forvandlingen var ifølge moren i 2010. Mens Breivik ble mer og mer opptatt av å skrive manifestet, gjorde moren alt hun kunne for å unngå å snakke politikk med ham. Da ble sønnen det moren kaller «ubehagelig intens».

Da han en dag på vårparten i fjor kom ut av rommet sitt iført «en uniformsjakke med masse emblemer», lurte moren på om han var blitt gal:

«Jeg lurte jo på om han begynte å bli helt gær'n, og det ble etter hvert et ubehag, ekkelt, og det føltes utrygt. Som om jeg ikke kjente ham lenger.»

Breivik sov hjemme hos moren natt til 22. juli i fjor.

«Han løy og bedro meg, sier hun og gråter,» leste Husby fra samtalen med moren.

Breivik så ned i bordet foran seg, noterte og svelget gjentatte ganger.

Smilte og lo

Breivik har flere ganger omtalt psykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim som «Asbjørnsen og Moe», fordi han mener de har diktet opp det meste av innholdet i samtalene de har hatt med ham.

Han har sagt at han mener 80 prosent av rapporten er oppspinn.

Med kroppsspråket ga han tydelig uttrykk for sin uenighet også i dag.

«Observanden mener seg i posisjon til å stille betingelser for de sakkyndiges samtaler med ham. Han fremstiller seg som unik og et midtpunkt for alt som skjer, i det han mener at alle psykiatere i verden minsunner de sakkyndige deres arbeide. Han sammenligner sin situasjon med landssvikoppgjøret etter krigen. Fenomenene vurderes å være uttrykk for grandiose ideer,» leste Synne Sørheim fra sakkyndigrapporten.

Samtidig satt Breivik og smilte bredt og ristet på hodet mens han noterte.

Dette gjentok seg flere ganger, mens andre ganger lo han godt av det han skal ha sagt.

Da Sørheim leste: «Jeg var nær på det norsk-pakistanske gangstermiljøet. Jeg var "den kule poteten". Jeg fastet, og var vitne til A- og B-gjengens aktiviteter. Hip-hop, Blitz, gjengmiljøet og gangsterne, det var en suppe, på en måte,» lo Breivik.

Det samme gjorde han da Sørheim opplyste at han hadde besvart mange spørsmål med henvisning til strategi og kampmoral.

«Observanden sier derimot at lang tids forskning har vist at man kan holde moralen oppe ved å bruke røyk, snus, musikk, godteri, god mat og kaffe. De beste godteriene er «krokodiller» og «heksehyl». Det er i tillegg bra for den revolusjonære kampmoralen å se en favorittserie på TV,» leste Sørheim til latter fra Breivik.

Se Breiviks reaksjon i denne videoen. Artikkelen fortsetter.

Breivik mente godteri som belønning er militærstrategi i encellestruktur, sa Synne Sørheim da hun forklarte sakkyndigrapporten for retten.

- Godteri er militærstrategi i encellestruktur

Sakkyndige: Er klar over at flere deler Breiviks tanker

Torgeir Husby og Synne Sørheim mener det ikke er Breiviks politiske og ideologiske syn som gjør ham utilregnelig, men hans stormannsgalskap, opplevelse av krig og synet på seg selv som en frelser.

Før lunsj torsdag leste Husby og Sørheim utdrag av legeerklæringer og uttalelser fra barnevernet og helsetjenesten, og de karakteriserte Breiviks kompendium som «nærmest patetisk egosentrisk».

Og det er nettopp denne selvopptattheten de to sakkyndige har fokusert på.

Husby sier de er klar over at det er andre som deler Breiviks tanker, men mener at det igjen er selvopptattheten og den rollen Breivik gir seg selv, som gjør at det bikker over.

– Det meste av dette materiale (kompendiet, journ. anm) synes å være mer en applikasjon fra andre eksisterende strømninger enn noe som er grunnlagt av ham selv. Det vil si at hans sitater og konklusjoner deles av andre både i Norge og Europa for øvrig. Imidlertid er de sakkyndge slått av hans intensitet i krigsterminologi, sier Husby.

– Han beskriver seg som i en situasjon der det bare er to utganger: undergang eller frelse ved hans inngripen, legger han til.

Synne Sørheim og Torgeir Husby ved vitneboksen

Psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby har torsdag redegjor for sin sakkyndigrapport.

Foto: NRK
Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.