Breivik: – Nå har du sunket til et lavmål, Holden

SAL 250 (NRK.no) Terrortiltalte Anders Behring Breivik mener aktoratet har en skjult agenda om å sende ham på «galehus».

Breivik

IRRITERT: Anders Behring Breivik liker ikke at aktoratet trekker fram enkeltdeler fra kompendiet.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Breivik blir tydelig irritert når aktor Svein Holden leser beskrivelser i kompendiet av hvordan man bør kreve at en «ridderjustituarius» kapper av seg testiklene eller penis, eller dreper et barn.

– Nå har du sunket til et lavmål, Holden, sier en tydelig irritert Breivik.

Aktor vil vite hva Breivik tenkte da han skrev det.

Fra vitneboksen smiler Breivik oppgitt. Han mener statsadvokatene forsøker å latterliggjøre ham i retten og anklager dem også for å forsøke å legge skjul på motivene sine.

– Du har sunket på et ganske lavmål nå, Holden. Kompendiet er på 1800 sider, det handler om mange temaer og om potensielle scenarier som kan skje om 30-60 år.

Bakgrunn: – Jeg mistet også alt 22. juli

Irettesatt av dommeren

– Du, Breivik..., forsøker Holden å avbryte.

– Nei, nå må jeg få forklare, for nå har du sunket til et veldig lavmål, sier Breivik, før han selv blir avbrutt av dommer Arntzen.

– Ikke gjenta anklagene mot aktor. Svar på spørsmålet, Breivik, irettesetter hun.

– Ja, men det er ikke representativt for kompendiet, og det er veldig spesielt at du tar det opp. Det er ganske misvisende å komme med det eksempelet.

Holden påpeker at han leser ordrett fra kompendiet.

– Er det å synke til et lavmål?, spør statsadvokaten.

– Nei, men du tar det ut av en kontekst. Når du ikke opplyser om konteksten, synes jeg hensiktene dine er ganske misvisende, svarer Breivik.

Holden: – Jeg spør, du svarer

Rettsdagen mandag startet med at Inga Bejer Engh fortsatte å spørre ut Breivik om Utøya. Etter en kort pause tok Holden over.

Breivik mener aktors motiv er å latterliggjøre ham.

– Motivene mine holder jeg for meg selv. Men rollene våre her i retten, er at jeg stiller spørsmål, og så svarer du. Ok?, sier Holden strengt.

– Motivene dine er åpenbare, men bare fortsett, sier Breivik irritert.

Spør om uniformen

Svein Holden

BORRER I KOMPENDIET: Aktor Svein Holden. Her sammen med riksadvokat Tor Aksel Busch i rettssal 250 mandag morgen i andre uke av rettssaken.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Holden viser retten et bilde Breivik har tatt av seg selv i en uniform han har laget. Breivik forteller at bildet ble tatt hjemme på rommet. Holden spør om Breivik husker når på døgnet han tok bildene.

–Jeg har ikke tenkt å bidra til mitt eget karaktermord, svarer Breivik.

Aktor Holden opplyser retten om at bildene ble tatt en natt mellom klokken 02 og 06 en natt.

– Hvorfor gjorde du det, lurer Holden.

– Jeg ønsker ikke å bidra til latterliggjøringen. Så du kan bare fortsette med en monolog, eventuelt.

I de første fengslingsmøtene ønsket Breivik å ha på seg den hjemmelagde uniformen når han skulle møte i retten.

Nå sier han at det kanskje er «like greit» at han ikke bruker uniformen ettersom de fire sakkyndige rettspsykiaterne følger rettssaken. Flere i rettssalen humrer av kommentaren.

På spørsmål fra Holden om svarene er påvirket av at det sitter fire psykiatere foran ham sier Breivik:

– Selvfølgelig er det det. Jeg vet at jeg kan havne på galehus, og vil gjøre alt jeg kan for å unngå det.

Motstridende rapporter

Breivik

KJEMPER FOR SIN EGEN TILREGNELIGHET: Breivik innrømmer at han tilpasser svarene sine fordi psykiaterne er i retten.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

De fire rettssakkyndige, Synne Sørheim, Torgeir Husby, Terje Tørrissen og Agnar Aspaas følger forhandlingene fra sal 250 og skal forklare seg først mot slutten av rettssaken.

Mens Sørheim og Husby har konkludert med at Breivik var og er utilregnelig, og dermed ikke kan straffes med fengsel, mener Tørrissen og Aspaas at han er tilregnelig og dermed kan straffes med fengsel for forbrytelsene 22. juli.

I retten kjemper Breivik for å ikke bli sett på som gal. Han har flere ganger snakket nedsettende om den første rapporten, og referert til Sørheim og Husby som eventyrparet «Asbjørnsen og Moe».

Galehus

I retten mandag ber Holden om at bildet av Breivik i uniform blir liggende på skjermene. Breivik blir tydelig irritert over aktors videre spørsmål om uniformen.

– Jeg foreslår at du fortsetter monologen. Jeg ønsker ikke å kommentere. Jeg tror du har fått frem poenget ditt, sier han.

Aktor Inga Bejer Engh bryter inn og vil vite under hvilke andre omstendigheter Breivik ville ha brukt denne uniformen sin.

– Under andre omstendigheter, hvor jeg ikke er i ferd med å bli sendt på galehus, hadde jeg sikkert ønsket å bruke uniformen.


Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.