– At jeg lever er like tilfeldig som at andre døde

TELEMARK TINGRETT (NRK.no): Adrian Pracon ble spart på Utøya. I ni måneder har han lurt på hvorfor massemorder Anders Behring Breivik valgte å ikke skyte ham. I dag fikk han svar.

Adrian Pracon

Adrian Pracon er svært preget av det som kom frem i Oslo tinghus mandag.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Mandag ønsket tiltalte på eget initiativ å snakke om en av de overlevende, fylkessekretær i Telemark AUF, Adrian Pracon.

På Utøya møtte Pracon gjerningsmannen tre ganger, men overlevde.

Breivik mener å ha truffet Pracon ved Kjærlighetsstien i nærheten av pumpehuset og resonnerte seg fram til at det kunne ha hatt sammenheng med hvordan han opplevde utseendet til Pracon.

– Noen personer har utseende som gjør at de ser mer venstrevridde ut enn andre. Men Pracon ser egentlig ganske høyreorientert ut. Da jeg så ham, så jeg egentlig meg selv. Jeg vet at jeg ser ut som en høyrevridd person. Jeg tror det egentlig var årsaken til at jeg sparte ham, sa Anders Behring Breivik i retten.

Han sa han så seg selv i meg, og at vi var like

Adrian Pracon, overlevende fra Utøya

– At jeg lever er ren og skjær flaks

Adrian Pracon følger rettssaken i Oslo tinghus fra tinghuset i Skien. Han var svært beveget av det Breivik hadde sagt i retten. Han skalv over hele kroppen, og sa igjen at dette svaret hadde han ventet på i ni måneder.

– Jeg har sovet lite og har ligget våken og tenkt på hvorfor. Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle få svar på dette spørsmålet. Nå må jeg fordøye det, sier Pracon til NRK.

Om hvorfor Breivik valgte å spare ham, sier Pracon;

Den brutale sammenlikningen får stå for Breviks regning. Det er overhodet ikke noe jeg stiller meg bak. At jeg lever er like tilfeldig som at andre døde.

Ingen direkte minner

Pracon har skrevet bok som sin opplevelse på Utøya. I forbindelse med boka «Hjertet mot steinen», har telemarkingen uttalt til NTB at han blant annet ønsket å få svar på hvorfor Breivik skånet ham på Utøya.

Breivik innrømmet at han ikke hadde noen minner av episoden Pracon har beskrevet i boka, da han ansikt til ansikt med Breivik og med vann til knærne, ropte at massedrapsmannen ikke skulle skyte.

Da Breivik i retten mandag forsøkte å forklare seg om hendelsen, plasserte han Pracon på feil sted og til feil tid i hendelsesforløpet.

– Husker du dette, Breivik, eller bare resonnerer du nå, spurte statsadvokat Inga Bejer Engh.

– Jeg har ingen direkte minner om dette. Det er derfor jeg ikke har sagt noe til politiet om det, svarte Breivik.

– Forsonet meg med å ikke få svar

Adrian Pracon sier til NRK at han gråt på sin egen bursdag fordi han egentlig ikke skulle fylt år den dagen i fjor, men skulle vært død.

– Dette går også igjen i boken, og det har vært plagsomt for meg. Etter hvert satt jeg meg inn i en situasjon hvor jeg godtok at jeg ikke ville få svar. Og så plutselig får jeg et svar som dette.

– Hvordan er det å endelig ha fått et svar?

– Jeg føler meg veldig ydmyk fordi jeg har fått et svar, men overrasket over svaret, sier han.

Pracon sier han reagerte kraftig da massemorderen begynte å snakke om han.

Hjertet mitt hamret og han fikk min fulle oppmerksomhet akkurat da. Det var absolutt ikke noe jeg hadde forventet.

Møtte gjerningsmannen tre ganger

Pracon hadde nærkontakt med Breivik tre ganger i løpet av den snaut halvannen timen massedrapsmannen var på Utøya før han ble pågrepet.

Etter først å ha skånet ham, skjøt Breivik ham i skulderen ved den siste anledningen, da Pracon spilte død på stranden.

Breivik har forklart at han skjøt så å si alle ofrene sine flere ganger, for å forsikre seg om at de faktisk var døde.

Pracon var på vei opp til kiosken på Utøya 22. juli da han først hørte noen skudd etterfulgt av flere. De la da på sprang og kastet seg ut i sjøen.

– Vi løp ut i vannet. Jeg rakk ikke ta av meg klærne fordi jeg løp bakerst. Jeg kastet meg selv uti med klær på, og begynte å svømme. Etter 100–150 meter skjønte jeg at dette ble for tungt, har Pracon tidligere forklart NRK.

  • SE VIDEO: (Artikkelen fortsetter under)
    Adrian Pracon fra Skien overlevde terroren på Utøya

    SE VIDEO: Adrian Pracon overlevde Utøya – nå skriver han bok.

«Det er deres tur til å dø i dag»

Pracon hadde svære støvler og tunge våte bukser. Han svømte derfor tilbake igjen.

– Mens jeg svømmer tilbake igjen ser jeg at han kommer ut av skogen og går opp på klippen der vi svømte fra. Da ropte han: «Alle skal dø! Det er deres tur til å dø i dag!».

Dette sier gjerningsmannen mens han skyter mot dem som svømmer.

Breivik bekreftet i retten fredag at han skal ha ropt noe liknende.

– Man kunne selv se de gangene han traff. Da stod det en rød sprut opp av vannet, sier Pracon.

«Nei, ikke skyt!»

– Det var helt forferdelig å se på de gangene han traff, og se på de menneskene som gikk under bare der, fortalte Pracon.

Han var utmattet da han svømte mot land, og hadde halvfulle lunger med vann.

– Det eneste jeg klarte å rope var: «Nei, ikke skyt!» Da sto han og siktet på meg. Han så på meg lenge, og vurderte det.


– Jeg vet ikke om det var fordi jeg ba ham om å ikke gjøre det, eller om det var fordi han ikke ville drepe enkeltpersoner. Kanskje han var ute etter grupper, kanskje han ville se resultater, og ikke bruke tid på meg, fortalte Adrian Pracon.

Pracon skal vitne senere i rettssaken. Det ser han frem til.

– Nå vet jeg hvorfor han gjorde det han gjorde. Derfor ser jeg frem til å vitne mot ham, og spørre ham nettopp det spørsmålet, sier han.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.